Rusija ir Iranas pažėrė įspėjimų dėl Sirijos: „Į naują agresiją atsakysime jėga“

Maskva pažėrė griežtų kritikos žodžių Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretoriui Borisui Johnsonui, kuris atšaukė savo vizitą į Rusiją dėl aštrėjančios situacijos Sirijoje, ir įspėjo, kad tolimesni kariniai veiksmai gali sulaukti griežtų pasekmių. 

Rusija ir Iranas pažadėjo stipriau gint B.al-Assadą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Rusija ir Iranas pažadėjo stipriau gint B.al-Assadą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Šis G7 susitikimas – pirmasis R.Tillersonui.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Šis G7 susitikimas – pirmasis R.Tillersonui.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
B.Johnsonas atsisakė vykti į Maskvą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
B.Johnsonas atsisakė vykti į Maskvą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt ir ELTA inf.

Apr 10, 2017, 9:40 AM, atnaujinta Apr 14, 2017, 3:17 AM

Rusijos, Irano ir Sirijos prezidentą Basharą al-Assadą palaikančių sukarintų grupuočių sukurtas jungtinis valdymo centras pareiškė, kad JAV peržengė visas „raudonas linijas“, o į naują agresiją bus atsakyta sustiprinant paramą Damaskui. 

„Nuo šiol mes atsakysime jėga bet kokiam agresoriui ar į bet kokį bandymą peržengti „raudonas linijas“, o Amerika žino mūsų gebėjimą atsakyti stipriai“, – pranešė pajėgos. 

B.Johnsonas pirmadienį turėjo vykti į Maskvą susitikti su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejum Lavrovu, tačiau Jungtinės Karalystės užsienio reikalų biuras pranešė, kad vizitas atšaukiamas dėl „besitęsiančios Rusijos paramos B.al-Assado režimui“. 

Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad užsienio reikalų sekretoriaus sprendimas rodo visišką esminių Sirijos įvykių, Rusijos pastangų suvaldyti krizę ir diplomatijos principų nesuvokimą.

„Vizito atšaukimas dar kartą priverčia suabejoti būtinybe bendradarbiauti su Jungtine Karalyste, kuri neturi pozicijos svarbiausiais šių dienų klausimais, neturi įtakos tarptautiniams santykiams ir lieka savo strateginių partnerių šešėlyje. Nemanome, kad turime palaikyti dialogą su Londonu labiau, nei turi jis“, – sakoma ministerijos pareiškime. 

„Didžiojo septyneto“ (G7) valstybių narių užsienio reikalų ministrai pirmadienį susitinka Italijoje, kad aptartų Sirijoje įvykdytą cheminę ataką ir JAV karinį atsaką, skelbia AP.

Toskanoje susitikę ministrai diskutuos ir apie tai, kaip priversti Rusiją nutraukti paramą Sirijos prezidentui Basharui al-Assadui.

Praėjusią savaitę Chan Šeichūne įvykdyta cheminio ginklo ataka pražudė daugiau nei 80 žmonių ir paskatino JAV prezidentą Donaldą Trumpą pirmąkart jėga atsakyti Sirijos vyriausybės pajėgoms subombarduojant karinę bazę.

Italijos užsienio reikalų ministras Angelino Alfano pabrėžė, kad Europos parama JAV kariniams antskrydžiams leido atnaujinti Vašingtono ir jo sąjungininkų bendradarbiavimą.

G7 susitikimas – pirmas naujajam JAV valstybės sekretoriui Rexui Tillersonui, kai jis užėmė šias pareigas prezidentu tapus D.Trumpui. 

Beje, diplomatiniuose ratuose svarstoma galimybė pasiūlyti Rusijai susigrąžinti vietą stipriausių pramoninių valstybių klube mainais į nutrauktą paramą B.al-Assadui. 

Rusija neteko narystės „didžiajame aštuonete“ (G8) po Krymo aneksijos 2014-aisiais. S.Lavrovas tada menkino šios bausmės rimtumą teigdamas, kad G20 klubas yra kur kas svarbesnis. Tačiau manoma, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ilgai ieškojo būdų sugrįžti į G7.

JAV valstybės sekretorius sukritikavo ir Rusiją. Anot politiko, Rusijai nepavyko užkirsti kelio sukilėlių kontroliuojamame miestelyje Sirijoje įvykdytai cheminei atakai. Rusija buvo susitarusi užtikrinti, kad bus sunaikintos Sirijos cheminių ginklų atsargos, o jai nepavykus to įgyvendinti suteikta galimybė įvykdyti šalyje cheminę ataką, informuoja BBC. 

Rusija yra pagrindinė Sirijos vyriausybės sąjungininkė, ji 2013 metais padėjo pasiekti susitarimą dėl Sirijos cheminių ginklų arsenalo sunaikinimo. 

Antradienį JAV valstybės sekretorius vyks į Maskvą, kur susitiks su Rusijos užsienio reikalų ministru S.Lavrovu. 

Praėjusį trečiadienį Chan Šeichūno miestelyje įvykdyta cheminė ataka nusinešė 89 žmonių gyvybes. Atsakydamos į cheminę ataką, penktadienį JAV paleido 59 raketas į Sirijos oro pajėgų bazę, iš kurios, kaip įtariama, pakilo lėktuvai su cheminiu ginklu. 

Sirija paneigė naudojusi bet kokias chemines medžiagas, o Rusija pareiškė, kad Jungtinės Valstijos nepateikė jokių įrodymų, jog Sirija turi cheminių ginklų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.