JAV karo laivai pajudėjo Šiaurės Korėjos link: „Jei Kinija nesprendžia, mes išspręsime“

JAV kariuomenės įsakymu, Korėjos pusiasalio link pajudėjo jūrų laivyno kovinė grupė „Carl Vinson“ . Ji sudaryta iš lėktuvnešio bei kitų karo laivų.

Lėktuvnešis „USS Carl Vinson“ plaukia per Ramųjį vandenyną.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lėktuvnešis „USS Carl Vinson“ plaukia per Ramųjį vandenyną.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2017, 8:25 AM, atnaujinta Apr 14, 2017, 2:20 AM

JAV Ramiojo vandenyno kariuomenės padalinys aiškino šį veiksmą kaip būtiną išlaikant pasiruošimą regione, praneša BBC.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas tvirtino, kad JAV pasiruošusi viena kovoti su atominio ginklo grėsme iš Šiaurės Korėjos.

„Jei Kinija nesprendžia Šiaurės Korėjos padėties, mes išspręsime“, – interviu sakė D.Trumpas.

Šiaurės Korėja ignoruoja sankcijas

Jungtinės Tautos Šiaurės Korėjai yra uždraudusios bet kokius raketų arba atominio ginklo bandymus, bet šalis ne kartą pažeidė šį draudimą.

Praėjusį mėnesį Šiaurės Korėja iš su Kinija besiribojančio Tongchango regiono paleido keturias kovines raketas į Japonijos jūrą. Japonijos premjeras Shinzo Abe tai pavadino „naujo lygio grėsme“.

„Didžiausia grėsmė regione išlieka Šiaurės Korėja, dėl savo beatodairiškos, neatsakingos ir destabilizuojančios raketų bandymo programos bei siekio auginti atominio ginklo galią“, – aiškino JAV Ramiojo vandenyno kariuomenės padalinio atstovas Dave'as Benhamas.

JAV iždas neseniai pritaikė sankcijas 11 Šiaurės Korėjos verslininkų ir vienai įmonei, o politikai aktyviai pritaria, jog šalis būtų priskirta remiančioms terorizmą.

Šiaurės Korėja į tai atsakė įspėjimu, kad atsakys tuo pačiu, jei tarptautinė bendruomenė sugriežtins sankcijas. Šalies teigimu, JAV stumia situaciją „prie karo slenksčio“.

Žvelgia į Kiniją Į Ramųjį vandenyną išplaukusi karo laivų flotilė susideda iš lėktuvnešio „USS Carl Vinson“, dviejų eskadrinių laivų ir vieno kreiserio. Ši grupė, kuriai vadovauja admirolė Nora Tyson, pasižymi ne tik didžiule smogiamąja galia, bet ir galimybe perimti balistines raketas.

Ji buvo skirta misijai Australijoje, bet vietoje to iš Singapūro nukreipta į vakarinį Ramiojo vandenyno regioną.

Trečiadienį Šiaurės Korėja paleido vidutinio nuotolio bandomąją balistinę raketą iš savo rytinio uosto Sinpo į Japonijos jūrą.

Šis bandymas buvo atliktas Kinijos prezidento Xi Jinpingo vizito JAV išvakarėse. Kinijos ir JAV prezidentai susitikimo metu tarėsi, kaip sustabdyti Šiaurės Korėjos branduolines ir raketų programas, nes iki šiol Kinija nenoriai imdavosi sankcijų kaimynei.

Kinija seniai yra artimiausia Šiaurės Korėjos diplomatinė ir verslo partnerė, bet šalių santykiai tampa vis labiau įtempti dėl nesiliaujančių Šiaurės Korėjos raketų ir branduolinių bandymų.

Besibaiminama, kad karo kultu garsėjanti šalis galiausiai sukurs branduolinę raketą, galinčią smogti JAV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.