Švediją brutaliu nužudymu šokiravęs lietuvis bus pargabentas į Lietuvą

Švedijoje iki gyvos galvos įkalinto Nerijaus Bilevičiaus svajonė sugrįžti į tėvynę virsta realybe. Lietuva jau pradėjo žudiko susigrąžinimo procesą.

Už nužudymą nuteistas N.Bilevičius nori kalėti Lietuvoje, o ne Švedijoje.
Už nužudymą nuteistas N.Bilevičius nori kalėti Lietuvoje, o ne Švedijoje.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Mar 28, 2017, 9:56 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 12:02 AM

Už 17-metės Lisos Holm nužudymą Švedijos kalėjime bausmę atliekantis ir kitų kalinių itin nemėgstamas N.Bilevičius į Lietuvą gali būti atgabentas maždaug po trijų mėnesių.

Lietuvos teisingumo ministerija jau gavo ir teismui persiuntė visus 36 metų lietuviui parvežti reikalingus dokumentus.

Jie išsiųsti į Radviliškio teismą, nes paskutinė N.Bilevičiaus gyvenamoji vieta buvo registruota šiame rajone.

Gavęs dokumentus teismas per mėnesį privalės atversti N.Bilevičiaus deportavimo bylą, pripažinti Švedijoje priimtą nuosprendį ir perkvalifikuoti paskirtą bausmę taip, kad ji atitiktų Lietuvos baudžiamąjį kodeksą.

Lietuvoje, kaip ir Švedijoje, už žmogžudystę numatomas įkalinimas iki gyvos galvos, todėl bausmė N.Bilevičiui greičiausiai nebus pakeista.

Priėmęs nuosprendį teismas per 30 dienų privalo apie jį informuoti N.Bilevičių ir jį prižiūrinčias institucijas. Nuosprendžiui įsigaliojus lietuvis per mėnesį turės būti atgabentas į Lietuvą ir apgyvendintas Lukiškėse. Čia bausmę atlieka visi nuteistieji iki gyvos galvos.

Atlikti bausmės į Lietuvą N.Bilevičius veržiasi dėl kelių priežasčių, tačiau kaip pagrindinę nurodo artimųjų ilgesį.

Lietuvis pageidauja susitikti su savo motina ir žmona, kurios, nors ir turi teisę jį lankyti Švedijoje, negali to daryti dėl dvi šalis skiriančio atstumo.

N.Bilevičius taip pat nurodė, kad ne vienus metus gyvendamas Švedijoje taip ir nesugebėjo išmokti švedų kalbos, todėl negali laisvai bendrauti su kitais nuteistaisiais ir visus reikalus dabar turi derinti per vertėją.

Žudikui Švedijos kalėjime – nesaldu

Vertėjo lietuviui prireikė ir per neseniai kalėjime vykusią apklausą. N.Bilevičius buvo apklaustas dėl incidento, per kurį kitas kalinys jam į veidą šliūkštelėjo puodelį verdančio vandens.

35 metų švedui už šį išpuolį grėsė bausmės pailginimas pusantrų metų, tačiau N.Bilevičius pareiškė ant jo nepykstantis ir jam atleidžiantis, todėl tyrimas buvo nutrauktas.

N.Bilevičių apklausęs tyrėjas mano, kad lietuvis jį apdeginusiam kaliniui atleido ne iš geros širdies, o dėl išskaičiavimo.

Žudikas žino, kad jei tyrimas bus tęsiamas, jis, kaip ir nukentėjęs asmuo, privalės dalyvauti ikiteisminiame tyrime ir vėliau teisme, todėl jo kelionę į Lietuvą tektų atidėti neapibrėžtam laikui.

Karšto vandens šliūkštelėjimas nėra pirmas su N.Bilevičiumi susijęs incidentas. Lietuvis kalėjime ne kartą buvo sumuštas ir uždarytas į vienutę.

Įtariama, kad jis galėjo kalėjimo sienas išpaišyti homofobiškais užrašais. Tyrimas dėl vieno prižiūrėtojo išvadinimo gėjumi kol kas nepasistūmėjo į priekį.

N.Bilevičius savo kaltę neigia, o kiti nuteistieji tvirtina nematę, kas taip išliejo savo įtūžį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.