Interpolas išdavė keturių Malaizijos ieškomų Šiaurės Korėjos piliečių arešto orderius

„Tikimės sučiupti juos per Interpolą“, – pridūrė jis.

Po Kim Jong-namo žmogžudystės tarp Šiaurės Korėjos ir Malaizijos kilo diplomatinis ginčas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Po Kim Jong-namo žmogžudystės tarp Šiaurės Korėjos ir Malaizijos kilo diplomatinis ginčas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2017, 11:14 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 9:43 PM

Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-uno įbrolis buvo nunuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga VX vasario 13 dieną Kvala Lumpūro tarptautiniame oro uoste.

Buvo suimtos dvi moterys – vietnamietė ir indonezietė – kurioms pateikti kaltinimai nužudymu. Oro uosto stebėjimo kameros užfiksavo, kaip jos prisiartino prie aukos ir patrynė jo veidą medžiagos skiaute.

Tyrėjai taip pat ieško septynių įtariamųjų iš Šiaurės Korėjos. Keturi iš jų paspruko iš Malaizijos nužudymo dieną. Policijos vadas sakė manąs, jog jie išvyko į Pchenjaną, o dar trys asmenys slapstosi Šiaurės Korėjos ambasadoje Kvala Lumpūre.

„Gavome „raudoną kortą“ dėl keturių Šiaurės Korėjos piliečių, buvusių oro uoste incidento dieną ir tądien išvykusių“, – žurnalistams sakė policijos vadas Khalidas Abu Bakaras.

„Tikimės sučiupti juos per Interpolą“, – pridūrė jis.

Raudona korta perspėja Interpolui priklausančių šalių policiją pasidalyti bet kokia informacija apie įtariamuosius, kad jie būtų areštuoti ir išduoti valstybei, kurioje turi stoti prieš teisingumą. Visgi Šiaurės Korėja nepriklauso šiam tinklui.

Interpolo išduotame orderyje, kuris buvo paskelbtas internete, minimi keturi šiaurės korėjiečiai: Hong Song-hakas, Ri Ji-hyonas, O Jong-gilas ir Ri Jae-namas. Jų amžius yra nuo 32 iki 56 metų.

Savo ruožtu Šiaurės Korėja pasmerkė Malaizijos tyrimą ir pareiškė, kad juo siekiama apšmeižti Pchenjaną. Pasak jo, 45 metų vyras veikiausiai mirė nuo širdies smūgio.

Tuo tarpu Seulas dėl Kim Jong-namo mirties kaltina Pchenjaną, tačiau šis tokius kaltinimus neigia. Be to, Šiaurės Korėja nėra patvirtinusi nužudytojo tapatybės, kuris savo mirties dieną su savimi turėjo pasą, išduotą Kim Cholo vardu.

Malaizija oficialiai patvirtino jo tapatybę penktadienį. Vėliau buvo pranešta, kad pareigūnai palygino nužudytojo ir vienos jo atžalos pirštų antspaudus ir DNR mėginius.

Dėl Kim Jong-namo nužudymo tarp Malaizijos ir Šiaurės Korėjos įsiplieskė aršus konfliktas, dėl kurio šalys išsiuntė viena kitos ambasadorius.

Be to, Pchenjane yra įstrigę Malaizijos ambasados darbuotojai bei šeši jų šeimų nariai, nes Šiaurės Korėja praėjusią savaitę uždraudė iš šalies išvykti Malaizijos piliečiams. Kvala Lumpūras savo ruožtu ėmėsi atsakomųjų priemonių.

Kim Jong-namo žmona ir vaikai, gyvenę tremtyje Kinijai priklausančioje Makao teritorijoje, po vyro nužudymo ėmė slapstytis. Baiminamasi, kad vėliau gali būti pasikėsinta į jo 21 metų sūnaus Kim Han-solo gyvybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.