Donaldas Trumpas pakenkė pats sau? Senatoriai reikalauja paviešinti pokalbių su FTB vadovu įrašus

Skandalas dėl netikėto JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) vadovo Jameso Comey atleidimo tęsiasi. Įtakingi JAV įstatymų leidėjai ragino prezidentą Donaldą Trumpą pasidalinti visais pokalbių su J.Comey įrašais, jei tokie egzistuoja, rašo BBC.

 D.Trumpas teigė, kad turi pokalbių su buvusiu FTB direktoriumi įrašų.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 D.Trumpas teigė, kad turi pokalbių su buvusiu FTB direktoriumi įrašų.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-15 09:40, atnaujinta 2017-05-15 09:45

Demokratų partijos lyderis Senate Charlesas Schumeris perspėjo, kad tokių įrašų sunaikinimas būtų nusižengimas įstatymui. 

„Jei įrašų nėra, prezidentas turėtų atsiprašyti ir J.Comey ir Amerikos žmonėms už jų klaidinimą“, - teigė senatorius Ch.Schumeris.

Tuo metu Respublikonų partijos senatorė Lindsey Graham sakė, kad Baltieji rūmai privalo „atskleisti tiesą“, ar pokalbių įrašai iš viso egzistavo.

Sąmyšis dėl tariamų pokalbių įrašų kilo po to, kai JAV prezidentas D.Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ pagrasino J.Comey, kad jis žiniasklaidai slapta neišduotų svarbios informacijos.

„J.Comey turėtų viltis, kad nėra jokių mūsų pokalbių įrašų, prieš pradėdamas nutekinti informaciją žiniasklaidai!“ – „Twitter“ rašo D.Trumpas.

Kol kas Baltieji rūmai nei patvirtino, nei paneigė, kad įrašai, apie kuriuos užsiminė prezidentas, egzistuoja.

Ch.Schumeris taip pat perspėjo, kad Senate esantys demokratai galimai atsisakys balsuoti už naują FTB direktorių, kol nebus paskirtas specialusis prokuroras tirti Rusijos kišimąsi į JAV prezidento rinkimus ir tariamas sąsajas tarp Maskvos ir D.Trumpo rinkimų kampanijos.

D.Trumpas ryšius su Kremliumi neigė ir tikino, esą buvęs FTB vadovas J.Comey jam „tris kartus“ sakė, kad jis nėra tiriamas. Prezidentas teigė, kad jis J.Comey atleido, nes šis blogai atliko savo pareigas.

Tačiau Demokratų partijos atstovai kaltina D.Trumpą tuo, kad šis J.Comoey atleido norėdamas pakenkti FTB tyrimui ir nuslėpti savo ryšius su Rusijos vyriausybe.

D.Trumpas tvirtino, kad jau šią savaitę paskelbs, kas užims FTB direktoriaus postą. Skelbiama, kad prezidentas šeštadienį pradėjo svarstyti 11 žmonių kandidatūrą. Tačiau vien prezidento paskyrimo neužtenka – naująjį vadovą turės patvirtinti ir Senatas.

Tarp kandidatų yra laikinasis FTB vadovas Andrew McCabe'as, Niujorko apeliacinio teismo teisėjas Michaelas Garcia, respublikonų senatorius Johnas Cornynas ir advokatė Alice Fisher.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.