Tarptautinė darbo diena pasaulyje minima audringomis demonstracijomis

Įvairiose pasaulio šalyse Tarptautinę darbo dieną minintys darbininkai ir aktyvistai susirinko į audringas demonstracijas ir eitynes, reikalaudami didesnių atlyginimų ir geresnių darbo sąlygų.

 Demonstracijos vyksta įvairiose pasaulio šalyse. <br> "Reuters"/"Scanpix" nuotr.
 Demonstracijos vyksta įvairiose pasaulio šalyse. <br> "Reuters"/"Scanpix" nuotr.
  Demonstracijos vyksta įvairiose pasaulio šalyse.<br> AFP/"Scanpix" nuotr. 
  Demonstracijos vyksta įvairiose pasaulio šalyse.<br> AFP/"Scanpix" nuotr. 
  Demonstracijos vyksta įvairiose pasaulio šalyse.<br> AFP/"Scanpix" nuotr. 
  Demonstracijos vyksta įvairiose pasaulio šalyse.<br> AFP/"Scanpix" nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 1, 2017, 3:39 PM, atnaujinta May 1, 2017, 4:53 PM

Vienose šalyse ši diena paskelbta laisvadieniu, bet kitose yra draudžiama veikla, galinti peraugti į gyventojų susirėmimus su pareigūnais.

Žemiau apžvelgiami Tarptautinės darbo dienos įvykiai keliose valstybėse.

Turkija

Stambulo policija sulaikė daugiau kaip 70 žmonių, kurie bandė surengti eitynes iki populiarios Taksimo aikštės ir taip išreikšti savo nepasitenkinimą draudimu ten rengti Gegužės 1-osios renginius. Šioje aikštėje jau trečius metus draudžiama rengti demonstracijas, o prieigą prie jos užtvėrusi policija į ją įleidžia tik nedideles grupeles profesinių sąjungų atstovų, norinčių padėti gėlių prie ten esančio paminklo.

Turkijos darbininkų judėjimui Taksimo aikštė turi simbolinę reikšmę. 1977 metais per Gegužės 1-osios šventę iš netoliese esančio pastato į minią buvo paleisti šūviai; per šį incidentą žuvo 34 žmonės.

Pagrindinės profesinių sąjungų grupės sutiko rengti masines eitynes tose Ankaros ir Stambulo vietose, kur leidžia valdžia, tačiau mažesnės grupės veikiausiai bandys pasiekti Taksimo aikštę.

Kambodža

Minėtą protestą surengė Kambodžos drabužių gamintojų darbuotojų demokratinės sąjungos koalicija. Vienas iš jų reikalavimų buvo padidinti minimalų mėnesinį atlyginimą nuo 153 iki 208 JAV dolerių (nuo 140 iki 190 eurų). Drabužių ir avalynės pramonė yra didžiausias šalies pajamų, gaunamų iš eksporto, šaltinis.

Didžiausios Kambodžos profesinės sąjungos tradiciškai yra susivienijusios su opozicinėmis partijomis, dėl to ilgamečiam autoritariniam lyderiui Hun Senui yra iškilusi politinė grėsmė.

Graikija

Prie Graikijos parlamento susirinko keli tūkstančiai protestuotojų. Profesinės sąjungos yra priverstos taupyti, nes to reikalauja šaliai finansinę paramą teikiantys kreditoriai.

Prasidėjus mitingams, vyriausybės pareigūnai ruošėsi tolesnėms deryboms su skolintojų atstovais viename viešbutyje Atėnų centre. Abi pusės beveik pasiekė susitarimą dėl naujos griežtos išlaidų kontrolės programos.

Derybos turėjo baigtis sekmadienį. Graikija sutinka įsipareigoti dar labiau sumažinti pensijas ir padidinti mokesčius, nors graikai jau septynerius metus kenčia didelius pajamų apkarpymus.

Didžiausia Graikijos profesinė sąjunga GSEE paskelbė gegužės 17 dieną rengianti visuotinį streiką, per kurį bus protestuojama prieš naujausias taupymo priemones.

Filipinai

Keli tūkstančiai kairiojo sparno aktyvistų ir darbininkų dalyvavo triukšmingose eitynėse, per kurias reikalavo pakelti atlyginimus ir atsisakyti laikinų darbų sutarčių, kurios atima iš darbininkų daugelį socialinių garantijų. Tvyrant karščiams Maniloje susirinkę demonstrantai taip pat protestavo prieš savavališkas žudynes, kurios galimai buvo surengtos vykdant prezidento Rodrigo Duterte karą su narkotikais.

Tarptautinės darbo dienos protesto lyderis Venzeris Crisostomo sakė bijantis, kad D.Trumpo politika „Pirmiausiai Amerika“ bus nenaudinga neturtingesnėms šalims, tarp jų Filipinams.

„Nenorėtume, kad Duterte bendradarbiautų su Donaldu Trumpu engiant šalį ir vykdant politiką“, – pareiškė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.