Sicilijos rinkimuose vėl iškilo Silvio Berlusconi remiama partija

Buvusio Italijos premjero Silvio Berlusconi remiama koalicija pirmadienį pelnė pergalę regioniniuose Sicilijos rinkimuose.

Buvusio Italijos premjero Silvio Berlusconi remiama koalicija pirmadienį pelnė pergalę regioniniuose Sicilijos rinkimuose. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Buvusio Italijos premjero Silvio Berlusconi remiama koalicija pirmadienį pelnė pergalę regioniniuose Sicilijos rinkimuose. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 6, 2017, 8:51 PM, atnaujinta Nov 6, 2017, 8:53 PM

Sekmadienį įvyko paskutinis svarbus balsavimas prieš nacionalinius rinkimus kitais metais.

Nors balsai tebeskaičiuojami, Italijos televizijos, remdamosi dviem visuomenės nuomonės apklausomis, paskelbė, kad S. Berlusconi remiamas centro dešinės kandidatas Nello Musumeci pelnė 38-39,8 proc. balsų.

Jam pavyko aplenkti populistinio „Penkių žvaigždučių judėjimo“ kandidatą Giancarlo Cancelleri, kuris surinko 35,1-36 proc. balsų.

Kaip rodo rinkėjų apklausos, prie balsadėžių atėjo vos 46 proc. iš 4,5 mln. rinkimų teisę turinčių Sicilijos gyventojų – šiek tiek mažiau nei per ankstesnius pastarojo meto balsavimus šioje mafijos kamuojamoje saloje, nusivylusioje politikais.

Pirmaujančio kandidato balsų persvara nėra pakankama, kad būtų galima skelbti jo pergalę, tačiau vienos nedidelės dešiniojo sparno partijos, esančios aljanse su S. Berlusconi partija „Forza Italia“ (Pirmyn, Italija), lyderė Giorgia Meloni sakė, jog „atrodo, gana aišku, kad nugalėjo Nello Musumeci“.

Jei galutiniai rezultatai patvirtins jo pergalę, tai bus didelis nusivylimas „Penkių žvaigždučių judėjimui“, kuris turėjo ambicijų gauti pirmojo savo regiono kontrolę; praėjusiais metais šios politinės jėgos nariai tapo Romos, Turino ir ištisos virtinės mažesnių miestų merais.

Susiskaldžiusi kairė

Vis dėlto „Penkių žvaigždučių judėjimui“ pavyko surinkti dvigubai daugiau balsų nei per praėjusius regioninius rinkimus, be to, jis užsitikrino moralinę pergalę, nes, kaip rodo rinkėjų apklausos, jis gavo daugiau balsų nei bet kuri kita partija, rinkimuose dalyvavusi be koalicijos partnerių.

Demokratų partijos (PD), kuri pirmauja centrinėje Romos vyriausybėje, kandidatas Fabrizio Micari turėtų surinkti apie 20 proc. balsų. Vis dėlto ši partija prarado kiek mažiau rinkėjų nei buvo prognozuojama.

Demokratų partijos regiono sekretorius Fausto Raciti perspėjo, kad šie rinkimai paskleidė nerimą keliančių signalų visai Italijos kairiųjų stovyklai.

„Kol laukiame galutinių rezultatų, galime tik pripažinti aiškų sutriuškinimą. Tikiuosi, kad šie rezultatai kairiųjų (stovykloje) paskatins mintis apie vienybės poreikį“, – pareiškė jis.

Atsidūrusi tokioje padėtyje, buvusio Italijos ministro pirmininko Matteo Renzi vadovaujama PD dalyvaus visuotiniuose rinkimuose, kurie vyks pirmoje 2018-ųjų pusėje.

Centristą M. Renzi griežtai kritikuoja daugybė kairiųjų iš jo paties partijos ir kitų frakcijų. Jie kaltina PD lyderį įvedus dešiniojo sparno politiką prisidengus reformomis, kuriomis siekta padidinti sumažėjusį Italijos konkurencingumą.

Be kita ko, M. Renzi buvo priverstas atsistatydinti iš premjero posto po 2016-ųjų gruodį patirtos triuškinančios pergalės referendume dėl konstitucinės reformos. Į jo vietą buvo paskirtas Paolo Gentiloni.

Draudimas dalyvauti rinkimuose

Tuo tarpu į valdžią vėl iškilo S. Berlusconi; pergalė Sicilijoje sustiprins 81 metų politiko pozicijas besiruošiant visuotiniams rinkimams, kuriuose jo partija dalyvaus su ultradešiniąja Šiaurės lyga.

„Tai žymi nuostabaus naujo skyriaus pradžią suvienytai dešinei“, – sakė šiaurinio Ligūrijos regiono gubernatorius ir įtakingas S. Berlusconi partijos pareigūnas Giovanni Toti.

Keturioms vyriausybėms vadovavęs S. Berlusconi po ištisos virtinės skandalų ir pernai atliktos atviros širdies operacijos jau buvo nurašytas kaip praradęs politines galias.

Dėl teistumo už mokestinį sukčiavimą S. Berlusconi draudžiama dalyvauti rinkimuose, tačiau jis tikisi, kad šis draudimas bus panaikintas. Net jei jam ir nepavyks to pasiekti, artėjančiuose rinkimuose, kurie veikiausiai bus nenuspėjami, jis bus pagrindinė figūra.

Tuo tarpu kai kairieji bando susidoroti su savo vidiniais nesutarimais, o „Penkių žvaigždučių judėjimas“ pamažu praranda populiarumą, „Forza Italia“ ir Šiaurės lygos aljansui, regis, atsirado puiki proga tapti stipriausia politine jėga per artėjančius rinkimus, kurie vyks pagal naują sistemą, palankią dideliams aljansams.

„Penkių žvaigždučių judėjimas“ skundėsi, kad naujoji rinkimų reforma buvo jam nepalanki. Ši partija, save vadinanti antiistablišmento jėga, kol kas atsisako dėtis prie kokio nors aljanso.

Pirmadienį turėjo įvykti šios partijos kandidato į ministrus pirmininkus Luigi Di Maio televizijos debatai su M. Renzi, tačiau, paskelbus nuviliančius Sicilijos rinkimų rezultatus, „Penkių žvaigždučių judėjimo“ atstovas atsisakė juose dalyvauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.