JAV ambasadorė siūlo Šiaurės Korėjai taikyti griežčiausią atsaką

 Jungtinės Amerikos Valstijos pirmadienį paragino Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą taikyti „griežčiausias įmanomas priemones“ Šiaurės Korėjai, atsakant į joje atliktą šeštąjį ir galingiausią branduolinį bandymą.

 N.Haley pareiškė, kad Kinijos pasiūlymas įšaldyti Pchenjano branduolinę ir raketinę programas mainais į bendrų kasmetinių Seulo ir Vašingtono karinių pratybų nutraukimą yra „įžeidžiantis“.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 N.Haley pareiškė, kad Kinijos pasiūlymas įšaldyti Pchenjano branduolinę ir raketinę programas mainais į bendrų kasmetinių Seulo ir Vašingtono karinių pratybų nutraukimą yra „įžeidžiantis“.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Skubiai sušauktas Saugumo Tarybos posėdis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Skubiai sušauktas Saugumo Tarybos posėdis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 4, 2017, 5:50 PM, atnaujinta Sep 4, 2017, 6:41 PM

„Tik griežčiausios sankcijos įgalins mus išspręsti šią problemą diplomatiškai“, – pareiškė JAV ambasadorė Nikki Haley skubiai sušauktame Saugumo Tarybos posėdyje.

N.Haley pareiškė, kad Kinijos pasiūlymas įšaldyti Pchenjano branduolinę ir raketinę programas mainais į bendrų kasmetinių Seulo ir Vašingtono karinių pratybų nutraukimą yra „įžeidžiantis“.

„Kai neaiškus režimas turi į jus nukreiptą branduolinį ginklą ir ICBM (tarpžemyninę balistinę raketą), juk nesiimate veiksmų sumažinti savo apsaugą. Niekas to nedarytų. Mes tikrai nedarysime“, – teigė ji.

Dėl praėjusį savaitgalį Šiaurės Korėjos atlikto branduolinio bandymo pirmadienį JAV, Didžiosios Britanijos, Japonijos ir Pietų Korėjos iniciatyva buvo sušauktas neeilinis Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdis.

Šiaurės Korėja sekmadienį paskelbė išbandžiusi vandenilinę bombą, kurią gali nešti raketa, ir kad šis kol kas galingiausias jos branduolinis bandymas buvo „visiška sėkmė“.

Tuo tarpu Pietų Korėja užfiksavo ženklų, kad Pchenjanas rengiasi dar vienam raketos bandymui, galbūt – tarpžemyninės balistinės raketos paleidimui. Šiaurės Korėja liepą išbandė dvi ICBM raketas, kurios, ekspertų teigimu, galėtų pasiekti žemyninę JAV teritoriją, o praėjusią savaitę paleido raketą virš Japonijos teritorijos.

N.Haley pareiškė, kad „pusinėms priemonėms atėjo galas“, ir sakė, kad JT Saugumo Taryba privalo smarkiai padidinti spaudimą ir paskelbti Pchenjanui naujų griežtų sankcijų.

JAV ambasadorė neįvardijo, kokioms priemonėms Vašingtonas pritartų, tačiau, diplomatų manymu, paskelbus naftos embargą, Šiaurės Korėjos ekonomika smarkiai nukentėtų.

Japonija, Prancūzija ir Britanija paragino greitai priimti naują rezoliuciją, tačiau šiam pasiūlymui veikiausiai prieštaraus Rusija ir Kinija, kurios mano, jog vien sankcijos krizės išspręsti nepadės.

Rusija ir Kinija ragina surengti diplomatines derybas su Šiaurės Korėja, per kurias būtų aptartos jos keliamos branduolinė ir raketinė grėsmės.

„Padėtis pusiasalyje, mums bekalbant, nuolat blogėja, įsitraukdama į užburtą ratą, – sakė Kinijos ambasadorius Liu Jieyi. – Pusiasalio klausimą reikia išspręsti taikiai. Kinija niekada neleis sumaišties ir karo šiame pusiasalyje“.

JT Saugumo Taryba nuo 2006-ųjų, kai Pchenjanas pirmąkart išbandė branduolinį įrenginį, jau yra paskelbusi jo atžvilgiu septynis paketus sankcijų, tačiau režimui nuolat pavyksta tuos draudimus apeiti.

Visgi pastarosios rezoliucijos smarkiai sugriežtino sankcijas Pchenjanui, nes jomis nusitaikyta į pagrindinius Šiaurės Korėjos eksporto sektorius, nešančius gyvybiškai svarbų pelną. Skurdžiai valstybei buvo uždrausta eksportuoti akmens anglis, geležį ir jos rūdą, šviną ir jo rūdą, taip pat žuvį ir jūrų gėrybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.