Demokratų pergalės pateikė nemalonią staigmeną Trumpui išrinkimo metinių proga

Donaldas Trumpas antradienį patyrė trigubą pralaimėjimą, demokratams puikiai pasirodžius per svarbius valstijų ir merų rinkimus.

Niujorko meras Billas de Blasio dažnai kritikuoja D.Trumpą. <br>AP nuotr.
Niujorko meras Billas de Blasio dažnai kritikuoja D.Trumpą. <br>AP nuotr.
Niujorko meras Billas de Blasio dažnai kritikuoja D.Trumpą. <br>AP
Niujorko meras Billas de Blasio dažnai kritikuoja D.Trumpą. <br>AP
 D.Roem yra pirmasis savo translytiškumo neslepiantis asmuo Virdžinijoje ir išrinktas į įstatymų leidybos instituciją.<br> Reuters/Scanpix nuotr. 
 D.Roem yra pirmasis savo translytiškumo neslepiantis asmuo Virdžinijoje ir išrinktas į įstatymų leidybos instituciją.<br> Reuters/Scanpix nuotr. 
Naujajame Džersyje demokratas Ph.Murphy gubernatoriaus rinkimuose savo varžovą – aštuonerius metus dirbusį respublikonų gubernatorių ir buvusį D. Trumpo sąjungininką Chrisą Christie – aplenkė maždaug 13 proc. balsų.<br> Reuters/Scanpix nuotr. 
Naujajame Džersyje demokratas Ph.Murphy gubernatoriaus rinkimuose savo varžovą – aštuonerius metus dirbusį respublikonų gubernatorių ir buvusį D. Trumpo sąjungininką Chrisą Christie – aplenkė maždaug 13 proc. balsų.<br> Reuters/Scanpix nuotr. 
Virdžinijos vicegubernatorius Ralphas Northamas (nuotr.) savo varžovą, respublikoną Edą Gillespie įveikė netikėtai didele 9 proc. persvara.<br> Reuters/Scanpix nuotr. 
Virdžinijos vicegubernatorius Ralphas Northamas (nuotr.) savo varžovą, respublikoną Edą Gillespie įveikė netikėtai didele 9 proc. persvara.<br> Reuters/Scanpix nuotr. 
D.Trumpui rinkimų metinės nebuvo sėkmingos. <br> Reuters/Scanpix nuotr. 
D.Trumpui rinkimų metinės nebuvo sėkmingos. <br> Reuters/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 8, 2017, 12:52 PM, atnaujinta Nov 8, 2017, 2:31 PM

Šios demokratų pergalės akcentavo JAV prezidento nepopuliarumą, trečiadienį minint pirmąsias jo dramatiško išrinkimo metines.

Antradienio vakaro rezultatai prilygsta D. Trumpo politikos, kurią kritikai vadina skaldančia, išsižadėjimui dideliu mastu ir jo įtakos išbandymui prieš būsimas rinkimų kovas valstijų ir nacionaliniu lygiu.

Šaliai rengiantis 2018 metų Kongreso rinkimams ir 2020 metų prezidento rinkimams, skaudžiausias pralaimėjimas buvo patirtas su Vašingtonu besiribojančioje Virdžinijos valstijoje, kuri laikoma nacionalinės politikos lėmėja.

Visuotiniams rinkimams svarbioje Virdžinijoje varžybos dėl gubernatoriaus posto žadėjo būti intriguojančios, bet galiausiai vicegubernatorius Ralphas Northamas savo varžovą, respublikoną Edą Gillespie įveikė netikėtai didele 9 proc. persvara.

Naujajame Džersyje demokratas Philas Murphy gubernatoriaus rinkimuose savo varžovą – aštuonerius metus dirbusį respublikonų gubernatorių ir buvusį D. Trumpo sąjungininką Chrisą Christie – aplenkė maždaug 13 proc. balsų.

Tuo tarpu Niujorke progresyviųjų meras Billas de Blasio, pasinaudojęs daugiausiai gyventojų turinčiame šalies mieste kilusia antipatijos D. Trumpui banga, iškovojo antrą kadenciją.

Ph. Murphy ir R. Northamas savo pergales vaizdavo kaip poliarizacijos, labai būdingos D. Trumpo 2016 metų rinkimų kampanijai ir jo darbui Baltuosiuose rūmuose, atmetimą.

„Šįvakar Naujasis Džersis pasiuntė aiškią žinią visai šaliai: mes už tai geresni“, – pareiškė Ph. Murphy.

Rezultatai žymi Demokratų partijos atsigavimą. Demokratams anksčiau šiais metais keliose valstijose pralaimėjus virtinę atskirų rinkimų, buvo kilęs susirūpinimas, kaip atsverti D. Trumpo įtaką JAV politikai.

Komiteto pareiškime pažymima, kad partija laimėjo ne tik Virdžinijoje ir Naujajame Džersyje, bet ir „visoje šalyje“ – išlaikydama arba perimdama merų ir valstijų parlamentų narių vietas dar šešiose valstijose.

Virdžinijoje 33 metų demokratė Danica Roem pateko į istoriją: tai pirmas savo translytiškumo neslepiantis asmuo šioje valstijoje ir, galbūt, visoje šalyje, išrinktas į įstatymų leidybos instituciją.

