Brazilijos teismas spręs, ar anuliuoti prezidento rinkimų rezultatus

Brazilijos aukščiausiasis

M.Temeras veikiausiai išsaugos postą iki eilinių rinkimų, turinčių įvykti 2018 metų pabaigoje.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
M.Temeras veikiausiai išsaugos postą iki eilinių rinkimų, turinčių įvykti 2018 metų pabaigoje.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-04-04 12:18, atnaujinta 2017-04-13 17:43

Teismas, žinomas kaip TSE, teoriškai gali panaikinti rinkimų rezultatus. Tokiu atveju turėtų būti rengiami pirmalaikiai rinkimai arba Kongresas turėtų paskirti naują laikinąjį šios didžiausios Lotynų Amerikos valstybės vadovą.

Tai būtų rimtas politinis sukrėtimas Brazilijai, dar neišbridusiai iš dvejus metus besitęsiančios gilios recesijos ir neatsigavusiai po didžiulio masto korupcijos ir pinigų plovimo skandalo, vadinamo „Operacija „Mašinų plovykla“.

Analitikai sako, jog toks scenarijus mažai tikėtinas ir kad M.Temeras veikiausiai išsaugos postą iki eilinių rinkimų, turinčių įvykti 2018 metų pabaigoje.

TES skelbs nutartį byloje dėl 2014 metų rinkimų, kuriuose kairiojo sparno prezidentė Dilma Rousseff buvo perrinkta antrai kadencijai, o M.Temerui atiteko viceprezideno postas.

Pernai D.Rousseff apkaltos būdu buvo pašalinta iš prezidento posto, o valstybės vadovo pareigas perėmė M.Temeras.

M. Temeras ir D.Rousseff kartu su daugybe kitų politikų, figūruojančių „Operacijoje „Mašinų plovykla“, yra kaltinami priėmę nedeklaruotą finansinę paramą kampanijai arba kyšių iš korumpuotų finansinių rėmėjų. TSE turi nuspręsti, ar esama pakankamo pagrindo pripažinti rinkimus negaliojančiais.

Tiek M.Temeras, tiek D.Rousseff kategoriškai neigia padarę kokių nors nusižengimų.

TSE bylos svarstymą pradės antradienį, o užbaigs ketvirtadienį.

Brazilijos žiniasklaida praneša, kad už bylą atsakingas teisėjas Hermanas Benjaminas rekomenduos visai teisėjų kolegijai imtis sankcijų prieš D.Rousseff bei M.Temerą. Tokiu atveju turėtų būti rengiami nauji rinkimai.

Tačiau M.Temero centro dešinioji Brazilijos demokratinio judėjimo partija (PMDB) kartu su politinėmis sąjungininkėmis kontroliuoja Kongresą, taip pat yra palaikoma stambiojo verslo. Po neseniai vykusios M.Rousseff apkaltos nenorima, kad prezidentas vėl staiga būtų pakeistas, kai šalyje vykdomos ekonomikos reformos,.

Problemos galėtų būti išvengta, jei gynybos advokatams pavyktų įtikinti teismą skirti jiems daugiau laiko pasirengti bylos nagrinėjimui. Teisėjas taip pat gali nuspręsti, kad jam reikia daugiau laiko išnagrinėti didžiulį kiekį įrodymų.

Teismas taip pat gali nutarti, kad D.Rousseff ir M.Temeras priėmė neteisėtas aukas politinei kampanijai, tačiau nepakanka įrodymų rinkimams anuliuoti. Taip pat įmanoma, kad teismas nuspręs panaikinti D.Rousseff pergalę ir išteisinti M.Temerą – tokiu atveju jis galėtų toliau eiti prezidento pareigas.

„Tvyro absoliuti ramybė. Laikas yra prezidento sąjungininkas, nes esama daugybės teisinių galimybių“, – sakė šaltinis vyriausybėje, pageidavęs neviešinti savo pavardės.

Nuo tada, kai perėmė valstybės vairą, M.Temero populiarumas yra rekordiškai mažas. Be to, artimiausius jo sąjungininkus užgriuvo lavina kaltinimų dėl korupcijos.

Nepaisydamas menko palaikymo M.Temeras žada įgyvendinti didžiulio masto taupymo reformas skylėtam biudžetui užlopyti ir dirbti iki pat kadencijos pabaigos 2018-aisiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.