Žuvo britų ieškomiausia moteris, prisijungusi prie „Islamo valstybės“

Verbavimu ir propagandos skleidimu pagarsėjusi britė Sally Jones, prisidėjusi prie džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IV), nukauta per antskrydį. Žuvo ir Baltąja Našle vadintos islamistės sūnus.

Baltąja Našle vadinta S.Jones prie teroristinės organizacijos prisidėjo 2013 metais.
Baltąja Našle vadinta S.Jones prie teroristinės organizacijos prisidėjo 2013 metais.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, „The Guardian“, „The Independent“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Oct 13, 2017, 5:51 PM, atnaujinta Oct 13, 2017, 7:26 PM

JAV žvalgybininkai vakar pranešė, kad 48 metų britė su 12-mečiu sūnumi žuvo per amerikiečių pajėgų antskrydį prie Sirijos ir Irako sienos šių metų birželį.

Centrinė žvalgybos valdyba pranešė Jungtinės Karalystės žvalgybos tarnybai MI6 mananti, kad S.Jones nukauta.

Nors žvalgybininkai įsitikinę, kad islamistė negyva, šimtu procentų jos mirties patvirtinti negalima, nes neįmanoma surinkti DNR iš atakos vietos.

S.Jones žuvo, kai mėgino pasprukti iš IV sostinės ar Rakos Sirijoje. Šiuo metu ar Raka – paskutinis IV valdomas didmiestis – apsupta Vašingtono remiamų Sirijos sukilėlių, kurdų ir arabų koalicijos pajėgų. Pergalė prieš mieste įsitvirtinusius džihadistus turėtų būti paskelbta jau artimiausiomis dienomis.

Kėlė didžiulį pavojų

Baltosios Našlės pravardę pelniusi S.Jones buvo laikoma viena svarbiausių IV verbuotojų ir buvo atsakinga už kelių teroro išpuolių planavimą. Britė net kūrė planus 2015 metais nužudyti Jungtinės Karalystės karalienę Elizabeth II ir jos vyrą princą Philipą.

JAV žvalgybininkai prie džihadistų prisidėjusią britę kaltino tuo, kad ji paviešino detales apie 1,3 tūkst. amerikiečių kariškių.

O praėjusiais metais ji ragino Londone, Glazge ir Kardife gyvenančias moteris per musulmonams šventą ramadano mėnesį rengti teroro atakas.

Socialiniuose tinkluose S.Jones nuolat skleidė džihadistų propagandą. Vien „Twitter“ ji naudojosi daugiau nei 20 paskyrų, tačiau pastaruosius kelis mėnesius internete nebesireiškė.

Baltoji Našlė verbavo moteris prisidėti prie IV ir patarinėjo, kaip atvykti į Siriją. Be to, ji mokė žmones, kaip namuose konstruoti bombas.

Nuo muzikos iki teroro

Jokio karinio išsilavinimo neturinti S.Jones atsivertė į islamą kartu su sūnumi Joe Dixonu.

Buvusi pankroko muzikos grupės narė ir Jojo vadintas berniukas 2013 metais išvyko iš Kento Jungtinėje Karalystėje, nukeliavo į Vidurinius Rytus ir prisidėjo prie IV kovotojų.

Jis 2015 metais žuvo per bepiločio orlaivio antskrydį.

Vėliau S.Jones tapo žinoma kaip Baltoji Našlė ir išgarsėjo dėl nuotraukų, kur pozuodavo su ginklais, ir grasinimų: „Katalikams reikia kapoti galvas, o tada jas pakabinti ant turėklų ar Rakoje.“

Sūnus vertė pasilikti

Tiesa, apžvalgininkų teigimu, S.Jones mirtis nedaug pakeis IV kovotojų likimą mūšio lauke.

„Jos reikšmė džihadistų grupuotei buvo simbolinė, o ne karinė, bet ji vis tiek buvo pavojinga“, – aiškino BBC saugumo korespondentas Frankas Gardneris.

Žinios apie Baltosios Našlės mirtį nebuvo paskelbtos anksčiau, nes sklido gandai, kad per antskrydį nukautas ir jos nepilnametis vaikas.

„Situacija sudėtinga – mat remiantis Jungtinių Tautų chartija, berniukas nebuvo pakankamai suaugęs, kad galėtume jį laikyti kariu. Net jei jis darė labai blogus dalykus, į jį nereikėjo taikytis“, – svarstė Jungtinės Karalystės generolas majoras Chipas Chapmanas.

Viena britė, IV kovotojo žmona Aisha, pasakojo, kad buvo sutikusi S.Jones ir jos sūnų Jojo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.