Artėjant Vokietijos rinkimams užpuolimas Hamburge kaitina diskusijas dėl pabėgėlių

Rinkimams besirengiančioje Vokietijoje šeštadienį tikriausiai vėl prasidės diskusijos dėl prieglobsčio suteikimo – po užpuolimo Hamburgo prekybos centre, kur prieglobsčio negavęs asmuo peiliu mirtinai subadė vieną žmogų, o dar penkis sužeidė.

 Vokietijoje šeštadienį tikriausiai vėl prasidės diskusijos dėl prieglobsčio suteikimo pabėgėliams. <br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Vokietijoje šeštadienį tikriausiai vėl prasidės diskusijos dėl prieglobsčio suteikimo pabėgėliams. <br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-07-29 14:37, atnaujinta 2017-07-29 15:20

Išpuolio motyvas – „neapykanta“, teigė Hamburgo meras Olafas Scholzas, tačiau jis šio užpuolimo nepavadino teroro aktu.

Jei bus patvirtinta, kad tai islamistų išpuolis, tai bus pirmas toks incidentas Vokietijoje po gruodžio 19 dienos atakos, kai tunisietis Anisas Amri užgrobė sunkvežimį, nužudė jo vairuotoją lenką ir nukreipė mašiną į Kalėdų mugę Berlyne. Žuvo 12 žmonių, 48 buvo sužeisti.

Tačiau policija iškart nepatvirtino Hamburgo įtariamojo tautybės ar smurto priežasčių. Pareigūnai taip pat nepatvirtino, kad vyras šaukė „ Allahu Akhbar“.

Naujienų tinklalapis „Spiegel Online“ pranešė, kad įtariamasis yra Ahmadas A., į Vokietiją atvykęs ieškoti prieglobsčio ir turėjęs ryšių su islamistais, be to, praeityje turėjęs psichinės sveikatos problemų ir vartojęs narkotikus.

Jį buvo planuojama deportuoti, tačiau procesas užtruko, nes vyras neturėjo asmens tapatybę patvirtinančių dokumentų, teigė O.Scholzas.

„Man ypatingai pikta dėl to, kad kaltininkas yra asmuo, Vokietijoje ieškojęs apsaugos, tačiau vėliau savo neapykantą nukreipęs prieš mus“, – pridūrė meras.

Aukšto laipsnio parengtis

Aukšto laipsnio parengties sąlygomis Vokietija gyvena nuo A.Amri įvykdyto džihadistų išpuolio Berlyne, už kurį atsakomybę prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“ (IV).

Džihadistai taip pat įvykdė ne vieną užpuolimą su peiliais kitose Europos valstybėse.

Kaip ir užpuolikas Hamburge, A.Amri negavo prieglobsčio, tačiau negalėjo būti išsiųstas iš šalies dėl dokumentų trūkumo.

Iki rugsėjį vyksiančių parlamento rinkimų likus vos dviem mėnesiams, dėl šių dviejų atvejų panašumo gali atsiverti vos užsitraukusios žaizdos dėl kanclerės Angelos Merkel sprendimo nuo 2015 metų į šalį įsileisti daugiau kaip milijoną migrantų.

„Prieš tai, kai ponia Merkel vėl parašys tviteryje, kad tai „nesuvokiama“: tai susiję su islamu. Kartą ir visiems laikams supraskite!“, – „Twitter“ parašė prieš migrantus, prieš islamą ir prieš Europos Sąjungą nusistačiusios partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) narė Beatrix von Storch .

Parama AfD nuo migrantų krizės įkarščio sumažėjo, tačiau panašu, kad partija peržengs penkių procentų balsų slenkstį ir pirmąkart pateks į parlamentą.

Improvizuoti ginklai

Užpuolikas peiliu subadė 50-metį vyrą, manoma, Vokietijos pilietį, ir „aršiai puldinėjo“ kitus, sužeidė moterį ir keturis vyrus, kurių amžius – nuo 19 iki 64 metų, pranešė Hamburgo policija.

Dar vienas 35 metų vyriškis buvo sužalotas, kai netrukus po užpuolimo kartu su kitais praeiviais bandė sulaikyti užpuoliką gatvėje.

„Iš prekybos centro išbėgo apie 30 žmonių grupė. Jie rėkė, kad kažką subadė peiliu... Pamatėme pro šalį einantį vyrą, kuris rankoje nešėsi didelį peilį, tarsi mėsininko peilį“, – naujienų agentūrai AFP pasakojo įvykio vietoje buvęs Ralfas Woyna.

Prasidėjus gaudynėms, R.Woyna sėdėjo kavinėje prieš įėjimą į parduotuvę.

„Du klientai, kurie taip pat atrodė kilę iš Artimųjų Rytų, iš kavinės išnešė visas kėdes ir nusivijo jį. Minutei jie išnyko man iš akių, ir aš išgirdau tolėliau šaukiant „Allahu Akbar“. Iškart supratau, kad tai užpuolimas“, – pasakojo jis.

Mėgėjiškame vaizdo įraše, padarytame mobiliuoju telefonu ir paskelbtame „Spiegel Online“, matyti grupelė su vyriškiu susidūrusių persekiotojų.

Įraše matosi, kaip jie į vyriškį mėto kėdes, kad šis nepriartėtų, o jis rėkauja ir mojuoja peiliu.

Pasak „Spiegel Online“, grumtynių metu sužeistas 35 metų vyriškis lazda galiausiai prispaudė įtariamąjį prie žemės.

Liudininkai grumdamiesi nesmarkiai sužalojo užpuoliką ir netrukus perdavė jį policijai.

Vokietijos dienraštyje „Bild“ buvo paskelbta nuotrauka, kurioje užpuolikas sėdi policijos automobilyje ant užpakalinės sėdynės su baltu kruvinu maišu, užmautu ant galvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.