Nauji posūkiai Kim Jong-namo žmogžudystės byloje: ieškoma daugiau įtariamųjų

Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-uno netikro brolio žmogžudystę

Dėl Kim Jong-namo (kairėje) žmogžudystės įtariamas jo netikro brolio Kim Jong-uno režimas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Dėl Kim Jong-namo (kairėje) žmogžudystės įtariamas jo netikro brolio Kim Jong-uno režimas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Malaizijos policija jau sulaikė keturis įtariamuosius.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Malaizijos policija jau sulaikė keturis įtariamuosius.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Malaizijos policija jau sulaikė keturis įtariamuosius.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Malaizijos policija jau sulaikė keturis įtariamuosius.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-02-19 12:01, atnaujinta 2017-04-09 19:19

Kin Jong-uno netikras brolis Kim Jong-namas mirė pirmadienį, kai Kvala Lumpūro tarptautiniame oro uoste jam ant veido buvo papurkšta nežinomo skysčio. Pasak Pietų Korėjos, šią ataką organizavo šiaurinė kaimynė.

Šis atvejis sukėlė diplomatinį kivirčą tarp Pchenjano ir Kvala Lumpūro, nes Malaizija atmetė reikalavimą nedelsiant perduoti kūną Šiaurei.

Be šių keturių įtariamųjų, policija ieško dar trijų įtariamųjų, spaudos konferencijoje teigė generalinio inspektoriaus pavaduotojas Nooras Rashidas Ibrahimas.

Pareigūnai jau sulaikė vieną Šiaurės Korėjos pilietį, Malaizijos pilietį, Vietnamo pilietę ir Indonezijos pilietę.

Šiaurės korėjietį policija įvardijo kaip Kvala Lumpūre gyvenantį IT specialistą 46 metų Ri Jong-cholą.

Pchenjanas pareikalavo, kad Kim Jong-namo kūnas būtų grąžintas, tačiau Malaizija pranešė, kad jis turės likti šalyje tol, kol pagal šeimos nario DNR mėginį bus nustatyta jo tapatybė.

„Mes labai stengiamės, kad artimiausias jo giminaitis atvyktų ir padėtų atlikti tyrimą,“ – teigė Nooras Rashidas, tačiau nė vienas šeimos narys dar nepasisiūlė atvažiuoti.

Policija tebelaukia trečiadienį atlikto skrodimo rezultatų, tvirtino jis.

Policijos vado pavaduotojas atsisakė komentuoti galimus politinius žmogžudystės motyvus, teigdamas, kad tyrimas tęsiamas.

Malaizijai atsisakius paklusti reikalavimams grąžinti palaikus, Pchenjanas Kvalą Lumpūrą apkaltino susimokymu su priešais ir tvirtino atmesianti bet kokias skrodimo išvadas.

Malaizijos sveikatos reikalų ministras teigė, kad jo „nejaudina“ Šiaurės skundai ir pridūrė, kad toksikologinės ataskaitos laukti gali tekti apie dvi savaites.

Sekmadienį policija pranešė, kad indonezietė įtariamoji 25-metė Siti Aishah dirbo masažiste, o 28-erių vietnamietė dirbo „pasilinksminimo vietoje“.

Indonezijos policijos vadas Tito Karnavianas teigė turįs informacijos iš Malaizijos, kad S.Aishah apgaule priversta galvoti, kad ji dalyvauja TV realybės laidoje, tačiau Nooras Rashidas šio teiginio nekomentavo.

Drama įvyko pirmadienį, kai K.Jong-namas rengėsi lipti į lėktuvą Makao, kur jis pastaraisiais metais gyveno. Malaizijos policijos teigimu, prie 45-erių metų vyriškio prišoko dvi moterys ir apipurškė jam veidą skysčiu.

Kim Jong-namas personalui pranešė, kad jam skauda galvą, ir besiraukantis iš skausmo jis buvo nugabentas į oro uosto kliniką, pranešė Malaizijos žiniasklaida, remdamasi CCTV įrašais iš oro uosto.

Kim Jong Namas anksčiau buvo laikomas potencialiu pretendentu perimti valdžią Šiaurės Korėjoje iš savo velionio tėvo Kim Jong-ilo. Tačiau jųdviejų santykiai pašlijo 2001 metais, kai lyderio sūnus mėgino patekti į Japoniją su suklastotu pasu ir apsilankyti pramogų parke „Disneyland“. Nuo to laiko jis gyveno faktinėje tremtyje – daugiausiai Kinijos teritorijoje Makao.

Po Kim Jong-ilo mirties 2011 metų gruodį Šiaurės Korėjos vairą perėmė Kim Jong-unas.

Kim Jong-namas, laikytas reformų Šiaurės Korėjoje šalininku, anksčiau yra sakęs vienam Japonijos laikraščiui, kad nepritaria dinastiniam valdžios perdavimui savo šalyje.

Jeigu informacija apie jo žūtį būtų patvirtinta, Kim Jong-namas būtų iki šiol iškiliausias veikėjas, nužudytas nuo Kim Jong-uno režimo įsigalėjimo.

2013 metų gruodį egzekucija buvo įvykdyta jaunojo lyderio dėdei Jang Song-thaekui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.