Per savaitę jau keturi: Rusijoje – gubernatorių pasitraukimo vajus

Rusijoje per praėjusias kelias dienas iš savo postų pasitraukti nusprendė net keturi gubernatoriai – Permės, Buriatijos, Novgorodo bei Riazanės sričių. Tuo metu Rusijos žiniasklaida pusę lūpų kalba apie tai, kad atsistatydinimų gali būti dar daugiau, rašo naujienų portalas meduza.io.

V.Putinui teko pasirašyti jau keturis atsistatydinimo prašymus.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
V.Putinui teko pasirašyti jau keturis atsistatydinimo prašymus.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 14, 2017, 2:10 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 3:11 AM

Permės krašto gubernatorius Viktoras Basarginas apie savo pasitraukimą pareiškė vasario 6 dieną. Esą iš pareigų jis traukiasi, nes neplanuoja dalyvauti naujuose gubernatoriaus rinkimuose, kurie įvyks šių metų rugsėjį.

Apie savo pasitraukimą vasario 7 dieną pranešęs Buriatijos gubernatorius Viačeslavas Nagovicinas taip pat pareiškė nesieksiantis perrinkimo.

Vasario 13-ąją savo postą paliko ir Novgorodo gubernatorius Sergejus Mitinas, taip pat nenorįs būti perrinktas.

V.Basarginas gubernatoriaus poste buvo vos vieną kadenciją, jo kolegos – po dvi. Tiesa, pirmajam jau rasta kita darbo vieta – Transporto ministerijos įstaigoje „Rostransnadzor“.

Naujuoju Permės gubernatoriumi paskirtas 37-erių Maskvos ekonomikos departamento direktorius Maksimas Rešetnikovas.

Buriatijai vadovaus Transporto ministerijos ministro pavaduotojas Aleksejus Cidenovas.

Anksčiau buvęs „Strateginių iniciatyvų agentūros“ generalinis direktorius Andrejus Nikitinas stos prie Novgorodo srities, su kuria jis niekaip nesusijęs, vairo.

Rusijoje draudžiama eiti gubernatoriaus pareigas ilgiau nei dvi kadencijas, tačiau toks įstatymas priimtas tik 2015 m., o laikotarpis skaičiuojamas nuo 2012, tad įstatymas negali būti pritaikytas nė vienam aukščiau išvardytų gubernatorių.

Tačiau V.Nagovicinas aiškina atsistatydinęs būtent dėl to. Novgorodo srities gubernatorius pareiškė tiesiog panorėjęs „kito darbo“.

V.Basargino pasitraukimas galbūt paaiškinamas lengviau. Jis nuolat įsiveldavo į konfliktą su vietos elitu, todėl Permės srityje nebuvo itin mėgstamas.

Toks gubernatorių elgesys aiškinamas dar ir tuo, kad pasitraukdami likus pakankamai laiko iki naujųjų rinkimų, jie suteikia galimybę naujai paskirtiems laikiniems gubernatoriais pasiruošti rinkimams.

Per kelis mėnesius jie įsitvirtina poste ir rinkimų metu savo oponentus nurungia beveik be jokios konkurencijos. Tad taip gubernatoriai tarsi iš anksto yra parenkami „iš aukščiau“.

Ši schema Rusijoje naudota ne kartą. Būtent tokiu būdu Tulos srities laikinuoju gubernatoriumi 2016 metų vasarį paskirtas buvęs Rusijos prezidento Vladimiro Putino apsaugos darbuotojas Aleksejus Diuminas. Anskčiau srities gyventojams jis nebuvo žinomas, bet pradirbęs laikinuoju gubernatoriumi 5 mėnesius, nesunkiai laimėjo rinkimus.

V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas padėties nedramatizuoja, atvirkščiai – tikino, kad gubernatorių atsistatydinimai vyksta savo noru ir nieko įtartino tame įžvelgti nereikėtų.

Esą taip jie „prisitaiko prie rinkimų kalendoriaus“.

„Prezidentas ne kartą su minėtais gubernatoriais ir gana pozityviai atsiliepė apie jų darbo rezultatus. Nereikėtų ieškoti čia kokių nors užslėptų motyvų ar veiksmų. Kodėl visi vienu metu? Na tai rotacijos procesas“, – nedaugžodžiavo D.Peskovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.