JAV pažadėjo imtis griežtų priemonių dėl „sukrečiančio“ nutekinimų srauto

JAV generalinis sekretorius Jeffas Sessionsas pažadėjo imtis priemonių prieš vyriausybės darbuotojus, nutekinančius įslaptintą arba jautrią valstybinę informaciją, žiniasklaidai paskelbus įvairių nutekintų duomenų, dažniausiai nepalankių prezidento Donaldo Trumpo administracijai.

 J.Sessionsas imsis veiksmų prieš žmones, kurie nutekina slaptą informaciją.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 J.Sessionsas imsis veiksmų prieš žmones, kurie nutekina slaptą informaciją.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 J.Sessionsas imsis veiksmų prieš žmones, kurie nutekina slaptą informaciją.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 J.Sessionsas imsis veiksmų prieš žmones, kurie nutekina slaptą informaciją.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 J.Sessionsas imsis veiksmų prieš žmones, kurie nutekina slaptą informaciją.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 J.Sessionsas imsis veiksmų prieš žmones, kurie nutekina slaptą informaciją.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 5, 2017, 4:11 PM, atnaujinta Aug 5, 2017, 4:14 PM

Prezidentas D.Trumpas ne kartą yra išreiškęs pasipiktinimą dėl „neteisėtų nutekinimų“ ir netgi yra viešai sukritikavęs J.Sessionsą dėl, jo nuomone, „labai silpnos“ pozicijos šiuo klausimu.

Spaudžiamas, ir kai kurių nuomone nuogąstaudamas dėl išlikimo savo poste, J.Sessionsas atsakė: „Tvirtai pritariu prezidentui ir griežtai smerkiu sukrečiančią daugybę duomenų nutekinimo atvejų, kurie neigiamai veikia mūsų vyriausybės gebėjimą apsaugoti šią šalį.“

Keturi žmonės jau nuteisti dėl „neteisėto dalijimosi“ įslaptinta informacija arba dėl to, kad slėpė palaikę ryšius su federaliniais pareigūnais, per spaudos konferenciją sakė Teisingumo departamento vadovas.

Aktyvių tyrimų dėl duomenų nutekinimo skaičius šiais metais išaugo trigubai, palyginus su skaičiais iki D.Trumpo atėjimo į valdžią, pridūrė J.Sessionsas.

Peržiūrimi teismo įpareigojimai žiniasklaidai

Kova su informacijos nutekinimu prasidėjo dar anksčiau nei D.Trumpo administracija atėjo į valdžią.

Baracko Obamos prezidentavimo metu demaskuotojai ir žurnalistams informaciją nutekinantys asmenys būdavo patraukiami baudžiamojon atsakomybėn, o Teisingumo departamentas įpareigodavo žurnalistus atskleisti savo šaltinius.

Nerimą kelia ir J.Sessionso pareiškimas, kad jo vadovaujamas Teisingumo departamentas peržiūri „įpareigojimų žiniasklaidai duoti parodymus“ politiką.

Administraciją gerbia žiniasklaidą, tačiau ši pagarba „turi savas ribas“, pabrėžė jis.

„Jie negali kelti pavojaus žmonių gyvybėms ir likti nenubausti, – sakė J.Sessionsas. – Turime išlaikyti pusiausvyrą tarp žiniasklaidos vaidmens ir nacionalinio saugumo“.

Generalinio sekretoriaus pavaduotojas Rodas Rosensteinas atskleidė daugiau: jis žurnalistams nurodė, kad bus įsteigtas naujas Federalinis tyrimų biuro (FTB) padalinys, specialiai skirtas „tirti nutekinimus žiniasklaidai“.

Paklaustas, ar Teisingumo departamentas atmeta galimybę bausti žurnalistus „atliekančius savo darbą“, R.Rosensteinas sakė „nespėliosiantis“.

Pokyčiai žiniasklaidos politikai bus vykdomi tik pasitarus su žiniasklaidos atstovais, sakė jis.

Detalių apie planuojamas teisinės priemones buvo paskelbta praėjus vos keletui valandų po dar vienos stulbinamo žinios nutekinimo žiniasklaidai: dienraščio „The Wall Street Journal“ pranešimo, kad specialusis prokuroras Robertas Muelleris prisaikdino didžiąją žiuri tirti Rusijos kišimąsi į 2016 JAV prezidento rinkimus.

Didžiosios žiuri bylų nagrinėjimas dažniausiai yra slaptas, taigi šis nutekinimas parodo, kad Vašingtone išsaugoti paslaptis tapo itin keblu.

„Rasime jus“

Viena iškili pilietinių teisių grupė įspėjo, kad griežtos priemonės prieš informacijos viešintojus gali būti suprastos kaip griežtos priemonės prieš pačią demokratiją.

„Kiekvienas amerikietis turėtų susirūpinti D.Trumpo administracijos grasinimais griežčiau kovoti su demaskuotojais ir žurnalistais“, – sakė Benas Wizneris iš Amerikos pilietinių teisių sąjungos.

Nacionalinės žvalgybos direktorius Danas Coatsas pritarė J.Sessionsui ir pats paskelbė griežtą įspėjimą būsimiems duomenų nutekintojams. Jis tokius veiksmus įvardijo kaip Amerikos žmonių išdavystę.

„Jeigu netinkamai atskleisite įslaptintą informaciją – rasime jus, – pareiškė jis. – Tirsime jūsų (veiksmus), teisime jus griežčiausiai, kiek leidžia įstatymai.“

Šis pareiškimas nuskambėjo po virtinės skandalingos informacijos paviešinimų žiniasklaidai, jau pusmetį tęsiantis politinėms intrigoms ir atvirai nesantaikai Baltuosiuose rūmuose.

Vėliausias nutekinimas buvo neįprastas netgi vertinanti pagal šios administracijos standartus: kai dienraštis „The Washington Post“ paskelbė D.Trumpo pokalbių su kitų šalių lyderiais pokalbių telefonu detalių.

Ketvirtadienį šis laikraštis paskelbė visus pokalbių, įvykusio sausį tarp milijardieriaus respublikono ir Meksikos prezidento Enrique Penos Nieto bei Australijos premjero Malcolmo Turnbullo tekstus.

J.Sessionsas neslėpė pykčio dėl šių paviešinimų, kurių šaltinis akivaizdžiai susijęs su Baltaisiais rūmais.

Pastarasis pokalbių turinio paviešinimas supurtė Vašingtoną: abiejų pagrindinių partijų įstatymų leidėjai smerkė šį žingsnį.

„Kažkas turi keliauti į kalėjimą“, – penktadienį televizijai „Fox News“ sakė respublikonas senatorius Lindsey Grahamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.