Pinigus nugvelbė iš prezidento panosės

Maskvoje ir Sankt Peterburge suimti Federalinei apsaugos tarnybai pavaldžių struktūrų vadovai. Jie įtariami pavogę lėšas, skirtas oficialių priėmimų namams Rusijos lyderio Vladimiro Putino rezidencijoje.

Prezidentas V.Putinas Pamaskvio rezidencijoje, kur įrengta tiksli jo kabineto Kremliuje kopija, praleidžia daug laiko.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Prezidentas V.Putinas Pamaskvio rezidencijoje, kur įrengta tiksli jo kabineto Kremliuje kopija, praleidžia daug laiko.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Mar 29, 2017, 6:56 AM, atnaujinta Apr 6, 2017, 11:57 PM

Novo Ogariovo rezidencija Pamaskvyje, pastatyta XIX a., yra viena vilų, kuria naudojasi aukščiausia Rusijos vadovybė.

Rezidencijoje prezidentas V.Putinas apsigyveno 2000 metais po remonto ir iš ten neišsikėlė net po 2008-ųjų, kai vienai kadencijai postą perleido Dmitrijui Medvedevui.

Rezidenciją nuolat atnaujindavo statybininkai. O kai čia buvo įrengta tiksli prezidento kabineto Kremliuje kopija, V.Putinas pradėjo vis rečiau užsukti į Maskvą. Iš televizijos naujienų laidų nebebuvo galima suprasti, ar siužetai, kur rodomas prezidentas, filmuoti Kremliuje, ar Pamaskvyje.

Kadangi valstybės vadovo rezidencija buvo ir lieka ypač saugomu objektu, čia visus darbus atliko specialūs Rusijos Federacijos Federalinės apsaugos tarnybos padaliniai ir struktūros.

Naujausiu statiniu Novo Ogariove turėjo tapti oficialių priėmimų namai, viešbutis su sporto sale ir pagalbiniai objektai. Visi šie 5,7 mlrd. rublių (91 mln. eurų) vertės statiniai turėjo būti užbaigti 2016-aisiais.

Tačiau terminų nesilaikyta, o apie darbų kokybę buvo galima spręsti iš šio projekto vadovo Michailo Karavajevo žodžių.

Vyras, dirbęs statant Rusijos premjero rezidencijas, apie statybų rangovus atsiliepė su pasibaisėjimu: „Šie pašlemėkai turėtų visai nevykdyti statybų. Aš V.Putino ir D.Medvedevo objektuose niekada nedariau „chaltūrų“. Dėl skubos ir pigių medžiagų pastate jau atsirado įtrūkių.“

Tačiau dabar aiškėja, kad svarbiausia Rusijoje statybų aikštelė virto vagystės vieta. Rusijos tyrimų komiteto ir Federalinės saugumo tarnybos pareigūnai sulaikė Federalinei apsaugos tarnybai priklausančios įmonės „Ateks“ vadovą Andrejų Kaminovą ir subrangovų organizacijos „Strojfasad“ generalinį direktorių Stanislavą Kiunerį.

Jie su dar keturiais asmenimis įtariami biudžetinių lėšų grobstymu statant oficialių priėmimų namus Novo Ogariove.

Dalis darbams skirtų lėšų iš „Ateks“ ir „Strojfasad“ sąskaitų buvo pervesta vadinamosioms vienos dienos įmonėms. Išgrynintas jas pasisavino A.Kaminovas ir S.Kiuneris bei jų bendrininkai. Gali būti, kad nešvariais darbeliais vyrai užsiėmė statydami ir kitus valstybinius objektus, kur pinigai liejosi laisvai.

Po Maskvą jau seniai sklandė kalbos apie Kremliaus jėgos struktūrų atstovų suktybes. Savaitraščio „Sobesednik“ duomenimis, buvusio Federalinės apsaugos tarnybos vadovo Jevgenijaus Murovo sutuoktinė staiga tapo keturių prabangių butų Maskvoje ir Sankt Peterburge savininke.

Taip pat nustatyta, kad ir kiti vadovaujantys tarnybos darbuotojai turi nemažai nekilnojamojo turto užsienyje, tačiau jokių tyrimų nebuvo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.