Dosnus „sudie“: Robertas Mugabe ne tik toliau gaus algą, bet ir fantastiškų privilegijų

Zimbabvės prezidentas Robertas Mugabe pasitraukė, bet ir toliau gyvens kaip meškos ausyje. Buvęs vadovas gaus 10 mln. dolerių (8,7 mln. eurų) išmoką, jam bus mokama alga, o jo šeima turės neliečiamybę.

R.Mugabe su sutuoktine Grace nebesirūpina dėl finansinės ateities.<br>AP nuotr.
R.Mugabe su sutuoktine Grace nebesirūpina dėl finansinės ateities.<br>AP nuotr.
G.Mugabe taip pat gaus algą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
G.Mugabe taip pat gaus algą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
93-ejų R.Mugabe pasitraukė. Prezidento postą užims E.Mnangagwa (kairėje).<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
93-ejų R.Mugabe pasitraukė. Prezidento postą užims E.Mnangagwa (kairėje).<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Zimbabvės lyderis R.Mugabe 40 metų jaunesnę žmoną Grace vedė 1996 metais.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Zimbabvės lyderis R.Mugabe 40 metų jaunesnę žmoną Grace vedė 1996 metais.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„The Guardian“, „Lietuvos rytas“

Nov 28, 2017, 9:42 AM, atnaujinta Nov 28, 2017, 10:52 AM

Paprasti zimbabviečiai kalbasi, kad R.Mugabe ir jo žmona gavo „auksinį patepimą“.

Nors Zimbabvės prezidentu penktadienį prisaikdintas Emmersonas Mnangagwa, kariškių nuverstas R.Mugabe ir toliau gyvens apsuptas turtų.

Praėjusią savaitę beveik keturis dešimtmečius valdęs afrikietis sutiko pasitraukti, tačiau prieš tai mainais išsireikalavo daugybės privilegijų, kurios leistų jam ir jo šeimai toliau skendėti prabangoje.

Tiktai užsitikrinęs, jog palikęs postą jis gaus didelę piniginę išmoką, kas mėnesį gaus algą, o jam ir jo šeimai negrės teisinis persekiojimas, 93-ejų R.Mugabe sutiko palikti postą.

Kol kas tikslios sumos, kurios bus išmokėtos R.Mugabe, nėra aiškios, bet valdančiosios ZANU- PF partijos šaltinis atskleidė, kad suma nebus mažesnė nei 10 mln. JAV dolerių.

Pusė šios sumos jam bus išmokėta jau netrukus grynaisiais.

O vėliau, kartu su kasmetiniu 150 tūkst. dolerių (125,7 tūkst. eurų) atlyginimu, bus pervesta likusi suma.

52 metų pirmoji ponia Grace Mugabe, kuri garsėja polinkiu į prabangą ir ekstravaganciją, taip pat sulauks įplaukų iš valstybės – iki gyvenimo pabaigos jai bus mokama perpus mažesnė alga negu buvusiam prezidentui. Ji taip pat toliau galės išlaikyti savo pienininkystės verslus.

Buvusi pirmoji Zimbabvės pora toliau gyvens prabangioje prezidentinėje rezidencijoje, vadinamoje Mėlynąja pastoge.

Valstybė padengs poros medicinos išlaidas, išlaikys jų namuose dirbantį aptarnaujantį personalą, apsauginius, kompensuos jųdviejų keliones į užsienį.

Taigi, skųstis R.Mugabe neturėtų.

Kad prezidentas neliūdi, pasakoja ir jo sūnėnas. Pasak jo, R.Mugabe sveikata gera, jis nejaučia nerimo dėl pokyčių.

„Dėdė laikosi gerai. Mačiau jį, jis visai linksmas.

Iš tiesų jis laukia naujo gyvenimo, ūkininkauja namuose kaime. Jis jaučiasi visai gerai“, – sakė Leo Mugabe, R.Mugabe velionės sesers Sabinos sūnus.

R.Mugabe buvo kariuomenės priverstas atsistatydinti po to, kai lapkričio 6-ąją atleido E.Mnangagwą iš viceprezidento posto, jo sutuoktinei Grace panorus tapti Zimbabvės vadove.

Vyksta permainos

 Zimbabvės prezidentas Emmersonas Mnangagwa, praėjus trims dienoms po inauguracijos, atstatydino savo pirmtako Roberto Mugabe vyriausybę, pirmadienį pranešė vienas aukšto rango pareigūnas.

E. Mnangagwa „buria naują vyriausybės ministrų komandą“, sakoma prezidento ir ministrų kabineto vyriausiojo sekretoriaus Mishecko Sibandos pareiškime.

M. Sibanda pridūrė, jog E. Mnangagwa laikinuoju finansų ministru paskyrė Patricką Chinamasą, o laikinuoju diplomatijos vadovu – Simbarashe Mumbengegwi, „kad itin svarbios vyriausybės ministerijos galėtų nepertraukiamai dirbti“.

Pareiškime nenurodoma, kada E. Mnangagwa paskelbs savo naujos vyriausybės sudėtį.

75 metų E. Mnangagwa prezidentu penktadienį buvo prisaikdintas po dramatiškų įvykių šioje Pietų Afrikos valstybėje, kariškiams perėmus šalies kontrolę ir paskelbus, kad jie nori areštuoti nusikaltėlius, veikiančius R. Mugabe vyriausybėje.

93 metų politikos veteranas valdžioje laikėsi nepaisydamas kaltinimų brutaliu kitokios nuomonės slopinimu, rinkimų rezultatų klastojimu ir korupcija, bet galiausiai koordinuotas kariškių spaudimas jį privertė pasitraukti.

Parlamentas ketino surengti R. Mugabe apkaltą už sudarytas sąlygas savo žmonai ir sekėjų grupelei „užgrobti“ valdančiąją partiją.

Dabar naujasis prezidentas žada dideles permainas vyriausybėje ir naują politiką, turinčią pritraukti investicijų ir atgaivinti ekonomiką.

Vis dėlto Zimbabvė tuo pačiu metu pagerbė R. Mugabe: jo gimtadienis – vasario 21-oji, buvo paskelbta valstybine švente, pirmadienį pranešė vienas valstybinis laikraštis.

R. Mugabe šalį valdė nuo pat nepriklausomybės paskelbimo1980 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.