Vladimiras Putinas susitiks su Turkijos ir Irano prezidentais aptarti Sirijos taikos proceso

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį susitiks su Turkijos ir Irano prezidentais, regiono galiūnėms siekiant atgaivinti taikos derybų procesą Sirijoje.

 Rusijos ir Sirijos prezidentai aptarti padėties šalyje buvo susitikę Sočyje. <br> AFP/Scanpix  nuotr.
 Rusijos ir Sirijos prezidentai aptarti padėties šalyje buvo susitikę Sočyje. <br> AFP/Scanpix  nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 22, 2017, 2:45 PM

Šis aukšto lygio pasitarimas vyks praėjus dviem dienoms Rusijos vadovo netikėto susitikimo su Sirijos prezidentu Basharu al-Assadu.

Prieš trišalį susitikimą Juodosios jūros kurorte Sočyje Putinas antradienį taip pat aptarė Sirijos temą su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, Saudo Arabijos karaliumi Salmanu ir kitų šalių lyderiais.

Ilgo pokalbio metu tiek V.Putinas tiek D.Trumpas kalbėjo apie būtinybę judėti taikos susitarimo link ir pabrėžė, kad svarbu užtikrinti „vieningos Sirijos stabilumą“, nurodė Baltieji rūmai.

Šiuo metu šalis susiskirsčiusi į Kremliaus remiamo B.al-Assado šalininkus, JAV remiamas Sirijos demokratines pajėgas (SDF) ir kelias džihadistų bei kitokios pakraipos sukilėlių grupes.

JT ne kartą nesėkmingai mėgino rengti derybas, siekiant užbaigti šešerius metus trunkantį karą, pasiglemžusį daugiau nei 330 tūkst. žmonių gyvybių ir milijonus žmonių privertusį palikti savo namus.

Kiti mėginimai, tarp jų vadovaujami Maskvos, irgi žlugo.

Padrąsintas pastarojo meto Rusijos ir Sirijos pajėgų sėkmės, V.Putinas tikisi užstrigusioms deryboms įkvėpti naujos gyvybės.

Naujausių diplomatinių pastangų imamasi, kai režimo pajėgos su Rusijos pagalba mūšio lauke įgijo reikšmingą persvarą. Tarp svarbiausių pergalių yra laimėjimai prieš džihadistų grupuotę „Islamo valstybė“ (IV) ir atnaujinti smūgiai prieš sukilėlius prie Damasko.

„Ateitis priklauso Sirijos žmonėms“

Prieš derybas Irano prezidentas Hassanas Rouhani pabrėžė būtinybę Sirijai nuspręsti savo pačios likimą ir išreiškė viltį, kad aukščiausio lygio susirinkimas padės pamatus karo nualintos šalies ateičiai.

„Sirijos ateities nenulems užsienio pajėgos. Sirijos ateities nenulems užsienio valstybės, – trečiadienį sakė H.Rouhani. – Sirijos ateitis priklauso Sirijos žmonėms.“

Maskva, Ankara ir Teheranas vis artimiau bendradarbiauja, siekdami nutraukti Siriją draskantį pilietinį karą, nors Turkija oficialiai yra kitoje konflikto barikadų pusėje nei Rusija ir Iranas.

Trečiadienio susirinkimas vyks artėjant naujam JT organizuojamų Sirijos taikos derybų etapui. Jis turėtų prasidėti Ženevoje lapkričio 28 dieną.

Antradienį kalbėdamasis su D.Trumpu V.Putinas sakė, kad „Sirijos lyderis patvirtino savo įsipareigojimą politiniam procesui, konstitucinės reformos vykdymui ir prezidento ir parlamento rinkimams“.

V.Putinas taip pat pabrėžė „būtinybę išlaikyti Sirijos suverenumą, nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą“, nurodė Kremlius.

Rusijos lyderis taip pat kalbėjosi su Egipto prezidentu Abdel Fattahu al-Sisi ir Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu, bet apie B.al-Assado tolesnį likimą nebuvo užsiminta.

Sirijos prezidento ateitis tebekursto daug nesutarimų ir neleidžia pasaulinės reikšmės veikėjams pasiekti taikos susitarimo.

V.Putino ir B.al-Assado susitikimas Sočyje yra pirmas per pastaruosius dvejus metus. Sirijos prezidentas 2015 metais nuvyko į Maskvą padėkoti Kremliaus vadovui už jo sprendimą įsitraukti į Sirijos konfliktą, pasak analitikų, išgelbėjusį Damasko režimą.

„Kalbant apie mūsų bendrą misiją kovoti su terorizmu Sirijoje, ši karinė operacija baigta, – antradienį sakė V.Putinas. – Su Rusijos armijos pagalba Sirija išgelbėta kaip valstybė. Daug nuveikta padėčiai stabilizuoti Sirijoje.“

B.al-Assadas sakė, kad nori pastūmėti politinį procesą.

Aukšto lygio susitikimas ar Rijade

Rusija, Iranas ir Turkija remia Kazachstano sostinėje Astanoje rengtas derybas, kuriose dalyvaudavo opozicijos ir režimo atstovai.

Šių derybų rezultatas yra keturios vadinamosios deeskalavimo zonos, sumažinusios smurtą Sirijoje, nors šalyje tęsiasi pavieniai mūšiai ir bombardavimai.

Sirijos opozicijos atstovai trečiadienį susirinks Saudo Arabijoje, kur sieks suformuoti pertvarkytą taikos derybų delegaciją. Pastaroji, kaip tikisi analitikai, bus labiau linkusi leistis į kompromisus svarbiausiais klausimais.

Prieš B.al-Assadą nusistačiusias frakcijas krečia nesutarimai, bet per susitikimą ar Rijade bus siekiama juos sumažinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.