Irako kurdai ruošiasi ginčytinam referendumui dėl nepriklausomybės

Irako kurdai pirmadienį rengiasi balsuoti referendume dėl šiaurinio autonominio regiono nepriklausomybės, nepaisant pačio Irako bei kaimyninių Irano ir Turkijos perspėjimų.

 Kurdai siekia nepriklausomybės. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Kurdai siekia nepriklausomybės. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2017, 3:54 PM

Federalinė valdžia Bagdade tokį referendumą vadina nekonstituciniu. Baiminamasi, kad po referendumo gali kilti neramumų, ir Vašingtonas bei daugelis Vakarų valstybių ragina atidėti ar atšaukti referendumą, teigdami, kad jis kenkia kovai su „Islamo valstybe“.

Regiono sostinėje Arbilyje, referendumą inicijavusio Massudo Barzani politinėje širdyje, visur plevena kurdų vėliavos. Dauguma žmonių mieste sako, kad eis balsuoti, tačiau dalis bijo galimų pasekmių.

„Nekantriai laukiame, kad išgirstume, kokia situacija bus po rugsėjo 25-osios, nes dauguma kurdų balsuos už nepriklausomybę, kad įgyvendintų savo svajonę turėti nepriklausomą valstybę, – sakė trisdešimtmetis Ahmadas Souleimanas (Achmadas Suleimanas). – Baiminamės, kad mūsų priešai turi blogų ketinimų mūsų atžvilgiu.“

Irane ir Turkijoje kurdų mažumos yra gana didelės, tad šios šalys baiminasi, kad referendumas Irake paskatins separatistines nuotaikas ir jų šalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.