Meksikoje užvirė kova dėl narkotikų barono imperijos

Kai Meksikos nusikalstamo pasaulio vadas Joaquinas Guzmanas El-Chapo atsidūrė JAV kalėjime, jo gimtinėje užvirė kautynės. Grupuotės varžosi dėl įtakos.

Pastaruoju metu kautynės tarp konkuruojančių kartelių vis intensyvesnės.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Pastaruoju metu kautynės tarp konkuruojančių kartelių vis intensyvesnės.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jul 7, 2017, 9:20 AM, atnaujinta Sep 22, 2017, 2:43 PM

Meksikos šiaurėje trečiadienį per įnirtingą susišaudymą tarp policijos ir dviejų konkuruojančių gaujų žuvo mažiausiai 26 žmonės – visi jie buvo iš dviejų kartelių, dar penki asmenys buvo areštuoti.

Priešaušriu netoli atokaus Varaso miesto kilo susišaudymas tarp dviejų narkotikais prekiaujančių gaujų. Vėliau į šias kautynes įsikišo atvykusi policija.

Anot tyrėjų, minėtame susišaudyme tikriausiai dalyvavo Chuareso kartelio „La Linea“ ir galingojo Sinaloa kartelio smogikai. Taip pasakojo su JAV besiribojančios Čihuahua valstijos prokuratūros atstovas Eduardo Esparza.

Šiame kalnuotame regione rungiasi įvairūs Meksikos narkotikų karteliai, nes čia patogu pergabenti kvaišalus į JAV teritoriją.

Pastaruoju metu Meksikoje itin neramu. Ekspertai teigia, jog nusikaltėlių grupės dabar kovoja dėl narkotikų prekybos imperijos, kuri kažkada priklausė Sinaloa kartelio vadeivai J.Guzmanui.

Meksika per pirmuosius penkis 2017-ųjų mėnesius užfiksavo 11 150 žmogžudysčių, su kuriomis siejami daugiausia narkotikų kartelio nariai. Liepą įvykdytos 2186 žmogžudystės – tai nusikalstamumo prasme baisiausias mėnuo nuo 1997 metų, kai buvo pradėta fiksuoti tokia statistika.

Analitikai sieja tai su keletu veiksnių.

Pirmiausia kintančia nelegalaus narkotikų verslo dinamika – vienos grupės įtaką praranda ir dėl to kovoja, kitos siekia dominuoti tam tikrose srityse.

Taip pat kinta kontrabandinis produktas, kurį meksikiečiai gabena į JAV: nuo marihuanos pereinama prie heroino, kurio gamyba užsiima aguonas auginanti Gerero valstija. Dėl čia įsisukusių narkotikų prekeivių daugybė žmonių buvo priversti palikti savo namus.

„Sinaloa kartelio įtaka Šiaurės Vakarų Meksikoje ryškiai silpsta, – teigė saugumo analitikas Alejandro Hope. – Taip pat sunku su tuo susidoroti dėl institucinių nesklandumų. Neužtenka policijos pareigūnų, kurie užtikrintų saugumą.“ (AFP, BNS, „The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.