Į Kataro valstybinės naujienų agentūros kompiuterius pirmąkart įsilaužta dar balandį

Kataro tyrėjai pranešė, kad programišiai dar balandį užsitikrino galimybę surengti kibernetinę ataką ir praėjusį mėnesį paskelbė suklastotą naujienų pranešimą, išprovokavusį Persijos įlankos regiono diplomatinę krizę.

 Kataro naujienų agentūra tapo programišių auka.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 Kataro naujienų agentūra tapo programišių auka.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2017, 1:51 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 1:53 PM

Preliminarioje ataskaitoje, kuri buvo paskelbta vėlai trečiadienį, tyrėjai nenurodo, ką laiko atsakingais už įsilaužimą į kompiuterius, bet sako, kad vykdyti tyrimą jiems padeda Didžioji Britanija ir Jungtinės Valstijos.

Kataro emyrui šeicho Tamimo bin Hamado al Thani vardu paskelbti komentarai apie opius klausimus, tokius kaip Izraelis, Iranas ir palestiniečių islamistų judėjimas „Hamas“, buvo viena priežasčių, kurias Saudo Arabija ir jos sąjungininkės pirmadienį įvardijo kaip pagrindą paskelbti diplomatinę ir ekonominę Kataro blokadą.

Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Egiptas ir Bahreinas jų teritorijose esantiems Kataro piliečiams nurodė išvykti per 14 dienų ir uždarė savo oro erdvę visiems Kataro skrydžiams. Saudo Arabija taip pat uždarė vienintelę Kataro sausumos sieną.

„Tyrimo komanda patvirtino, kad įsilaužimas buvo įvykdytas naudojant pažangius technologinius metodus, išnaudojant elektroninę spragą Kataro naujienų agentūros interneto svetainėje“, – sakoma ataskaitoje.

„Komanda patvirtino, kad tas svetimas failas buvo įdiegtas praėjusį balandį ir kad jis vėliau buvo panaudotas publikuojant sufabrikuotas naujienas 2017 metų gegužės 24 dieną, 12 val. 13 min. (0 val. 13 min. Lietuvos laiku)“, – nurodoma ataskaitoje.

JAV televizija CNN antradienį pranešė, kad, amerikiečių pareigūnų nuomone, už to melagingo naujienų pranešimo paskelbimą yra atsakingi Rusijos programišiai.

Maskva trečiadienį šiuos kaltinimus atmetė. „Nuvalkiotas metodas – įrodymų, kaip visada, nėra, o išvados daromos dar neištyrus paties incidento“, – sakė Kremliaus specialusis atstovas kibernetinio saugumo klausimais Andrejus Krutskichas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.