Kinija pakvietė užsienio vėžio ekspertus atvykti gydyti aktyvisto Liu Xiaobo

Kinijos ligoninė, gydanti vėžiu sergantį Nobelio taikos premijos laureatą Liu Xiaobo, nusprendė pasikviesti ekspertų iš JAV, Vokietijos ir kitų užsienio valstybių, padidėjus tarptautiniam spaudimui išleisti šį žmogaus teisių aktyvistą gydytis į užsienį.

 Vyras buvo išleistas iš kalėjimo dėl ligos. <br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Vyras buvo išleistas iš kalėjimo dėl ligos. <br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2017, 11:44 AM, atnaujinta Jul 5, 2017, 11:49 AM

Ekspertai pakviesti Liu Xiaobo šeimos „prašymu“, pranešime teigia šiaurės vakarinio Šenjango miesto, kur gydomas Liu Xiaobo, teisės reikalų biuras.

Praėjusį mėnesį paaiškėjus, kad Liu Xiaobo diagnozuotas vėlyvos stadijos kepenų vėžys, jis perkeltas iš kalėjimo į ligoninę, o pasaulinė bendruomenė paragino Kiniją suteikti disidentui galimybę gydytis užsienyje.

Žmogaus teisių grupės griežtai kritikuoja Kiniją dėl elgesio su Liu Xiaobo ir dėl to, kad jis buvo paleistas iš kalėjimo tik susirgęs nepagydoma liga.

Tačiau Kinijos valdžios institucijos tikina, kad 61 metų Nobelio taikos premijos laureatą prižiūri aukščiausio lygio Kinijos vėžio ekspertai iš Kinijos universitetinės ligoninės – geriausios Šenjango ligoninės.

2009 metais Liu Xiaobo buvo nuteistas 11 metų kalėjimo už „ardomąją veiklą“ ir dėl raginimų imtis demokratinių reformų.

Berlynas tikisi, kad Liu Xiaobo bus suteikta „visokeriopa jam reikalinga medicinos pagalba“ ir, kad „didžiausias prioritetas bus skirtas pastangoms rasti humanitarinį sprendimą dėl Liu Xiaobo“, – pirmadienį sakė Vokietijos vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas.

Naujasis JAV ambasadorius Kinijai Terry Branstadas, praėjusią savaitę sakė norįs, kad Liu Xiaobo būtų suteikta galimybė gydytis užsienyje.

Draugai bijo blogiausia

Liu Xiaobo draugai ir jo žmona Liu Xia bijo, kad disidentui gyventi liko vos keli mėnesiai. Jie pageidauja, kad disidentui būtų sudarytos sąlygos išvykti į užsienį.

Liu Xiaobo taikomas gydymas tėra skirtas mažinti skausmą ir suteikti jam galimybę gyventi ilgiau, sakė Pekine gyvenantis gerai žinomas aktyvistas Hu Jia.

„Galbūt jis išgyvens šešis mėnesius. Tačiau sunku pakeisti faktą, kad Nobelio taikos premijos laureatas mirs dėl to, kad jį persekiojo Kinijos komunistų partija (KKP)“, – sakė jis.

Liu Xiaobo vėžys išplito į kitas organizmo dalis, jam taikoma chemoterapija ir „pažangiausi“ kepenų vėžiui gydyti skirti vaistai, pirmadienį sakė Šenjango teisės reikalų biuras. Pranešime sakoma, kad Liu Xiaobo „papildomai“ taikomi tradicinės kinų medicinos metodai, o jo šeima „patenkinta“ jo priežiūra ir „pareiškė padėką“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas