Donaldas Trumpas savo pareiškimu apie armėnų žudynes suerzino Turkiją

Savo teiginiais apie armėnų

D.Trumpas pasisakė apie armėnų genocidą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas pasisakė apie armėnų genocidą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2017, 1:10 PM, atnaujinta Apr 26, 2017, 3:17 AM

1915 metais pradėtos žudynės buvo „vieni didžiausių masinių žiaurumų XX amžiuje“, pareiškė D.Trumpas Armėnų genocido aukų dienos proga. „Mes turime prisiminti žiaurumus, kad užkirstume kelią jų pasikartojimui“, – pabrėžė jis. D.Trumpas savo pareiškime panaudojo armėnišką sąvoką „Meds Yeghern“, reiškiančią „didelę katastrofą“, tačiau vengė pavadinimo „genocidas“, kuriam Turkija atkakliai priešinasi.

Turkijos užsienio reikalų ministerija sukritikavo D.Trumpo teiginius kaip „klaidingą informaciją“ ir „neteisingą apibrėžimą“. Turkija nenorėtų, kad JAV vyriausybė „perimtų vienpusišką istorinį požiūrį tų, kurie yra žinomi dėl savo polinkio į smurtą ir neapykantos kurstymą“, – sakoma pareiškime. Ji esą turėtų „atsižvelgti į visų pusių kančias“.

Baltųjų rūmų atstovas Seanas Spiceris sakė, kad D.Trumpo teiginiai nesiskiria nuo ankstesnių JAV vyriausybių. Valstybės departamentas atkreipė dėmesį į tai, kad D.Trumpas nekalbėjo apie „genocidą“.

Turkijos, kuris yra Osmanų imperijos teisių perėmėja, požiūriu, 1915-1917 įvykiai buvo pilietinis karas tarp turkų ir armėnų, daug aukų esą buvo abiejose pusėse. Armėnai tuo tarpu kalba apie sistemingą Osmanų imperijos vadovybės vykdytą genocidą, kurio aukomis tapo 1,5 mln. armėnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.