Rusijos komunistų mitingais apsidžiaugė ir Kremlius

Rengdama mitingą Maskvos centre Rusijos komunistų partija žadėjo reikalauti premjero Dmitrijaus Medvedevo pasitraukimo. Tai buvo apgaulė – partija smerkė JAV, o tai džiugino valdžią.

Apsimestinį G.Ziuganovo mitingą prieš korupciją parėmė pati Rusijos valdžia.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Apsimestinį G.Ziuganovo mitingą prieš korupciją parėmė pati Rusijos valdžia.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Apr 21, 2017, 7:20 AM, atnaujinta Apr 22, 2017, 12:55 AM

Mitingo išvakarėse Rusijos komunistų partijos atstovas spaudai Aleksandras Juščenka visoms žiniasklaidos priemonėms išsiuntinėjo tokią informaciją: septyniuose Rusijos regionuose vyks mitingai, per juos bus reikalaujama D.Medvedevo vyriausybės atstatydinimo.

Be Maskvos, prie akcijos turėjo prisijungti Ufa, Irkutskas, Kostroma, Južno Sachalinskas ir kiti dideli Rusijos miestai.

Pagrindinė atstatydinimo priežastis – korupcija. Į oficialų Rusijos komunistų partijos tinklalapį net įkeltas plakatas „Dimonai, išeik lauk!“. Tai – užuomina į Aleksejaus Navalno kovos su korupcija fondo medžiagą, kurioje tokiu vardu vadinamas D.Medvedevas.

Po to daugelis politologų pareiškė, kad komunistai nutarė priminti esantys pagrindinė šalies opozicinė jėga.

Vyravo komunistiniai šūkiai

Dar iki tol Rusijos komunistų partijos frakcija Valstybės Dūmoje pareikalavo atlikti parlamentinį tyrimą dėl D.Medvedevo.

Bet parlamentas balsavo „prieš“, tad per mitingą komunistai tikėjosi keršto.

Mitingo šūkiais komunistai paskelbė dar tris: „Įgyvendinti antikrizinę Rusijos komunistų partijos programą!“, „Krizės sprendimo būdas – socializmas!“, „Reikalaujame pagrindinių ekonomikos šakų nacionalizacijos!“.

Žiniasklaida pranešė, kad mitinge dalyvaus 10 tūkst. žmonių, o į oficialią paraišką merijai įrašė 4 tūkst. dalyvių. Iš tikrųjų į Revoliucijos aikštę prie viešbučio „Metropol“ susirinko vos 2 tūkst. žmonių, ir tai kartu su žurnalistais.

Beje, apie korupciją aukščiausiuose Rusijos valdžios sluoksniuose susirinkusieji neišgirdo nė žodžio. Jiems buvo perskaitytas Rusijos komunistų partijos pareiškimas „JAV smūgis Sirijai – ciniškas įžūlios agresijos aktas“.

Savo kalbą Rusijos komunistų partijos lyderis Genadijus Ziuganovas pradėjo žodžiais: „Prie trijų pagrindinių virš pasaulio kybančių grėsmių – skurdo, ligų ir pražudytos gamtos – prisidėjo terorizmas.“

Paskui pridūrė, kad pagrindinis nusikaltėlis planetoje yra imperializmas.

Mitingus parėmė valdžia

Tapo aišku, kodėl ankstesnę dieną G.Ziuganovo pavaduotojas, akcijos vadovas Vladimiras Kašinas pasakojo, kad šis esą prieš korupciją nukreiptas mitingas buvo suderintas po labai sunkių derybų su Maskvos valdžia.

Be to, būtent šią dieną stambiausiuose Rusijos miestuose valdžia organizavo antiteroristinius mitingus ir akcijas praėjusios savaitės sprogdinimo Sankt Peterburgo metro aukoms atminti.

Naujienų portalo „Meduza“ duomenimis, mitingai buvo surengti tiesioginiu Rusijos prezidento administracijos reikalavimu.

Ypatingas dėmesys skirtas tiems miestams, kur kovo 26-ąją piliečiai masiškai protestavo prieš korupciją, o pagrindinis taikinys buvo D.Medvedevas.

Beje, Barnaulo mieste tą dieną vis dėlto įvyko nedidelis mitingas prieš korupciją, bet komunistai su juo neturėjo nieko bendra.

Akciją surengė A.Navalno šalininkai, šeši mitingo dalyviai buvo sulaikyti policijos.

Tą pačią dieną protesto mitingas, kuriame dalyvavo apie 1 tūkst. žmonių, įvyko Novosibirske.

Premjero reputacija – bėdoje

Daugelis politologų tvirtina, kad artimiausiu metu antikorupcinių akcijų Rusijoje bus daugiau. Viena vertus, remiantis Levados centro apklausos duomenimis, per pastarąjį mėnesį D.Medvedevo reitingas smuktelėjo 10 proc.

Pasitikėjimą pelniusių politikų sąraše jį aplenkė net skandalingasis Liberaldemokratų partijos įkūrėjas ir lyderis Vladimiras Žirinovskis.

Žiniasklaida premjerą vis dažniau vadina „lagaminu be rankenos“ – žmogumi, kuris tempia žemyn bendrą visos Rusijos politinės sistemos reitingą.

Be to, oficiali šalies žiniasklaida taip pat praranda savo propagandinį svorį. Pirmiausia – valstybinės televizijos.

Kaip rašo žurnalistė Julija Latynina, iš 140 mln. Rusijos gyventojų programą „Vremia“ žiūri 6 mln. – tai oficialūs duomenys. Vidutinis šios programos auditorijos amžius – 63 metai.

Užtat filmą „Jis jums ne Dimonas“ („On vam ne Dimon“) apie korupcinius D.Medvedevo „žygdarbius“ pažiūrėjo kas antras jaunesnis nei 50 metų Rusijos gyventojas. Vien tik svetainėje „YouTube“ peržiūrų skaičius perkopė 17,5 mln.

Tai rodo, kad dauguma aktyvių Rusijos gyventojų didžiąją dalį informacijos gauna ne iš televizijos.

Ji perduodama telefonais, plinta per socialinius tinklus, interneto svetaines.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.