Kinų disidento Liu Xiaobo našlė grįžo į Pekiną

Liu Xia, kinų disidento, Nobelio taikos premijos laureato Liu Xiaobo, kuris liepos mėnesį kalėjime mirė, našlė grįžo į Pekiną, bet vis dar yra laikoma namų arešto sąlygomis, sekmadienį pranešė viena Honkongo nevyriausybinė organizacija.

 Liu Xia grįžo į Pekiną.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Liu Xia grįžo į Pekiną.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Liu Xia grįžo į Pekiną.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Liu Xia grįžo į Pekiną.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Liu Xia grįžo į Pekiną.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Liu Xia grįžo į Pekiną.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 3, 2017, 3:10 PM, atnaujinta Sep 3, 2017, 3:14 PM

Liu Xia pareigūnai atskirtą nuo išorinio pasaulio laiko jau beveik mėnesį, sakė jos advokatas.

Honkonge įsikūrusios organizacijos „Information Center for Human Rights and Democracy“ įkūrėjas Lu Siqingas sakė, kad šeštadienį kalbėjosi su ja telefonu, jai esant namuose Pekine.

Pasak jo, 56 metų Liu Xia ašarodama ir „labai silpnu balsu“ paaiškino, kad yra gydoma stipriais antidepresantais.

„Įvairūs Liu Xia draugai patvirtino, kad ji grįžo į savo butą“ Kinijos sostinėje ir kad „jos namus stebi sargybiniai bei policininkai civiliais drabužiais“, sakoma atskirame organizacijos pareiškime.

Liu Xiaobo buvo suimtas 2008 metais, kai kartu su kitais parengė drąsią peticiją „Charter 08“, raginančią Pekiną užtikrinti pagrindines žmogaus teises ir reformuoti komunistinės Kinijos vienpartinę sistemą. 2009-aisiais jis buvo nuteistas kalėti 11 metų už „ardomąją veiklą“.

Per 2010 metais Osle surengtą Nobelio premijos įteikimo ceremoniją aktyvistui atstovavo tuščia kėdė.

Diagnozavus vėlyvos stadijos kepenų vėžį, Liu Xiaobo iš kalėjimo buvo perkeltas į saugomą ligoninę Šenjange. Liepos 13-ąją 61-erių disidentas mirė, išsivysčius daugelio organų nepakankamumui.

Nobelio taikos premijos laureatui atstovavęs amerikietis teisininkas Jaredas Genseris sakė, kad po vyro mirties Liu Xia nebuvo leidžiama su niekuo bendrauti.

Rugpjūčio viduryje internete paskelbta vaizdo žinutė, kurioje Liu Xia sakė, kad jai reikia laiko „iš naujo prisitaikyti“, buvo vertinama labai atsargiai.

„Neabejotina, kad valdžia ją privertė padaryti šį vaizdo įrašą“, – tuo metu sakė kinų disidentas ir poros draugas Hu Jia.

Lu Siqingas pateikė nedaug detalių apie Liu Xia sugrįžimo į Pekiną aplinkybes, tačiau sakė, kad ji negalėjo gauti urnos su savo vyro pelenais, kurie buvo išbarstyti jūroje.

Hu Jia perspėjo, kad ji beveik neabejotinai turės vėl išvykti iš miesto prieš 19-ąjį Komunistų partijos suvažiavimą, kuris prasidės spalio 18 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.