Per revoliucijos šimtmetį – Vladimiro Putino dovana rusams

Ant Rusijos prezidento Vladimiro Putino stalo guli trys amnestijos projektai. Visi jie siejami su 1917 metų bolševikų perversmu, kuris Rusijoje buvo vadinamas Didžiąja Spalio socialistine revoliucija.

V.Putinas turės apsispręsti, kurį amnestijos projektą patvirtinti.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
V.Putinas turės apsispręsti, kurį amnestijos projektą patvirtinti.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, Specialiai LR, Maskva

Oct 27, 2017, 10:32 AM

Vieną amnestijos (visiškas ar dalinis atleidimas nuo teismo paskirtos bausmės. – Red.) projektą parengė Žmogaus teisių taryba prie Rusijos prezidento.

Kaip teigė jos vadovas Michailas Fedotovas, dokumentas buvo parengtas dar gegužę.

Atleistų nuo baudų

„Mes pasiūlėme amnestiją susieti su 1917 metų spalio 25-ąją (pagal naująjį kalendorių minima lapkričio 7-ąją. – Red.) Rusijoje vykusios revoliucijos 100-osiomis metinėmis. Noriu pabrėžti, kad tai liečia ne Didžiosios Spalio socialistinės revoliucijos šimtmetį, o visą revoliucijos laikotarpį, kuris prasidėjo mūsų šalyje 1917 metų vasarį ir baigėsi 1918 metų pradžioje Steigiamojo susirinkimo išvaikymu.

Pagal mūsų koncepciją, be bendros baudžiamųjų asmenų amnestijos, ketinama taikyti atleidimą ir nuo administracinių nuobaudų. Atleisti nuo paskirtų, bet dar nesumokėtų administracinių baudų, administracinių pažeidimų transporto eismo ir migracijos politikos srityse“, – aiškino M.Fedotovas.

Bet ji nebus tokio plataus masto kaip amnestija, paskelbta pergalės 70-mečio proga, – tada atleidimas nuo bausmės buvo suteiktas 240 tūkst. žmonių.

Beje, 2016-aisiais, Aukščiausiojo teismo teismų departamento duomenimis, tik už administracinius teisės pažeidimus Rusijoje buvo nuteista 6,4 mln. žmonių. Tačiau nežinoma, kokia dalis iš jų dar nespėjo atlikti paskirtos bausmės ar išmokėti baudų.

Amnestija nepilnamečiams

Antrąjį įstatymo projektą pasiūlė Liberaldemokratų partijos frakcija Valstybės Dūmoje, vadovaujama Vladimiro Žirinovskio. Liberaldemokratai pasiūlė dokumentą, paremtą humaniškumo principais.

Jame siūloma suteikti amnestiją nepilnamečiams ir pilnametystės sulaukusiems asmenims, kurie įvykdė nusikaltimus iki 18 metų.

Taip pat nepilnamečių vaikų turinčioms ir nėščioms moterims, vyresnėms nei 55 metų moterims ir vyresniems negu 60 metų vyrams.

Amnestiją siūloma suteikti ir vyrams, kurie turi vaikų iki trejų metų, taip pat neįgaliesiems.

„Mūsų kalėjimai prigrūsti žmonių, atliekančių bausmę už pavogtą bulvių maišą arba mobilųjį telefoną. O Liberaldemokratų partijos frakcija pasisako už bausmės žmoniškumą“, – pareiškė vienas projekto autorių deputatas Jaroslavas Nilovas.

Ir pridūrė, kad dabartinė amnestija gali būti suteikta asmenims, nuteistiems už nusikaltimus, kurie nėra priskiriami prie sunkių ir ypač sunkių.

Naudinga – kuo platesnė

Trečiasis, Rusijos Federacijos komunistų partijos pasiūlytas, projektas turi akivaizdų politinį ir agitacinį pobūdį.

Komunistai siūlo, kad atleidimas būtų suteiktas nuteistiesiems, kurie dalyvavo kovose ginant tėvynę, kurie karo metais dirbo su gynyba susijusiose įmonėse, bei žmonėms, tarnavusiems sovietų ir Rusijos armijose, kurios buvo dislokuotos užsienio šalyse, ypač sovietų kariuomenės kontingentui Afganistane.

Įdomu tai, kad, remiantis konstitucija, Rusijoje amnestiją gali skelbti tik parlamentas – Valstybės Dūma. Bet šito šalyje jau seniai niekas neprisimena: amnestijos prašoma išimtinai prezidento V.Putino.

Ir visus amnestijos projektus Kremliaus administracijos valdininkai vertina elektorato naudos požiūriu: ką naudingo sprendimas gali duoti V.Putinui artėjant Rusijos prezidento rinkimams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.