Vystantis diplomatinei krizei Kataro ministras ragina išlaikyti ramybę

Kataro užsienio reikalų ministras antradienį paragino siekti dialogo ir pareiškė, kad jo šalies ryšiai su JAV liks tokie pat stiprūs nepaisant diplomatinės krizės su Saudo Arabija ir keliomis kitomis valstybėmis.

 Su Kataru valstybės nutraukinėja diplomatinius santykius dėl tos šalies tariamų ryšių su teroristais.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Su Kataru valstybės nutraukinėja diplomatinius santykius dėl tos šalies tariamų ryšių su teroristais.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2017, 10:01 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 10:03 AM

Savo kalboje, kurią ankstyvosiomis antradienio valandomis transliavo Dohoje įsikūręs palydovinės televizijos kanalas „al Jazeera“, URM vadovas šeichas Mohammedas bin Abdulrahmanas al Thani (Mohamadas bin Abdulrahmanas Tanis) taip pat paragino siekti „atviro ir nuoširdaus dialogo“, kad būtų išspręsta krizė.

Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Egiptas, Jemenas ir Maldyvai pirmadienį nutraukė diplomatinius ryšius su Kataru, nes šis esą remia ekstremizmą.

Didžiausios diplomatinės krizės per ilgą laiką sukrėsta Doha šiuos kaltinimus neigia.

Užsienio reikalų ministro teigimu, iš Dohos pusės nebus „jokios eskalacijos“. Nors Kataras yra ilgametis JAV sąjungininkas, Vašingtonas įtariai vertina tai, kad šalis palaiko tokias grupuotes kaip „Hamas“ ir Musulmonų brolija.

Jis sakė, kad Kataro santykiuose su JAV juntama įtampa, bet jie nenutrūks.

„Mūsų santykiai su Jungtinėmis Valstijomis yra strateginiai, – sakė Kataro diplomatijos vadovas. – Yra dalykų, dėl kurių nesutariame, bet mūsų bendradarbiavimo sričių yra daugiau nei nesutarimų.“

Visgi daugiau detalių jis nepateikė.

Katare yra įsikūrusi didžiausia amerikiečių oro bazė regione. Ji yra itin svarbi kovoje su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“. Be to, šalyje 2022 metais turėtų įvykti pasaulio futbolo čempionatas.

Diplomatinis ginčas Persijos įlankos regione kilo praėjus mažiau nei mėnesiui po JAV vadovo Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) vizito į Saudo Arabiją, per kurį jis paragino musulmonus susivienijus kovoti su ekstremizmu.

Be kita ko, jau kelias savaites tarp Kataro ir jo kaimynių tvyro įtampa, nes Doha kaltina jas surengus jai priešišką žiniasklaidos kampaniją ir įsilaužus į oficialią šalies naujienų agentūrą.

Tuo tarpu Kuveitas, dar vienas įtakingas Persijos įlankos arabų šalių bendradarbiavimo tarybos narys, per šią krizę lieka pastebimai tylus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.