Turkijoje prasidėjo „Amnesty International“ aktyvistų teismas

Stambule trečiadienį prasidėjo 11 žmogaus teisių aktyvistų, tarp jų – dviejų garsių „Amnesty International“ veikėjų Turkijoje, teismas dėl kaltinimų terorizmu.

 Turkijoje žmonės protestuoja prie teismo posėdžių salės. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Turkijoje žmonės protestuoja prie teismo posėdžių salės. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2017, 2:08 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 2:14 PM

Ši teisių gynimo organizacija procesą vadina teismų sistemos išbandymu.

Visi šie, išskyrus du, aktyvistai, tarp kurių yra du užsieniečiai, laikomi už grotų nuo pat policijos reido „Amnesty International“ seminare, kuris liepos mėnesį vyko vienoje saloje netoli Stambulo.

Jei bus nuteisti, atsakovams gresia kalėjimas iki 15 metų.

Tarp kaltinamųjų yra „Amnesty International“ direktorė Turkijoje Idil Eser, kurią policija sulaikė per minėtą seminarą Biujukados saloje.

Jis yra kaltinamas naryste ginkluotoje teroristinėje grupuotėje, o kiti atsakovai yra apkaltinti „pagalba“ ginkluotai teroristinei grupuotei. T.Kilicas teismo posėdyje dalyvavo per teletiltą iš kalėjimo Izmyre Turkijos vakaruose.

Šie aktyvistai esą siekė kelti „chaosą visuomenėje“. Panašus kaltinimas buvo pateiktas antivyriausybiniams protestuotojams, kurių demonstracijos Turkiją krėtė 2013 metų vasarą.

Kaltinimai padidino susirūpinimą dėl raiškos laisvės Turkijoje, kur po nesėkmingo praėjusių metų bandymo įvykdyti perversmą tebegalioja nepaprastoji padėtis.

Ankara dėl bandymo nušalinti prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą kaltina JAV gyvenantį turkų dvasininką Fethullah Guleną, bet jis pats tai kategoriškai neigia.

R.T.Erdoganas liepos mėnesį sakė, jog minimi aktyvistai buvo sulaikyti gavus informacijos, kad jie veikia prieš vyriausybę, ir lygino juos su nesėkmingo perversmo vykdytojais.

Prieš teismo posėdį prie Čahlajano teismo rūmų susirinko šalininkų grupė, kuri išskleidė transparantus su užrašais „Laisvų teisių gynėjai“.

Prasidedant posėdžiui tvyrojo įtampa, dešimtys aktyvistų šalininkų bandė patekti į teismo salę, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.