Kibernetinė ataka paveikė 200 taikinių Rusijoje ir Europoje

Ukrainos tarptautinį oro uostą ir Rusijos žiniasklaidos priemones atakavo duomenis šifruojantis virusas, paveikęs iš viso daugiau nei 200 taikinių šiose ir kitose Europos šalyse, trečiadienį sakė internetinio saugumo bendrovė.

 Rusijos saugumo bendrovė „Kaspersky Lab“ nurodė, kad už duomenų sugrąžinimą buvo reikalaujama išpirkos. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 Rusijos saugumo bendrovė „Kaspersky Lab“ nurodė, kad už duomenų sugrąžinimą buvo reikalaujama išpirkos. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2017, 2:17 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 2:22 PM

Antradienį smogęs naujo tipo virusas „BadRabbit“ atrodo yra didžiausias nuo viruso „NotPetya“, kuris liepos mėnesį buvo paskleistas iš tų pačių dviejų valstybių ir paplito po visą pasaulį.

Išpirkos reikalaujantis virusas įrenginius užkrėtė, kai buvo „įsilaužta“ į kelis rusų naujienų tinklalapius. „Užkrėsto“ įrenginio ekrane pasirodo žinutė reikalaujanti išpirkos už prieigos prie vartotojų failų sugrąžinimą, nurodė Rusijos saugumo bendrovė „Kaspersky Lab“.

„Dauguma taikinių yra Rusijoje. Panašių atakų įvykdyta Ukrainoje, Turkijoje ir Vokietijoje, nors šiose šalyse jų buvo mažiau. Buvo nusitaikyta iš viso į beveik 200 taikinių“, – sakė kompanija.

Rusijoje paveiktos žiniasklaidos priemonės, tarp kurių yra viena pagrindinių naujienų agentūrų „Interfax“ ir nepriklausomas Sankt Peterburge įsikūręs naujienų tinklalapis „Fontanka“.

„Iš dalies sugebėjome atskurti sistemą, tačiau veikia dar ne visas mūsų naujienų tiekimo tinklas. Kol kas neveikia ir internetas“, – trečiadienį sakė „Interfax“ vadovas.

„Fontanka“ trečiadienį sakė, kad išpuolį sieja su savo atliktais tyrimais į Rusijos vaidmenį Sirijos konflikte.

Tačiau Rusijos ir Ukrainos tarnybos sako, kad išpuolio taikiniai yra atsitiktiniai.

„Su visa pagarba didelėms žiniasklaidos organizacijoms, jos nėra kritiškai svarbios infrastruktūros dalis“, – paklaustas apie išpuolį prieš Rusijos žiniasklaidą sakė telekomų ministras Nikolajus Nikiforovas.

„Tai nebuvo tikslingas išpuolis. Paveikti ne vien tik Ukrainoje esantys subjektai“, – pranešime sakė Ukrainos policijos kibernetinio saugumo departamentas.

JAV Teritorinio saugumo departamentui priklausantis Kibernetinio saugumo biuras (US-CERT) paskelbė perspėjimą nemokėti jokių išpirkų „Bad Rabbit“ paskleidusiems nusikaltėliams ir pabrėžė, kad sumokėjus prieiga prie užrakintų failų nebūtinai bus grąžinta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.