Slovakijos neonacių lyderis parado savo postą

Slovakijos neonacių politikas Marianas Kotleba prarado savo regioninio gubernatoriaus postą. Valdančioji kairiųjų partija „Smer“ taip pat patyrė nesėkmę šį savaitgalį vykusiuose regioniniuose rinkimuose, rodo sekmadienį paskelbti galutiniai rezultatai. 

Slovakijos neonacių politikas Marianas Kotleba prarado savo regioninio gubernatoriaus postą. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Slovakijos neonacių politikas Marianas Kotleba prarado savo regioninio gubernatoriaus postą. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Likusius du regionus valdys premjero Roberto Fico vadovaujama partija „Smer“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Likusius du regionus valdys premjero Roberto Fico vadovaujama partija „Smer“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Likusius du regionus valdys premjero Roberto Fico vadovaujama partija „Smer“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Likusius du regionus valdys premjero Roberto Fico vadovaujama partija „Smer“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-11-05 17:17, atnaujinta 2017-11-05 17:20

Šeštadienį įvykusiuose rinkimuose sėkmė šypsojosi dešiniųjų pažiūrų ir centristų partijoms, pranešė Slovakijos statistikos biuras. Dabar šios partijos valdys penkis iš septynių Slovakijos regionų. 

Likusius du regionus valdys premjero Roberto Fico vadovaujama partija „Smer“. Partija prarado keturis gubernatorių postus per rinkimus, kuriuose rinkėjų aktyvumas siekė tik 30 proc. 

LSNS partijos lyderis M. Kotleba neteko gubernatoriaus posto savo gimtajame centriniame Banska Bistricos krašte, kur gubernatoriumi išrinktas nepriklausomas kandidatas Janas Lunteris. Jį palaikė prieš kraštutinių dešiniųjų pažiūrų gubernatorių susivienijusios valdančiosios ir opozicijos partijos. 

Į regionines asamblėjas Slovakijoje buvo išrinkti tik du iš 336 LSNS kandidatų. 

„Fašistinė partija buvo nugalėta, ir taip pat svarbu, kad pasikeitė Slovakijos politinis žemėlapis“, – agentūrai AFP sakė Bratislavoje veikiančio Viešųjų ryšių instituto vadovas Grigorijus Meseznikovas. 

Prieš romų mažumą ir elitą nusiteikęs M. Kotleba šiltai atsiliepė apie buvusi Slovakijos prezidentą Rozefą Tiso (Jozefą Tisą), kuris Antrojo pasaulinio karo metais sutiko deportuoti dešimtys tūkstančių žydų į nacistinę Vokietiją. 

Dėl savo pralaimėjimo M. Kotleba kaltino žiniasklaidos kampaniją, kurią „rinkėjai įvertino labiau už realius pasiekimus“, sekmadienį žurnalistams sakė jis. 

„Mes kovojome su septynių partijų koalicija, kuri rėmė J. Lunterį. Ši kova buvo nesąžininga, nors žiniasklaida ir kandidatai kalbėjo apie demokratiją ir laisvą visuomenę, galiausiai viskas buvo visi prieš vieną“, – sakė M. Kotleba. 

M. Kotleba buvo išrinktas gubernatoriumi 2013 metais, pasinaudodamas nusiteikimu prieš romus.   O praėjusiais metais jo vadovaujama partija LSNS gavo 15 vietų 150-ies vietų parlamente. 

„Atsikratėme blogio“, – feisbuke rinkimų rezultatus pakomentavo „Smer“ partijos vicepirmininkas Peteris Pellegrini (Peteris Pelegrinis). 

Tačiau „Smer“ partija, vedusi trijų partijų koalicija, kuriai priklausė Slovakijos nacionalistų partija (SNS) ir vengrų mažumos partija „Most-Hid“, patyrė vieną didžiausių nesėkmių šiuolaikinėje istorijoje.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją