Nobelio premijos laureatą iš kalėjimo išlaisvino tik sunki liga

Kinijos valdžios įkalintas Nobelio taikos premijos laureatas Liu Xiaobo paleistas į laisvę. Tiesa, malonę poetui ir žmogaus teisių aktyvistui Pekinas suteikė tik dėl nepagydomo kepenų vėžio diagnozės.

Aktyvistas kalėjo nuo 2009 metų. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Aktyvistas kalėjo nuo 2009 metų. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jun 27, 2017, 9:59 AM

Liu Xiaobo už grotų atsidūrė 2009 metais, kai buvo apkaltintas „ardomąja veikla“ dėl reikalavimų Kinijoje įvesti daugiapartinę sistemą ir gerbti žmogaus teises.

Pasak jo advokato Mo Shaopingo, aktyvistas yra gydomas šiaurinės Liaoningo provincijos ligoninėje, kur vėžys jam buvo diagnozuotas prieš mėnesį. Gegužės pabaigoje dėl to jis buvo paleistas iš kalėjimo, bet informacija paviešinta tik vakar.

„Jis neturi jokių ypatingų planų. Tiesiog gydosi ligą“, – teigė jo atstovas.

Jo žmonai Liu Xiai skirtas namų areštas nuo 2010 metų, kai jos vyras pelnė Nobelio premiją. Aktyvisto žmonai nebuvo pateikti jokie kaltinimai, o Kinijos teisėsauga niekada nepaaiškino, kodėl apribojo jai judėjimą.

61 metų kinas buvo vienas pagrindinių 1989 m. Tiananmeno aikštės protestų organizatorių.

Nobelio komitetas jį apdovanojo už vadovavimą kovai dėl žmogaus teisių plėtros Kinijoje. Aktyvistas niekada neatsiėmė prestižinio prizo, o apdovanojimų ceremonijoje jo kėdė buvo tuščia.

Kinijos vyriausybė, kuri Liu Xiaobo laiko nusikaltėliu, dėl Nobelio premijos įšaldė diplomatinius santykius su prizą teikiančia Norvegija. Ryšiai normalizuoti tik praėjusį gruodį.

Nuteistasis buvo paleistas likus trejiems metams iki 11 metų įkalinimo bausmės pabaigos.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ ragina Kiniją neteisėtai įkalintam aktyvistui suteikti tinkamą sveikatos priežiūrą ir leisti bendrauti su šeima.

Dauguma kinų nėra girdėję apie Liu Xiaobo, nes informacija apie jį šalyje griežtai cenzūruojama. Net ir žinia apie jo paleidimą pasklido praėjus tik mėnesiui. (BBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.