Ksenija Sobčiak pasakė, ką galvoja apie Vladimirą Putiną, JAV ir sankcijas

Kremliaus statytine vadinama kandidatė į Rusijos prezidento postą 35-erių Ksenija Sobčiak tikino, kad V.Putinas nepriima sprendimų už ją ir aiškino nežaidžianti valdžios žaidimų, rašo „Meduza“. 

 K.Sobčiak tikino neesanti Kremliaus statytinė. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 K.Sobčiak tikino neesanti Kremliaus statytinė. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 V.Putinas dar nepasakė, ar sieks ketvirtosios kadencijos. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Putinas dar nepasakė, ar sieks ketvirtosios kadencijos. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
2011 m. K.Sobčiak susitikinėjo su opozicionieriumi I.Jašinu. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
2011 m. K.Sobčiak susitikinėjo su opozicionieriumi I.Jašinu. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 10, 2017, 7:50 PM

Nors abejonių, kad V.Putinas laimės kitais metais vyksiančius prezidento rinkimus, iš esmės nėra, bandoma vaizduoti esą norima jam mesti iššūkį. 

Tai padaryti esą užsimojo K.Sobčiak, kuri aiškino, kad skirtingai nei Michailui Prochorovui, jai niekas iš valdžios nenurodė, kuriuose regionuose gali vykdyti realią rinkiminę kampaniją, o kuriuose turėtų tylėti ir nestoti skersai kelio V.Putinui. 

„Kol kas niekas manęs neaplankė. Tačiau iš esmės aš visuomet pasiruošusi su visais kalbėtis. Niekuomet nesakiau, kad su šita valdžia negalima kalbėtis. Galima, tačiau svarbu tai daryti viešai, o ne užkulisiuose“, – tikino K.Sobčiak. 

Moteris tikino, kad jos rinkiminė kampanija įgauna pagreitį, o išsakyti žodžiai sukelia aršias diskusijas. 

„Mano kandidatavimo dėka temos, kurių niekas ilgai nelietė, dabar keliamos į viešumą. O mes dar apie korupciją neprabilome, apie žmones, atsakingus už ją. 

Tačiau temą apie politinius kalinius palietėme. Juokai juokais, tačiau po to, kai prabilau apie Krymą, buvo paleisti du politiniai kaliniai. Galbūt tai sutapimas, o gal ir ne. 

Tie žmonės kalėjo už tą patį – nepatogių temų viešinimą. Tačiau mane pasodinti į kalėjimą nėra lengva, aš esu gerai matoma ir tuo naudojuosi“, – tvirtino K.Sobčiak. 

V.Putino draugo Anatolijaus Sobčiako dukra anksčiau vengė blogai atsiliepti apie Rusijos prezidentą, o iki 2011 m. šalyje vykusių protestų apskritai į politiką nekišdavo nosies. 

„Taip, aš balsavau už V.Putiną, kai šis pirmą kartą varžėsi dėl prezidento posto. Daug iš jo tikėjausi. Tačiau niekada viešai už jį neagitavau, neprisijungiau prie jokios politinės partijos, nors buvau kviečiama. 

Apie V.Putiną sakiau, kad šis žmogus padėjo mano šeimai ir esu jam už tai dėkinga. Tačiau V.Putino politika, pradedant „Jukos“ istorija, man nepatiko. Tačiau daug metų buvau apolitišku žmogumi“, – tvirtino K.Sobčiak. 

Lūžio taškas, pasak jos, įvyko 2011 m., kai žmonės išėjo į gatves protestuoti dėl suklastotų Valstybės Dūmos rinkimų. Tiesa, K.Sobčiak ten spėjo ne tik pakalbėti nuo scenos, bet ir užmegzti romaną su opozicionieriumi Ilja Jašinu bei susipažinti su Aleksejumi Navalnu. 

„Protestų metu Ilja manęs paklausė, kaip manau, kaip į mano kalbą reaguos susirinkę žmonės. Atsakiau, kad greičiausiai nušvilps. Jis pasiteiravo, kam tuomet man šito reikia. Atšoviau, kad to reikia man pačiai, nes turiu ką pasakyti. Taip viskas ir įsisuko. 

Tačiau su dabartiniu savo sutuoktiniu taip pat susipažinau protestų metu. Viskas susipynę. Aš sudėtingo likimo moteris“, – pasakojo K.Sobčiak. 

Paklausta, kaip reaguoja į tai, kad ja vadina ne nepriklausomu kandidatu, o Kremliaus statytine, K.Sobčiak ėmė tikinti esą buvo tam pasiruošusi. 

„Kaip rašė Vikroras Pelevinas – pas mus kiekvienas žmogus, atsirandantis politinėje arenoje, iš karto imamas vadinti arba kekše, arba provokatoriumi. 

Mes gi vis tiek suprantame, kad registruos kandidatus prezidento administracija ir tai bus darome nepriklausomai kiek žmonių parašų kandidatas surinko. Tikiuosi, jie mano, kad aš mažiau pavojingas žvėris už A.Navalną ir todėl mane praleis“, – aiškino K.Sobčiak. 

Ėmusi siekti Rusijos prezidento posto, K.Sobčiak pradėjo kritikuoti šalies valdžią. Dabar ji netgi pareiškė, kad bet kurs žmogus, ateisiantis po V.Putino susidurs su krize, nes „būtina paleisti Valstybės Dūmą“. 

„Kai valdžia yra uzurpuota daugelį metų, ateina momentas, kai ji turi sužlugti. Mes žinome daugybę to pavyzdžių. Su tuo susidursiu arba aš, arba A.Navalnas, arba kas nors kitas. Reikia suprasti, kad to neišvengsime“, – kalbėjo moteris.

Galiausiai K.Sobčiak pareiškė, kad V.Putinas yra „žmogus, sukūręs autoritarinę sistemą, kuri šiandien atima iš visuomenės žmogaus teises, teisę į sąžiningą teismą, žodžiu laisvę“. 

„V.Putinas – diktatorius“, – rėžė K.Sobčiak, kurią A.Navalnas apkaltino šokant pagal to paties V.Putino dūdelę. 

Nors K.Sobčiak vertinama nerimtai ir dėl to, kad iš esmės neturi jokios rinkiminės programos, išskyrus šūkį „Aš prieš visus“, ji pasireiškė ir apie Rusijos santykius su Vakarų šalimis. 

„Šiandien sankcijos ir izoliacija Rusijai yra pražūtingi. O kol mūsų tarptautinė politika yra tokia, sankcijos niekur nedings.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.