Iš Aleksejaus Uliukajevo lūpų – žadą atimantis pasiteisinimas dėl milijoninio kyšio

Korupcija kaltinamas buvęs Rusijos ekonominės plėtros ministras Aleksejus Uliukajevas turi įdomų pasiteisinimą. Lagaminą su kyšiu iš „Rosneft“ paėmęs politikas manė, kad jame buvo alkoholis.

A.Uliukajevas (kairėje) teisme gynėsi, kad prieš jį vykdyta provokacija, kurią sugalvojo „Rosneft“ vadovas I.Sečinas. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
A.Uliukajevas (kairėje) teisme gynėsi, kad prieš jį vykdyta provokacija, kurią sugalvojo „Rosneft“ vadovas I.Sečinas. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Radio Free Europe“, „Reuters“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

2017-11-29 18:59

Pernai lapkričio 14-ąją 61 metų A.Uliukajevas paėmė 2 mln. JAV dolerių (apie 1,7 mln. eurų) kyšį iš didžiausios Rusijos naftos kompanijos „Rosneft“ vadovo 57 metų Igorio Sečino.

Pastarasis – vienas artimiausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkų.

Policija A.Uliukajevą sulaikė „Rosneft“ būstinėje netrukus po kyšio perdavimo.

Tuometis ministras savo automobilyje turėjo iš I.Sečino gautą „mažą krepšelį su dešrelėmis“ ir užrakintą rudą lagaminą, kuriame buvo pinigai.

„Visi šie veiksmai buvo nutaikyti prieš mane, tai buvo provokacija, suplanuota iš anksto“, – teisme tulžį liejo A.Uliukajevas, manantis, kad jam buvo paspęsti spąstai.

Buvęs ekonomikos ministras A.Uliukajevas nemanė, kad lagamine galėjo būti pinigų, o visa byla – susidorojimas, suregztas I.Sečino ir jo sąjungininkų Federalinėje saugumo tarnyboje.

A.Uliukajevas teisme aiškino manęs, kad maždaug 22 kilogramus sveriančiame lagamine buvo brangaus vyno butelių.

Jau kitą dieną po kyšio davimo V.Putinas atleido ekonominės plėtros ministrą A.Uliukajevą iš pareigų.

Dabar posto netekusiam politikui gresia iki 15 metų kalėjimo. Prokurorai tvirtino, jog kyšis duotas siekiant gauti leidimą „Rosneft“ pirkti valstybės valdytą naftos bendrovę „Bašneft“.

A.Uliukajevo advokatai bandė paaiškinti, kodėl politikas vis dėlto priėmė lagaminą iš I.Sečino, nors įrašytame jų pokalbyje nė vienas vyras nekalbėjo, kas jo viduje ir jo neatidarė.

Buvęs Rusijos ekonomikos ministras gynėsi, esą I.Sečinas mėnuo prieš tai žadėjo jam padovanoti tokio vyno, kokio jis gyvenime nėra ragavęs, kad būtų paminėta „Bašneft“ privatizacijos pabaiga. Dėl to A.Uliukajevas buvo nustebęs, kad lagamine buvo ne alkoholis, o pinigai.

„Ant lagamino buvo spyna, o lagamino forma buvo tokia, jog atrodė, kad ten buvo vyno butelių.

I.Sečinas davė man raktą. Maniau, kad tai draugiškas I.Sečino gestas ir kad jis man davė brangaus vyno, kaip ir žadėjo“, – sakė A.Uliukajevas.

Anot A.Uliukajevo, kol prieš jį nebuvo pradėta byla dėl korupcijos, „Rosneft“ vadovas I.Sečinas keliskart buvo užsukęs į Ekonomikos ministeriją su dideliu krepšiu dovanų.

I.Sečinas asmeniškai buvusiam Rusijos ekonominės plėtros ministrui įteikė rankinį laikrodį, naftos gręžimo bokšto modelį.

„Toks buvo I.Sečino etiketo suvokimas“, – teisme aiškino A.Uliukajevas.

I.Sečinas yra svarbus liudytojas šioje korupcijos byloje, bet jis teisme nepasirodė, nors jau buvo kviestas liudyti net 4 kartus.

„Rosneft“ vadovo advokatas laiškuose aiškina, kad I.Sečinas užsiėmęs, daug keliauja verslo reikalais ir negalės teisme pasirodyti iki Naujųjų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.