Lenkijos valdantieji patyrė gniuždantį menininkų antausį

Lenkijos valdantieji pusantrų metų nekreipė dėmesio nei į opozicijos, nei į Briuselio kritiką dėl valstybinės žiniasklaidos užgrobimo, tačiau šią savaitę patyrė gniuždantį menininkų antausį.

Kayah suorganizavo pergalingą valstybinės TVP televizijos boikotą. <br>R.Butrimo nuotr.
Kayah suorganizavo pergalingą valstybinės TVP televizijos boikotą. <br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas Specialiai LR, Varšuva

May 26, 2017, 10:57 AM

Žinomiausiems estrados dainininkams sutartinai paskelbus protestą prieš valstybinės TVP televizijos vykdomą cenzūrą sužlugo garsusis lenkiškų dainų festivalis Opolėje.

54 metus iš eilės rengiamas festivalis iki tol buvo neįvykęs tik vieną kartą – 1982 m., šalyje įvedus karinę diktatūrą.

Šiųmetis žlugimas sukėlė šoką visai visuomenei ir neabejotinai pakenks valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP)įvaizdžiui.

Vykdavo tris dienas

Opolės festivalį 1963 metais įkūrė du žurnalistai, vienas jų buvo lietuvių kilmės Jerzis Grygolunas.

Festivalis buvo savotiška įžanga trejais metais anksčiau pradėtam rengti tarptautiniam Sopoto dainų festivaliui.

Pastarąjį festivalį sovietinė valdžia sugalvojo kaip priešpriešą „Eurovizijos“ dainų konkursui ir vienu metu jį vadino „Intervizijos“ festivaliu, daugiausia sukviesdama socialistinių šalių atstovus.

Opolės festivalio tikslas buvo kitas – surengti geriausių vietos dainininkų pasirodymą ir atskleisti naujų talentų.

Tradiciškai tris dienas vykstančiame festivalyje buvo rengiami teminiai koncertai – populiariausių praėjusių metų dainų ar scenos debiutų. Kartu buvo rengiami ir humoristinių kabaretų konkursai.

Festivalis padėjo atsiskleisti ir išgarsėti daugybei vietos dainininkų, o daugiausia kartų jo laureate tapo Maryla Rodowicz.

Šiemetis festivalis turėjo būti skirtas pagerbti šios 72 metų dainininkės debiuto Opolėje 50 metų jubiliejų.

Užrūstino TVP cenzūra

Festivalį kartu rengiantys Opolės miesto bei TVP televizijos vadovai buvo sutarę leisti M.Rodowicz į jubiliejinį koncertą pasikviesti savo mėgstamus dainininkus.

Likus trims savaitėms iki birželio 9–11 dienomis turėjusio vykti festivalio TVP direktorius Jacekas Kurskis išbraukė iš dalyvių sąrašo dainininkę Katarzyną Szczot, koncertuojančią Kayah pseudonimu. Mat vienam valdančiosios partijos lyderių J.Kurskiui nepatiko, kad Kayah dalyvauja opozicijos mitinguose, kritikuoja vyriausybę.

J.Kurskis po M.Rodowicz įsikišimo atšaukė savo sprendimą. Bet Kayah pareiškė boikotuojanti festivalį dėl valstybinio transliuotojo šiuo metu vykdomos cenzūros ir paskelbė, kad iš dalyvių sąrašo taip pat buvo išbrauktas atlikėjas, norėjęs per koncertą scenoje pasirodyti persirengęs kunigu.

Kayah boikotą parėmė per 40 dainininkų, todėl Opolės meras Arkadiuszas Wisniewskis nurodė nutraukti pasirengimą festivaliui.

Miestas žada bylinėtis

A.Wisniewskis pareiškė, kad be geriausių dainininkų festivalis netenka prasmės, ir paskelbė paduosiantis į teismą TVP dėl padarytos žalos festivaliui bei miesto įvaizdžiui.

J.Kurskis beviltiškai mėgino įkalbėti į festivalį atvykti kitus garsius dainininkus ir gąsdino Opolės merą teismais dėl sutarties su TVP nutraukimo.

Tačiau A.Wisniewskis pareiškė teismų nebijantis, nes sutartyje buvo įrašyta, kad festivalyje koncertuos konkretūs dainininkai, kurie vėliau pranešė neatvyksiantys.

Bet politologai abejoja, ar vyriausybė ryšis J.Kurskį atstatydinti, mat jis itin klusniai vykdo nurodymus ir valstybinę televiziją pavertė partinės propagandos ruporu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.