E. Gillespie pergalė būtų padėjusi pagrįsti D. Trumpo agresyvų stilių ir modelį, kaip tradicinės pakraipos respublikonai gali priimti prezidento nuolat keliamas temas, nebūtinai priimdami patį prieštaringai vertinamą D. Trumpą.

Tačiau dabar jiems gali tekti perrašyti savo taktiką.

Savo tipiškai kovingu stiliumi D. Trumpas suskubo atsiriboti nuo E. Gillespie, kuris su prezidentu nedalyvavo kampanijoje Virdžinijoje.

„Skerdynės“

Prezidentas tvirtino, kad JAV ekonomikai laikantis gerai „mes ir toliau skinsime pergales“.

Tačiau kai kurie analitikai sako, jog antradienio rezultatai galbūt rodo, kad horizonte matyti demokratų sėkmės banga.

Rinkimai Virdžinijoje buvo „skerdynės“ respublikonams, naujienų agentūrai AFP sakė Michaelas McDonaldas iš Floridos universiteto.

Nors E. Gillespie rodė reklamas, kuriomis kurstė debatus dėl rasės, ginklų, nelegalios imigracijos ir paminklų Konfederacijos veikėjams likimo, jo bandymai atsiriboti nuo D. Trumpo tiesiog nebuvo sėkmingi.

„Trumpas užima daug vietos Amerikos politikoje, todėl bet kokiam respublikonui sunku pabėgti nuo Donaldo Trumpo“, – sakė M. McDonaldas.

Respublikonų problemas Virdžinijoje dar labiau padidino tai, kad demokratai laimėjo vicegubernatoriaus ir valstijos generalinio prokuroro postus.

Partija taip pat turės keliomis vietomis daugiau 100 vietų Delegatų rūmuose ir kels pavojų respublikonams, galintiems prarasti valstijos įstatymų leidybos institucijos kontrolę.

„Bus daug respublikonų, susirūpinusių“, kad tokia tendencija gali vesti į pralaimėjimus per 2018 metų Kongreso vidurio kadencijos rinkimus, sakė profesorius M. McDonaldas.

„Jei jie gali prarasti vienų įstatymų leidybos rūmų kontrolę, jie tikrai gali prarasti JAV Atstovų Rūmų kontrolę“, – pridūrė jis.

Visi 435 JAV Atstovų Rūmų nariai perrenkami kas dveji metai.

Perrinktas Niujorko meras

Progresyviųjų pažiūrų JAV demokratas B.de Blasio buvo perrinktas antrai kadencijai Niujorko mero poste, o pergalę pasiekti jam padėjo daugiausiai gyventojų turinčio JAV miesto antipatijos prezidentui Donaldui Trumpui banga, antradienį pranešė šalies žiniasklaida.

56 metų buvęs miesto tarybos narys iš Bruklino lengvai įveikė savo varžovę, 36 metų respublikonę Nicole Malliotakis, kurios tėvas yra graikų imigrantas, o motina – kubietė.

Suskaičiavus 79 proc. balsų paaiškėjo, kad B. de Blasio savo poste dirbs dar ketverius metus: jis surinko 65 proc., o D. Trumpą palaikanti N. Malliotakis – 29,7 proc. balsų, paskelbė laikraštis „The New York Times“.

Nors rinkėjų aktyvumas nebuvo didelis, balsavimas yra laikomas aiškiu pritarimu B. de Blasio nusistatymui prieš D. Trumpą šiame demokratus tradiciškai palaikančiame mieste, kur 80 proc. rinkėjų balsavo už Hillary Clinton ir kur D. Trumpas yra nekenčiamas.

„Viliuosi, kad nuo šiandien, jei žmonės bus su manim, atkursime idėją, kad tai yra nuoseklus demokratų ir progresyviųjų miestas, ir taip bus dar daug metų“, – anksčiau antradienį sakė B. de Blasio.

B. de Blasio pelnė pagyrų už tesėtą svarbų kampanijos pažadą inicijuoti visuotinį ikimokyklinį ugdymą nuo ketverių metų ir jau planuoja palaipsniui įtraukti trimečius.

Miesto ekonomikos būklė gera, nusikalstamumas sumažėjęs ir šios tendencijos laikosi jau ilgą laiką, bet entuziazmas dėl mero vis dėlto niekada nebuvo didelis.

Fiziškai impozantiškas, 1,96 m ūgio meras buvo kritikuojamas už ilgas keliones į savo sporto klubą Brukline, vėlavimą ir charizmos, kuria pasižymėjo jo pirmtakas, milijardierius Michaelas Bloombergas, trūkumą.

B. de Blasio atlaikė federalinius ir valstijos tyrimus dėl lėšų rinkimo – jokie kaltinimai jam nebuvo pateikti. Jo sena konfrontacija su policija, kai jis perspėjo savo mišrios rasės sūnų bendraujant su policininkais būti labai „atsargų“, jai seniai antraštėse nebeminima.

Jis nepalaiko draugiškų santykių su Volstritu – jo politika yra pernelyg centro kairėje. Be to, meras buvo kritikuojamas dėl didėjančio benamių skaičiaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?