FTB agentės istorija: išvyko į Siriją tekėti už džihadisto, kurį turėjo sekti

JAV Federalinį tyrimų biurą (FTB) supurtė skandalas. Paaiškėjo, kad viena jo darbuotojų, turėjusi stebėti pavojingą teroristą, išvyko į Siriją ir už jo ištekėjo. Tiesa, vėliau moteris susiprotėjo ir nutarė pabėgti.

Buvęs reperis po nelaimingo atsitikimo atsivertė į islamą ir tapo džihadistu.
Buvęs reperis po nelaimingo atsitikimo atsivertė į islamą ir tapo džihadistu.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-06 12:07

Vertėja FTB biure Detroite dirbusios 38-erių Danielos Greene istorija pribloškė daugelį.

Niekad jokių įtarimų nesukėlusi ir itin atsidavusia darbuotoja laikyta moteris 2014-aisiais išvyko į Siriją ir ten ištekėjo už teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ (IV) džihadisto, kuris anksčiau gyveno Vokietijoje.

FTB atstovas Johnas Kirby teigė, kad „ši istorija yra didžiulė gėda FTB“. Be to, jis sakė neabejojantis, kad D.Greene patekti į džihadistų valdomą teritoriją pavyko su jų vadų pagalba. Kitaip FTB darbuotojai neabejotinai būtų nukirsta galva vien už bandymą tai padaryti.

Nuslėpė nuo darbdavių

Jos sutuoktiniu tapo Vokietijoje gimęs ir 2013 metais prie islamistų prisidėjęs Denisas Cuspertas. Savo gimtojoje šalyje jis dar buvo žinomas kaip reperis Deso Dogg.

Tiesa, 2010 m. per nelaimingą atsitikimą jam vos pavyko išlikti gyvam. Tuomet D.Cuspertas atsigręžė į islamą, galiausiai išvyko į Siriją ir verbuodavo naujus grupuotės narius.

Deso Dogg liūdnai pagarsėjo ne tiktai daina, grasinančia buvusiam JAV prezidentui Barackui Obamai, bet ir savo perspėjimais Vokietijos kanclerei Angelai Merkel. D.Cuspertas perspėjo ją, kad šalyje anksčiau ar vėliau įsiviešpataus džihadas ir esą tai yra teisinga.

Galiausiai daugelį šokiravo jo paviešinti propagandiniai vaizdo įrašai. Viename įrašų „Islamo valstybės“ narys laiko ką tik nupjautą žmogaus galvą.

Vokietijoje užaugusi D.Greene puikiai mokėjo vokiečių kalbą, todėl FTB ją paskyrė stebėti D.Cuspertą.

Moteris su juo bendravo socialiniuose tinkluose per biurui žinomas paskyras. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad vieną jų D.Greene nuslėpė ir paslapčiomis mezgė romantiškus ryšius su teroristu.

Vėliau moteris nutarė nuvykti į Siriją pas D.Cuspertą. Savo kolegoms FTB ji pamelavo, esą vyksta į Vokietiją aplankyti tėvų.

Iš tiesų D.Greene išvyko į Turkiją. Vėliau kirto sieną su Sirija ir atsidūrė IV valdomoje teritorijoje. Tai padaryti jai padėjo džihadistai.

Pasigailėjo savo poelgio

Netrukus D.Greene susituokė su D.Cuspertu, nors tuo metu oficialiai dar buvo ištekėjusi už JAV karininko.

Tiesa, naujoji laimė ilgai netruko. Moteris greitai suprato padariusi klaidą ir panoro pabėgti nuo džihadistų.

Būdama Sirijoje ji rašė laiškus į JAV. Juose D.Greene prisipažino pasigailėjusi dėl savo poelgio.

„Šį kartą tikrai susimoviau. Negaliu sugrįžti namo. Gyvenu labai žiaurioje aplinkoje ir nežinau, kiek dar ištversiu. Tačiau tai nebesvarbu, dabar jau per vėlu“, – savo laiške rašė D.Greene.

Tačiau pabėgti nuo džihadistų jai vis dėlto pavyko. Praėjus mėnesiui moteriai pavyko ištrūkti iš Sirijos ir grįžti į JAV.

Amerikoje D.Greene laukė rimti nemalonumai su teisėsauga.

Vien už bandymą nuvykti į IV kontroliuojamas teritorijas gresia daugiau nei 10 metų kalėjimo.

Be to, D.Greene, būdama FTB darbuotoja, galėjo džihadistams suteikti daug informacijos, galinčios pakenkti JAV nacionaliniam saugumui.

Todėl D.Greene buvo nedelsiant suimta. Ji prisipažino atskleidusi D.Cuspertui, kad jis yra FTB taikiklyje.

Sutiko dalytis informacija

Nuo ilgų metų už grotų moterį išgelbėjo pareikštas noras bendradarbiauti su teisėsauga. 2014 metų gruodį D.Greene teismas skyrė vos dvejus metus kalėjimo.

Kaltintojas patikino, kad moteris vos parvykusi į JAV ėmė bendradarbiauti, suteikė naudingos informacijos ir bandė vėl tarnauti savo šaliai.

D.Greene advokatas Shawnas Moore’as tvirtino, kad moteris gailisi, o į Siriją išvyko ne iki galo suvokdama, ką daro. Jo teigimu, moteris yra protinga, tačiau, be abejonės, naivi.

„D.Greene yra geranoriškas asmuo, kuris pateko į sudėtingą padėtį“, – kalbėjo advokatas.

Ši istorija daugiau negu dvejus metus buvo slepiama nuo visuomenės, tačiau šią savaitę teismo įrašai tapo prieinami.

Prieš porą metų Vokietijos žiniasklaidoje buvo pasirodžiusi informacija apie D.Greene vestuves su džihadistu, tačiau tąkart teigta, kad tai – FTB plano dalis. Vis dėlto biuras paneigė šią informaciją.

Paviešinus D.Greene istoriją FTB patikino, kad ėmėsi papildomų atsargumo priemonių „saugumo spragoms“ sumažinti. (BBC, CNN, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras