Dėl savo gyvybės bijantys Rusijos opozicijos žurnalistai žada ginkluotis

Išpuolių prieš Kremliui nepalankią spaudą daugėja, bet nusikaltėlių teisėsauga nesuranda. Bene didžiausio nepriklausomo dienraščio redaktorius nusprendė, kad, jei policija negina, žurnalistai ginsis patys.

Į „Novaja gazeta“ redakciją ne kartą buvo atsiųsta grasinimų.<br>„RIA Novosti“ nuotr.
Į „Novaja gazeta“ redakciją ne kartą buvo atsiųsta grasinimų.<br>„RIA Novosti“ nuotr.
Į „Novaja gazeta“ redakciją ne kartą buvo atsiųsta grasinimų.<br>„RIA Novosti“ nuotr.
Į „Novaja gazeta“ redakciją ne kartą buvo atsiųsta grasinimų.<br>„RIA Novosti“ nuotr.
Į „Novaja gazeta“ redakciją ne kartą buvo atsiųsta grasinimų.<br>„RIA Novosti“ nuotr.
Į „Novaja gazeta“ redakciją ne kartą buvo atsiųsta grasinimų.<br>„RIA Novosti“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Nov 2, 2017, 10:31 PM, atnaujinta Nov 3, 2017, 8:52 AM

„Pradėsiu ginkluoti redakciją. Oficialiai sudarysime sutartį su Rusijos Federacijos vidaus reikalų ministerija. Užsiprašysime ir pirksime trauminius ginklus (savigynai skirtas ginklas, šaudantis guminėmis kulkomis. – Red.), mokysimės jais naudotis, laikysime egzaminus. Taip pat aprūpinsime žurnalistus kitomis saugumo priemonėmis, apie kurias nenoriu kalbėti“, – pareiškė laikraščio „Novaja gazeta“ vyriausiasis redaktorius Dmitrijus Muratovas.

Tai jis pareiškė po to, kai ginkluotą išpuolį patyrė Maskvos radijo žurnalistė, „Echo Moskvy“ vyriausiojo redaktoriaus pavaduotoja Tatjana Felgengauer.

Sulaukia šlykščių grasinimų

„17 metų praėjo nuo to laiko, kai buvo nužudytas pirmasis „Novaja gazeta“ žurnalistas Igoris Domnikovas.

Jis buvo nugalabytas savo namo laiptinėje dėl daugelio reportažų. I.Domnikovo žmogžudystės užsakovas buvo rastas tik 2015-ųjų balandį. Jis pripažintas kaltu.

Kadangi nuo įvykio praėjo 15 metų, žmogžudystės užsakovas buvo paleistas tiesiog teismo salėje“, – radijo „Echo Moskvy“ eteryje pasakojo D.Muratovas.

Jis prisiminė, kaip Beslane buvo užpulti žurnalistai Jelena Kostiučenka ir Diana Chačiaturian, nužudyta Ana Politkovskaja, Natalja Estemirova ir nunuodytas Jurijus Ščekočichinas.

D.Muratovas papasakojo ir apie daugybę redakcijos „Novaja gazeta“ gaunamų grasinimų.

„Esame gavę didžiulę žiurkę, papjautą durklu, ant kurio buvo svastika.

Prie jos buvo užrašas: „Taip nutiks kiekvienam „Novaja gazeta“ darbuotojui – nuo valytojos iki vyriausiojo redaktoriaus.“ Patarkite man, ką aš turiu daryti?“ – klausė D.Muratovas.

Kaltieji tartum prasmegę

Antai prieš metus „Echo Moskvy“ ir „Novaja gazeta“ apžvalgininkę Juliją Latyniną užpuolė du vyrai, važiuojantys elektriniu motoroleriu. Jie išpylė ant jos išmatų, nurūko motoroleriu ir po to persėdo į jų laukiantį sunkvežimį.

Maskvos vidaus reikalų ministerijos vyriausiosios valdybos viršininkas Anatolijus Jakuninas tada sakė: „Paieškai skirtos geriausios pajėgos, visus surasime.“ Tačiau užpuolikų niekas nesurado iki šiol.

Lygiai po metų J.Latyninos užmiesčio namą naktį kažkas nutepė nuodinga medžiaga. Namuose buvo pagyvenusio amžiaus žurnalistės tėvai ir jos vaikai.

Ruošiasi gintis patys

„Rusijoje atsirado žemo socialinio statuso, moralinių vertybių neturinčio, agresyviai nusiteikusio sluoksnio komanda, kuri tarnauja valstybės interesams taip, kaip jie moka. O valdžia vėliau sako: „Žmonės, tai padarėme ne mes!“

Taip, ne jie, bet atskleisti šiuos nusikaltimus privalo valstybė. Ir valdžia atsakinga dėl to, kad jie neatskleidžiami. Žmonės jaučiasi nebaudžiami. Tai – trąša dirvai, iš kurios išauga šie baisiausi įvykiai. Jie gali sukurti didžiulį susiskaldymą šalyje“, – teigė D.Muratovas.

Vyriausiasis „Novaja gazeta“ redaktorius klausė: „Ką daryti? Visa tai ir toliau stebėti? Nematau, kad valstybė gintų. Man nebepaliko jokių variantų.“

Žurnalistai aktyviai nagrinėjo D.Muratovo pareiškimą ir išsakė labai įvairias nuomones.

„Žurnalistas yra toks pat žmogus kaip ir visi kiti. Jį supa tie patys pavojai. Kartais nuo jų apsisaugoti galima tik ginklu, tegu ir savigynos. Vienintelė sąlyga naudotis pistoletu, šaudančiu guminėmis kulkomis, – specialūs kursai ir teisinės tokio ginklo pritaikymo žinios.

Jau seniai prigijusi tradicija dovanoti žurnalistui kovinį ginklą. Jo turėjimas nė kiek nesikerta su žurnalisto etikos kodeksu“, – pareiškė Rusijos televizijos korespondentas Aleksejus Sladkovas.

„Moskovskij komsomolec“ dirbanti Olga Boguslavskaja nebuvo tokio tikra: „Bemaž 40 metų užsiimu žurnalistiniais tyrimais. Visus šiuos metus vaikštau skustuvo ašmenimis.

Prisimenu, dešimtajame dešimtmetyje norėjau įsigyti pistoletą savigynai, šaudantį guminėmis kulkomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.