Donaldas Trumpas jaunesnysis apklaustas Senato tyrėjų

JAV Senato nariai, tiriantys galimus prezidento Donaldo Trumpo komandos ryšius su Rusija per praėjusių metų rinkimų kampaniją, ketvirtadienį už uždarų durų apklausė vyriausiąjį jo sūnų Donaldą Trumpą jaunesnįjį.

 D.Trumpas jaunesnysis vengė kamerų ir žurnalistų. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Trumpas jaunesnysis vengė kamerų ir žurnalistų. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 8, 2017, 10:35 AM, atnaujinta Sep 8, 2017, 10:47 AM

Į JAV Kapitolijų susitikti su Senato Teismų komiteto tyrėjais atvykęs D.Trumpas jaunesnysis, šiuo metu vadovaujantis savo tėvo verslo imperijai „Trump Organization“, vengė kamerų ir žurnalistų.

Prasidėjus susitikimui, kuris truko ilgiau kaip penkias valandas, jis pasakė maždaug 15 minučių trukmės įžanginę kalbą, pasakojo demokratų senatorius Dickas Durbinas.

„Atsakiau į visus komiteto pateiktus klausimus“, – po posėdžio socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D.Trumpas jaunesnysis.

39 metų verslininkas atsidūrė pareigūnų, tiriančių galimus jo tėvo rinkimų komandos ryšius su Maskva, akiratyje, kai paaiškėjo, kad 2016-ųjų birželį jis buvo susitikęs su viena Kremliui artima teisininke.

Tyrėjai apklausė D.Trumpą jaunesnįjį dėl pastarojo susitikimo.

„Viskas yra dėl to, – sakė ketvirtadienio Senato posėdyje dalyvavęs D.Durbinas. – Tai yra svarbiausias įvykis.“

2016 metų birželį D.Trumpo verslo imperijos būstinėje „Trump Tower“ Niujorke įvykusiame susitikime su rusų teisininke Natalija Veselnickaja dalyvavo ir prezidento žentas Jaredas Kushneris bei tuometinis rinkimų kampanijos patarėjas Paulas Manafortas.

Šiame susitikime respublikono rinkimų komanda tikėjosi gauti demokratų kandidatę Hillary Clinton kompromituojančios informacijos.

D.Trumpas jaunesnysis tik šių metų liepą prisipažino dalyvavęs tame susitikime.

Leidinys „The New York Times“ pranešė gavęs D.Trumpo jaunesniojo įžanginės kalbos tekstą. Posėdžio pradžioje jis pabrėžė, jog nebuvo susimokęs su Rusija, o tik norėjęs sužinoti, ar informacija apie H.Clinton verta dėmesio.

„Kadangi jie turėjo informacijos apie kandidatės į prezidentus sugebėjimus, charakterį ir kvalifikaciją, pamaniau, kad bent jau turėčiau ją išgirsti, – teigė jis. – Įvertinęs tai, kokios informacijos jie turi, būčiau galėjęs po konsultacijų su patarėju priimti apgalvotą sprendimą, ar toliau tai svarstyti.“

Prezidento sūnus tvirtino atėjęs į tą susitikimą su rusų teisininke skeptiškai vertindamas tai, ką kalbėjo jį suorganizavęs asmuo.

„Kaip vėliau paaiškėjo, mano skeptiškas požiūris buvo pagrįstas“ ir tas susitikimas buvo nieko vertas, sakė jis.

Per tuos susitikimus J.Kushneris neigė, jog buvo „susimokęs su Rusija“, o jo slapti susitikimai su Rusijos pareigūnai esą buvo „tinkami“.

Keli Kongreso komitetai tiria galimas Rusijos pastangas D.Trumpo naudai pakreipti pernai lapkritį vykusius prezidento rinkimus. Tyrėjai siekia išsiaiškinti, ar respublikono komanda buvo susimokiusi su Maskva.

Komitetų atstovai yra pareikalavę įvairių dokumentų iš D.Trumpo kampanijos narių ir nemažai jų jau apklausė. Įstatymų leidėjų teigimu, į viešus posėdžius liudyti gali būti pakviesta keletas asmenų iš prezidentu tapusio nekilnojamojo turto magnato artimos aplinkos.

Tiek D.Trumpas, tiek Kremlius įnirtingai neigia bendradarbiavę.

Atskirą tyrimą dėl galimų respublikono komandos ryšių su Maskva vykdo ir Teisingumo departamento paskirtas specialusis prokuroras Robertas Muelleris.

uzsienis@bns.lt, +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius 081007

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.