Šiaurės Korėja piktinasi Malaizijos vykdomu Kim Jong-namo nužudymo tyrimu

Šiaurės Korėjos žiniasklaida

Šiaurės Korėjos ambasadorius Malaizijoje Kang Cholas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Šiaurės Korėjos ambasadorius Malaizijoje Kang Cholas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2017, 8:54 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 1:08 PM

Savo pirmuosiuose komentaruose Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra KCNA sakė, kad už Kim Jong-namo nužudymą Kvala Lumpūro oro uoste yra atsakinga Malaizija, ir apkaltino ją susimokius su Pietų Korėja.

„Malaizija privalo perduoti jo palaikus KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) pusei, nes ji atliko skrodimą ir teismo ekspertizę nelegaliai ir nepadoriai“, – Šiaurės Korėjos teisininkų komiteto komentarus paskelbė KCNA.

Agentūros paskelbtame ilgame tekste sakoma, kad Malaizija neatidavė velionio kūno „dėl absurdiško preteksto“, reikalaudama jo šeimos nario DNR mėginio. Visgi straipsnyje nepaminėta velionio tapatybė.

„Tai įrodo, kad Malaizijos pusė ruošiasi politizuoti palaikų perdavimą, negerbdama tarptautinės teisės ir moralės principų, taip siekdama grėsmingo tikslo“, – nurodė agentūra.

Dėl vasario 13-ąją Kvala Lumpūro tarptautiniame oro uoste įvykdytos skrydžio į Makao laukusio Kim Jong-namo nužudymo Malaizija sulaikė keturis asmenis: šiaurės korėjietį, malaizietį, kuris vėliau buvo paleistas, ir indonezietę bei vietnamietę.

Nutekintas stebėjimo kamerų įrašas parodė, kad stambaus sudėjimo vyriškį užpuolė dvi moterys ir kažkuo apipurškė jo veidą.

Po kelių akimirkų jis paprašė oro uosto darbuotojų pagalbos ir buvo nugabentas į kliniką.

Malaizijos policijos teigimu, jis patyrė priepuolį ir mirė pakeliui į ligoninę.

Atlikus jo palaikų skrodimą buvo atmesta jo mirties nuo širdies nepakankamumo versija. Tyrėjai mano, kad jo veidas buvo ištrintas nuodais, o Pietų Korėja tvirtina, kad tai buvo tikslinis nužudymas.

Seulo užsienio reikalų ministras Yun Byung-se trečiadienį Londone sakė, kad tas nužudymas yra galimybė tarptautinei bendruomenei „imtis ištisos virtinės žingsnių“ prieš Pchenjaną.

Jo teigimu, jei bus patvirtinta, kad už Kim Jong-namo nužudymą atsakinga Šiaurės Korėja, tai „rimtai pažeis“ tarptautinę tvarką.

„Jei paaiškės, kad už nužudymo slypi Šiaurės Korėja, tarptautinė bendruomenė laikys jį valstybės įvykdytu teroro aktu, pažeidusiu Malaizijos suverenumą“, – Pietų Korėjos diplomatijos vadovą citavo naujienų agentūra „Yonhap“. Yun Byung-se pareiškimas pasirodė po jo susitikimo su Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretoriumi Borisu Johnsonu.

Malaizijos policija sako norinti apklausti aštuonis Šiaurės Korėjos piliečius, nors, jos manymu, keli jų iškart po nužudymo pabėgo į Pchenjaną.

Tarp ieškomų asmenų yra vienas Šiaurės Korėjos ambasados Kvala Lumpūre diplomatas bei vienas oro linijų darbuotojas.

Šiaurės Korėjos pranešime, išleistame anglų ir korėjiečių kalbomis, pakartojamas Pchenjano reikalavimas surengti bendrą tyrimą. Jame pabrėžiama, kad šalis yra pasirengusi atsiųsti savo ekspertų delegaciją.

Pranešime teigiama, kad Malaizija iš pradžių nurodė, kad Kim Jong-namo mirties priežastis buvo širdies nepakankamumas, ir tvirtinama, kad nunuodijimo teorija yra „absurdiški gandai“, skleidžiami Pietų Korėjos žiniasklaidos.

„Didžiausia atsakomybė dėl jo mirties tenka Malaizijos vyriausybei, nes KLDR pilietis mirė jos teritorijoje“, – teigė KCNA.

„Nedraugiškas Malaizijos pusės požiūris atskleidė dar labiau sukrečiančią poziciją dėl jo palaikų perdavimo DPRK pusei“ – pranešė ji.

„KLDR stebės tolesnį Malaizijos pusės požiūrį“, – nurodė agentūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.