Silvio Berlusconi siekia, kad EŽTT atvertų jam kelią sugrįžti į didžiąją politiką

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) Strasbūre trečiadienį imsis skandalų persekiojamo Italijos ekspremjero Silvio Berlusconi bylos.

 S.Berlusconi nori grįžti į politiką. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 S.Berlusconi nori grįžti į politiką. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 22, 2017, 2:23 PM

Apie sugrįžimą į didžiąją politiką svajojantis S.Berlusconi apskundė EŽTT jam paskelbtą draudimą užimti renkamas pareigas.

Keturis kartus premjero poste dirbęs S.Berlusconi viliasi, kad EŽTT prieš ateinantį pavasarį Italijoje vyksiančius visuotinius rinkimus panaikins draudimą jam šešerius metus užimti renkamas pareigas. Šis draudimas buvo paskelbtas po to, kai ekspremjeras 2012 metais buvo nuteistas už mokestinį sukčiavimą.

Nors septyniolika EŽTT teisėjų jau šią savaitę pradeda nagrinėti S.Berlusconi bylą, verdikto jis gali sulaukti tik po rinkimų.

Ryžtingai nusiteikęs politikas patikino, kad jis bet kokiu atveju neliks nuošalyje.

„Būsiu aikštelėje – kaip kapitonas arba kaip treneris“, – sakė S.Berlusconi praėjusią savaitę, pasitelkęs leksiką, padėjusią jam pelnyti visuomenės paramą per jo iškilimą į valdžią 1994-aisiais.

Manoma, kad trečiadienio teismo posėdyje Strasbūro mieste ekspremjeras nedalyvaus. Tačiau jam atstovaus aštuonių teisininkų komanda, vadovaujama Niccolo Ghedini, kuris yra S.Berlusconi centro dešiniosios partijos „Forza Italia“ („Pirmyn, Italija!“) narys.

EŽTT sprendimai privalomi valstybėms, ratifikavusioms Europos žmogaus teisių konvenciją. Italija tai padarė 1955 metais.

Milijardierius verslo magnatas viliasi, kad teismas ne tik sugrąžins jam teisę užimti renkamas pareigas, bet ir grąžins į Senatą, iš kurio jis buvo pašalintas prieš ketverius metus – taip pat dėl nuosprendžio sukčiavimo byloje.

S.Berlusconi teisininkų komanda tvirtina, kad pašalinimas iš Senato „pažeidžia jo teisę vykdyti savo mandatą“.

Pasak advokatų, draudimas užimti renkamas pareigas yra papildoma bausmė 81 metų politikui, kuriam teismas jau skyrė dešimt su puse mėnesio dirbti viešuosius darbus.

Italijos vyriausybė atmeta šiuos argumentus, tvirtindama, kad pašalinimas automatiškai taikomas bet kuriam asmeniui, kuriam teismas skiria dvejų metų ar ilgesnę laisvės atėmimo bausmę.

S. Berlusconi buvo skirti ketveri metai įkalinimo, tačiau bausmė buvo sušvelninta ir politika įpareigotas keturias valandas per savaitę dirbti Alzheimerio (Alcheimerio) liga sergančių senolių slaugos namuose.

„Nemirtingasis“

S.Berlusconi buvo pripažintas kaltu dėl mokestinio sukčiavimo jo žiniasklaidos įmonei „Mediaset“ įsigyjant televizijos transliavimo teises.

Pritaikius amnestiją jam skirta įkalinimo bausmė buvo sušvelninta iki vienerių metų, tačiau ekspremjeras dėl savo amžiaus išvengė kalėjimo.

S.Berlusconi, liūdnai pagarsėjęs savo „bunga bunga“ sekso vakarėliais ir netaktu, anksčiau jau keliskart buvo nurašytas kaip politikas, tačiau sugebėjo atsitiesti.

„Nemirtinguoju“ pramintas politikas anksčiau šį mėnesį vėl atsidūrė dėmesio centre, kai su jo pagalba suburta dešiniojo sparno koalicija laimėjo rinkimus Sicilijoje.

„Jis kaip visada įkūnija sistemą ir „antisistemą“, nuosaikųjį ir radikalųjų sparnus ir sugeba visa tai apjungti“, – sakė žurnalo „l'Espresso“ vyriausiasis redaktorius Marco Damilano.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.