Kinai pašėlo dėl milžiniško miesto, kuris bus tris kartus didesnis už Niujorką

Kinija toliau stulbina milžiniškais užmojais. Šios šalies vyriausybė paskelbė, kad sostinės Pekino pašonėje statys miestą milžiną, kuris bus net tris kartus didesnis negu Amerikos pažiba Niujorkas.

Investuotojų buvo tiek daug, kad vyriausybė turėjo laikinai sustabdyti prekybą nekilnojamuoju turtu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Investuotojų buvo tiek daug, kad vyriausybė turėjo laikinai sustabdyti prekybą nekilnojamuoju turtu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

CGTN, „The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Apr 5, 2017, 9:05 AM, atnaujinta Apr 13, 2017, 6:51 PM

Anksčiau niekam susidomėjimo nekėlusi Siongsiano apygarda 100 kilometrų į pietvakarius nuo Pekino staiga tapo karščiausia tema investuotojų ir nekilnojamojo turto brokerių gretose.

Antai žmonės taip skubėjo pirkti ten jau stovinčių namų, kad keliai buvo užgrūsti automobiliais, susidarė kamščiai.

Savaitgalį Komunistų partijos lyderiai paskelbė, kad Siongano miestas bus ypatinga ekonominė zona, kuri ilgainiui net tris kartus praaugs Niujorką ir aprėps tris apygardas.

Siekiama, kad naujas miestas padėtų sumažinti ir oro taršą, ir automobilių spūstis sostinėje.

„Tai didžiulis istorinis ir strateginis sprendimas, kurį priėmė Kinijos komunistų partija ir draugas Xi Jinpingas“, – partiją ir šalies prezidentą liaupsino Kinijos centrinis komitetas bei Valstybės taryba.

Pasak vietinės žiniasklaidos, Siongano miesto statymas padės atlaisvinti net 22 mln. žmonių turinčios sostinės Pekino gatves.

„Sionganas – atsakymas į Kinijos augimo problemą, – tvirtino valstybinė žinių agentūra „Xinhua“ ir negailėjo pagyrų ambicingam projektui. – Tai bus daugiau negu vien praeityje buvusios Kinijos sėkmės atkartojimas, tai bus pasaka apie naują ateities miestą.“

Tuo metu Kinijos prezidentas Xi Jinpingas teigė, kad Sionganas bus įrodymas, jog įmanoma sukurti miestą, kuriame prioritetas suteikiamas „aplinkos apsaugai ir žmonių gerovei“.

Iš visų Kinijos pašonių pasklidusios liaupsės Siongano statyboms sudomino daugybę investuotojų. Jie puolė pigiai prisipirkti namų, kol dar galėjo. Tiesa, vos kelios valandos po pranešimo apie milžiniško miesto statybas Siongsiano apygardos apylinkėse esančių namų kainos padvigubėjo.

„Aš taip jaudinausi, kad nemiegojau kiaurą naktį, – kalbėjo 32 metų Chen Bo, važiavęs pirkti namų. – Naujasis statybų planas – tarsi iš dangaus nukritęs pyragas.“

Investuotojų ir nekilnojamojo turto prekeivių srautas buvo didžiulis – Siongsiano apygardos apylinkėse keliai buvo pavirtę kamščiuose įstrigusių automobilių jūra, o viešbučiuose nebetilpo svečiai.

Nekilnojamuoju turtu susidomėjusių žmonių buvo tiek daug, kad vyriausybė pirmadienį buvo priversta laikinai sustabdyti visą prekybą namais.

Tuo metu atsirado pranešimų, esą pareigūnai liepė Kinijos tinklalapiams „apriboti neigiamus komentarus apie naująjį miestą“. (CGTN, „The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.