Dosnus „Brexit“ ir konservatorių rėmėjas turtą slapstė mokesčių rojuje

Vienas dosniausių Jungtinės Karalystės konservatorių partijos rėmėjų ir „Brexit“ aktyvistų lordas Michaelas Ashcroftas savo turtą slėpė lengvatinių mokesčių zonose įkurtuose patikos fonduose. 

 M.Ashcroftas savo turtą slėpė mokesčių rojuose įkurtame patikos fonde. <br> AFP/Scanpix nuotr. 
 M.Ashcroftas savo turtą slėpė mokesčių rojuose įkurtame patikos fonde. <br> AFP/Scanpix nuotr. 
Theresa May gali sulaukti kritikos dėl konservatorių partijos priimtos paramos iš M.Ashcrofto.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Theresa May gali sulaukti kritikos dėl konservatorių partijos priimtos paramos iš M.Ashcrofto.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 6, 2017, 12:24 PM

Tai skelbia „Paradise Papers“ pavadintas tarptautinis žurnalistinis tyrimas, atliktas Vokietijos leidinio „Süddeutsche Zeitung“ gautų duomenų pagrindu.

Nutekinti dokumentai iki 2016 metų, kai lengvatinių mokesčių įmonė „Appleby“ nutraukė bendradarbiavimą. 2006-aisiais fondo vertė siekė 387 mln. eurų. 

Nors lordo patikos fondas nėra nelegalus, jo egzistavimas gali sukelti nepatogumų Jungtinės Karalystės premjerei Theresai May. 

Tikėtina, kad Konservatorių partija sulauks klausimų dėl paramos iš M.Ashcrofto pinigų, nors pati ragina įvesti daugiau skaidrumo į lengvatinių mokesčių zonų naudojimą. 

71-erių M.Ashcroftas yra buvęs partijos iždininkas ir pirmininko pavaduotojas, paaukojęs partijai milijonus svarų savo nuosavo turto. Į paskutinių parlamento rinkimų kampanijos kasą jis įnešė 500 tūkst. svarų (563 tūkst. eurų). 

Už Jungtinės Karalystės pasitraukimą iš Europos Sąjungos (ES) pasisakantis buvęs Lordų rūmų deputatas yra įtakingas šalies politikos veikėjas. Jam priklauso visuomeninių apklausų bendrovė ir centro dešinės tinklaraštis „ConservativeHome“, sukurtas burti partijos aktyvistus. 

M.Ashcrofto atstovas Alanas Kilkenny pabrėžė, kad jis niekada nevengė mokesčių ir bet koks įtarimas ar kaltinimas „bus griežtai paneigtas“. 

Mokesčių rojus“ reformuoti siekiančios organizacijos „Tax Justice Network“ atstovas George'as Turneris teigė, kad patikos fondo prasmė yra tokia, kad asmuo perduoda savo turtą kitam asmeniui, kad šis valdytų jį trečio asmens – šeimos nario ar labdaros organizacijos – naudai. 

„Kad pirmasis asmuo oficialiai nebėra perduoto turto savininkas, gali būti panaudota mokesčių vengimui“, – teigė ekspertas. 

Žymus konservatorių rėmėjas, kurio verslas daugiau nei 20 metų buvo kuriamas „mokesčių rojuose“, yra viena iš prieštaringiausiai vertinamų figūrų Jungtinės Karalystės politikoje. 

Dėl mokesčių slėpimo Belize jam nebuvo suteiktas lordo titulas 1999-2000 metais. Jis buvo suteiktas tik tada, kai jis savo nuolatinę gyvenamąją vietą sugrąžino į gimtinę. 

2010 metais paaiškėjo, kad jis vis dar nemoka mokesčių Jungtinėje Karalystėje už savo verslo subjektus užsienyje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.