Kim Jong-namo nužudymu įtariamos moterys apsilankė oro uoste, kur jis buvo nunuodytas

Dvi moterys, teisiamos už Šiaurės Korėjos lyderio netikro brolio nužudymą, antradienį su didele policijos apsauga apsilankė Malaizijos oro uoste, kur jis buvo nunuodytas.

 Įtariamosios buvo nuvežtos į oro uostą, kur įvykdė nusikaltimą. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Įtariamosios buvo nuvežtos į oro uostą, kur įvykdė nusikaltimą. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Įtariamosios buvo nuvežtos į oro uostą, kur įvykdė nusikaltimą. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Įtariamosios buvo nuvežtos į oro uostą, kur įvykdė nusikaltimą. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 24, 2017, 1:34 PM, atnaujinta Oct 24, 2017, 4:49 PM

Išsekusios įtariamosios – indonezietė Siti Aisyah ir vietnamietė Doan Thi Huong – buvo vežiojamos invalido vežimėliais, viena jų puolė į ašaras.

Antrankiais surakintos ir neperšaunamomis liemenėmis apvilktos įtariamosios į Kvala Lumpūro tarptautinį oro uostą buvo atvežtos vykstant teismo procesui. Su jomis atvyko teisėjas, advokatai ir kaltintojai.

Terminale buvo sutelkta maždaug 200 policijos pareigūnų; daugelis jų buvo kaukėti ir ginkluoti šautuvais.

Kim Jong-namas vasario mėnesį šiame oro uoste buvo nunuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga, kai laukė lėktuvo. Įžūlus jo nužudymas šokiravo pasaulį.

Apsilankymas nusikaltimo vietoje, kuriuo buvo siekiama, kad bylos dalyviai susidarytų geresnį vaizdą apie tos dienos įvykius, vyko gan chaotiškai, nes įtariamąsias terminale sekiojo didžiulis žurnalistų būrys, o ginkluoti policininkai bandė neprileisti jų pernelyg arti.

Teismo grupė buvo sustojusi išvykimo salėje, kur Kim Jong-namas buvo užpultas, medicinos punkte, į kurį jis po to buvo nugabentas, ir tualetuose, kuriuose po užpuolimo pabuvojo įtariamosios.

Apsilankymui įpusėjus 25 S. Aisyah apsiverkė. 29 metų D.T.Huong taip pat neatrodė gerai. Pareigūnai atstūmė joms invalido vežimėlius ir likusį apsilankymo laiką jos buvo jais vežiojamos.

S.Aisyah ir D.T.Huong yra kaltinamos tuo, kad vasario 13 dieną nužudė Kim Jong-namą įtrindamos jam į veidą nervus paralyžiuojančio chemikalo VX.

Abi moterys buvo areštuotos kelios dienos po nužudymo; joms gresia mirties bausmė pakariant. Jos abi padarė kaltės nepripažinimo pareiškimus dėl Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-uno netikro brolio nužudymo.

Moterys tvirtina, jog buvo apgautos, jog joms buvo pasakyta, kad jos dalyvauja pokšte vienam realybės televizijos šou.

Kim Jong Namo nužudymas sukėlė piktą Malaizijos ginčą su Šiaurės Korėja, kuri įtariama užsakiusi šią žmogžudystę, bet tai neigia.

Dar keturi įtariamieji tebesislapsto. Jie yra kaltinami žmogžudystės įvykdymu drauge su minimomis moterimis. Jų vardai kaltinamajame akte nenurodomi, bet žmogžudystės dieną iš Malaizijos pabėgo keturi Šiaurės Korėjos piliečiai.

„Įtariamosios išsekusios“

Oro uoste grupė pirmiausia buvo nulydėta į registracijos vietą, kur įtariamosios, kaip manoma, įtrynė itin toksiško chemikalo Kim Jong-namui į veidą. Jis mirė kankinama mirtimi per 20 minučių po užpuolimo.

VX laikomas tokiu pavojingu chemikalu, kad Jungtinės Tautos jį priskiria prie masinio naikinimo ginklų.

Tada įtariamosios buvo nuvestos į kavinę, kur S.Aisyah, kaip manoma, susitiko su „ponu Chang“. Pastarasis užtepė moteriai ant rankų kažkokio skysčio, prieš jai įvykdant užpuolimą.

Vėliau grupė apsilankė kitose svarbiose vietose.

Teisme, kuris prasidėjo spalio 2 dieną, jau buvo parodyta oro uosto saugumo kamerų užpuolimo dieną nufilmuota medžiaga. Tačiau S.Aisyah advokatas Gooi Soonas Sengas sakė, jog apsilankyti oro uoste buvo būtina, kad visi bylos dalyviai geriau suprastų, kas įvyko.

„Jos turėjo apsivilkti neperšaunamas liemenes, jos sunkios, mes vaikštinėjome tris valandas. Siti Aisyah ir Doan buvo išsekusios“, – sakė jis.

Įtariamųjų advokatai sako, jog jos apgaule buvo įkalbėtos įvykdyti žmogžudystę ir paverstos atpirkimo ožiais. Vienas liudininkas teigė, jog neatmestina, kad kiti kaltinamajame akte minimi įtariamieji galėjo VX paveikti Kim Jong Namą dar prieš jam atvykstant į oro uostą.

Vis dėl to yra daug įrodymų apie šių moterų dalyvavimą. Ant jų drabužių buvo rasta VX pėdsakų, saugumo kameros kelios dienos prieš nužudymą nufilmavo, kaip D.T.Huong tikriausiai praktikuodamasi kažką įtrina į veidą vienam žmogui.

Teismo metu paaiškėjo šiurpių detalių. Vienas liudininkas liudijo, kad Kim Jong-namui buvo smarkiai pažeisti organai: ištino plaučiai ir smegenys. Saugumo kamerų nufilmuotoje medžiagoje matyti, kaip vyras po užpuolimo guli ant neštuvų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: Irano ataka – kaip atsakys Izraelis?