Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino susitikimas artėja: stebės visas pasaulis

JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Rusijos vadovo Vladimiro Putino susitikimas jau nebe už kalnų. Didžiojo dvidešimtuko (G20) susitikimo užkulisiuose vyksiantį šių dviejų lyderių bendravimą stebės visi.

D.Trumpo ir V.Putino susitikimas bus proga sumažinti įtampą tarp Rusijos ir Amerikos, bet stebuklų niekas nesitiki. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpo ir V.Putino susitikimas bus proga sumažinti įtampą tarp Rusijos ir Amerikos, bet stebuklų niekas nesitiki. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Ekspertai akylai stebės, ar V.Putinas nepaveikė D.Trumpo mąstymo.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Ekspertai akylai stebės, ar V.Putinas nepaveikė D.Trumpo mąstymo.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“, CNN ir „The Guardian“ inf.

Jul 4, 2017, 9:03 AM

Hamburge liepos 7 ir 8 dienomis vyksiantis G20 susitikimas nublanko prieš faktą, kad jo metu Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas D.Trumpas pirmąkart akis į akį susitiks su V.Putinu.

Pastarasis tariamai nurodė kištis į JAV prezidento rinkimų kampaniją ir bandė padėti respublikonui juos laimėti.

Pasaulio ekspertai detaliai nagrinės ir politikų kūno kalbą, ir žodžius. Mat bus bandoma išsiaiškinti svarbių detalių. Pavyzdžiui, ar V.Putinas sugebėjo padaryti kokią nors įtaką D.Trumpo sprendimams ir ar jis ketina nuolaidžiauti Maskvai.

Pareiškimai ir užuominos

Kol kas dar nėra aišku, ar tai iš tiesų bus pirmas kartas, kai D.Trumpas spaus ranką V.Putinui.

Antai milijardierius D.Trumpas per pastaruosius kelerius metus yra teigęs visiškai priešingus dalykus.

Viena vertus, D.Trumpas yra pareiškęs, kad su V.Putinu „pasakiškai sutaria“ ir yra bendravęs tiesiogiai, kita vertus, jis vėliau aiškino niekados su Rusijos lyderiu nesusitikęs.

Be to, D.Trumpas neretai užsimindavo, kad gerbia V.Putiną, ir dėkodavo už gražius žodžius jo atžvilgiu.

Amerikoje D.Trumpas yra nuolat spaudžiamas dėl įtariamų jo prezidento rinkimų kampanijos sąsajų su Kremliumi.

Bandys mažinti įtampą?

Rusijos ir JAV santykiai pastaruoju metu juda pavojinga trajektorija dėl Krymo aneksijos ir Kremliaus kišimosi į Ukrainą, priešingų pusių rėmimo Sirijoje ir NATO plėtros.

„Santykiai tarp dviejų didžiausių pasaulyje branduolinių galių dideliu pagreičiu juda neigiama linkme, – tvirtino Woodrow Wilsono centro Kennano instituto direktorius Matthew Rojansky. – Todėl metas stabdyti tolesnį santykių aštrėjimą ir yrimą. Tai padaryti įmanoma tiktai prezidentams.“

Bet didelių proveržių per šį susitikimą tarp Amerikos ir Rusijos lyderių vargu ar bus.

D.Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Herbertas Raymondas McMasteris tikino, kad „susitikimas niekuo nesiskirs nuo diskusijų su bet kuria kita šalimi“.

Spręs pasaulio ateitį

Vis dėlto susitikimas svarbus visam pasauliui ir gali padėti pamatus tiek Europos, tiek Vidurinių Rytų ateičiai. D.Trumpo bendravimas su Rusijos prezidentu V.Putinu suteiks užuominų apie tolesnes JAV sankcijas Kremliui, konfliktą Sirijoje, kovą su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ ir Amerikos ryžtą remti NATO.

Šis susitikimas yra svarbus ne vien D.Trumpui, kad jis sustiprintų savo įtaką namuose: Aljanso nariai lauks patvirtinimų, jog JAV prezidentas yra visiškai atsidavęs NATO.

Yra nuogąstaujančių, kad prezidentų susitikimui Rusija gali būti gerokai labiau pasirengusi nei JAV, o kiti mano, jog D.Trumpas neketina nuolaidžiauti V.Putinui.

„Galite būti užtikrinti: Kremlius jau seniai pasiruošė šiam susitikimui, – tvirtino Strateginių ir tarptautinių studijų centro Vašingtone Europos programos direktorė Heather Conley. – Tikrai buvo parengta nuosekli D.Trumpo analizė ir dokumentai apie jį.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.