Jaredas Kushneris paaiškino, kodėl Donaldo Trumpo kampanija negalėjo susitarti su Rusija

JAV prezidento Donaldo Trumpo žentas Jaredas Kushneris pirmadienį pareiškė, kad jo uošvio rinkimų kampanija nebūtų galėjusi pasiekti jokio slapto susitarimo su Rusija, nes buvo pernelyg pakrikusi ir neveiksni, kad galėtų koordinuoti veiksmus su kokia nors užsienio vyriausybe.

 J.Kushneris tikino esą D.Trumpi rinkimų kampanija buvo padrika. <br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 J.Kushneris tikino esą D.Trumpi rinkimų kampanija buvo padrika. <br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Specialusis prokuroras R.Muelleris atlieka tyrimą, ar D.Trumpo kampanija buvo susimokiusi su Maskva.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Specialusis prokuroras R.Muelleris atlieka tyrimą, ar D.Trumpo kampanija buvo susimokiusi su Maskva.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-08-02 10:27, atnaujinta 2017-08-02 10:42

Šiuo metu atsakingas prezidento patarėjo pareigas einantis J.Kushneris šiuo komentarus išsakė per susitikimą su grupe Kongreso darbuotojų. Taip jis atsakė į klausimą apie specialiojo prokuroro Roberto Muellerio atliekamą tyrimą, ar D.Trumpo kampanija buvo susimokiusi su Maskva dėti pastangas 2016-ųjų prezidento rinkimus pakreipti respublikonų kandidato naudai.

Šie J.Kusherio komentarai turėjo likti konfidencialūs, bet juos pirmasis paskelbė tinklalapis ForeignPolicy.com

„Jie manė, kad buvome susimokę, bet mes nesugebėdavome susitarti netgi su savo vietos biurais“, – portalas citavo J.Kushnerį.

J.Kushneris taip pat sakė, kad Baltieji rūmai nežino, kuria kryptimi juda R.Muellerio tyrimas. Jis tvirtino neplanavęs karjeros vyriausybėje ir politikoje po D.Trumpo pergalės rinkimuose, todėl nelabai domėjęsis jo kontaktais su užsienio pareigūnais. Asmuo, turintis tokių duomenų, privalo juos deklaruoti prašydamas leidimo dirbti su konfidencialia informacija.

J.Kushnerio susitikimas su Kongreso darbuotojais buvo dalis kasmet organizuojamų tokio pobūdžio renginių. Jo organizatoriai iš pradžių prašė darbuotojus užrašyti klausimus ant popieriaus lapelių, o J.Kushneris turėjo atsitiktinai pasirinkti, į kuriuos atsakys. Tačiau minėtas kongresmeno padėjėjas sakė, kad prezidento žentas paragino jį klausinėti tiesiogiai ir nedelsdamas atsakydavo.

Praeitą savaitę J.Kushneris Kapitolijuje buvo privačiai susitikęs su Senato ir Atstovų Rūmų žvalgybos komitetų nariais. Jis pripažino per D.Trumpo rinkimų kampaniją ir jai pasibaigus dalyvavęs keturiuose susitikimuose su Rusijos pareigūnais. Prezidento žentas tvirtino „neturįs ką slėpti“.

„Visi mano veiksmai buvo tinkami“, – teigė jis.

Likus kelioms valandoms iki susitikimo su šių komitetų nariais J.Kushneris paskelbė 11 puslapių pareiškimą ir atskleidė detalių apie susitikimus su rusais. Pasak jo, kiekvienas iš tų keturių susitikimų buvo nereikšmingas arba įprasto pobūdžio.

Be to, jis pripažino, kad šie ir keli kiti susitikimai nebuvo paminėti anketoje, pateiktoje su prašymu išduoti leidimą dirbti su slapta informacija. J.Kushneris teigė, kad taip nutiko dėl vieno padėjėjo klaidos.

J.Kushneris stengėsi vaizduoti save kaip politikos naujoką, kuris per įtemptą prezidento rinkimų kampaniją dar tik mokėsi tvarkytis su „tūkstančiai susitikimų ir kontaktų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.