Po lyderių apsižodžiavimo – raginimai atšaukti Donaldo Trumpo vizitą

Išskirtiniais laikyti JAV ir Jungtinės Karalystės santykiai braška. Vašingtonui iki šiol nuolaidžiavusi Theresa May nepagailėjo kritikos radikalus aukštinusiam Donaldui Trumpui, o jis atkirto dar griežčiau.

D.Trumpas negalėjo nuleisti Jungtinės Karalystės premjerės Th.May kritikos tylomis ir liepė susitelkti į savo bėdas. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas negalėjo nuleisti Jungtinės Karalystės premjerės Th.May kritikos tylomis ir liepė susitelkti į savo bėdas. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, AP, BNS ir „Lietuvos ryto“ inf.

Dec 1, 2017, 1:06 PM

Strimgalviais puolęs smerkti vienos artimiausių Amerikos tarptautinių partnerių D.Trumpas pareiškė, kad, užuot jį kritikavusi, Th.May turėtų sutelkti dėmesį į savo šalies problemas.

„Negalvok apie mane, galvok apie destruktyvų radikalų islamo terorizmą, kuris gyvuoja Jungtinėje Karalystėje.

Mums sekasi puikiai!“ – socialiniame tinkle „Twitter“ premjerę įspėjo JAV prezidentas.

JAV prezidentas sulaukė Londono ir viso pasaulio kritikos, nes „Twitter“ pasidalijo trimis antimusulmoniškais vaizdo įrašais.

Juos anksčiau paskelbė vienos britų kraštutinių dešiniųjų grupės „Britain First“ („Britanija – pirmiausia“) lyderio pavaduotoja Jayda Fransen, teista už nusikaltimą dėl neapykantos.

Th.May per savo atstovą perdavė, jog mano, kad D.Trumpas suklydo propaguodamas neapykantos persmelktus ultradešiniųjų grupės pareiškimus.

Dėl D.Trumpo kišimosi į Jungtinės Karalystės vidaus politikos reikalus anksčiau ypatingais vadinti Vašingtono ir Londono santykiai gerokai pašlijo.

Prezidentas smarkiai supykdė Dauningo gatvę ne tik „Twitter“ žinutėmis apie terorizmą Jungtinėje Karalystėje, bet ir aštria kritika Londono merui musulmonui Sadiqui Khanui.

Jis trečiadienį D.Trumpo pagerbtą judėjimą „Britain First“ pavadino niekinga, neapykantos varoma organizacija, kurios pažiūras derėtų pasmerkti, o ne skleisti.

Prieš pasirodant britų premjerei skirtai D.Trumpo žinutei Baltieji rūmai mėgino sumažinti didžiulį triukšmą sukėlusio prezidento sprendimo pasidalinti antimusulmoniškais vaizdo įrašais žalą.

D.Trumpas su 40 mln. sekėjų užvakar pasidalijo vaizdo įrašais, kuriuose vyras, pavadintas „musulmonu migrantu“, puola jauną olandą su ramentais.

Bet Nyderlandų prokuratūros atstovas patikslino, kad jaunuolį užpuolė ne imigrantas, o Nyderlanduose gimęs paauglys, kuris už tai jau atliko bausmę.

Antrajame D.Trumpo paviešintame vaizdo įraše matomas vyras Sirijoje sudaužo Švč.Mergelės Marijos skulptūrą.

O trečiojoje ištraukoje matomi 2013 metų protestai Egipte, per kuriuos užpuolikai nuo pastato Aleksandrijoje nustumia vyrą.

Užpernai už šį nusikaltimą jie buvo nuteisti, o vienas sulaukė mirties bausmės.

Pasipiktinimas D.Trumpo elgesiu atnaujino raginimus atšaukti planuojamą JAV prezidento vizitą į Jungtinę Karalystę, tačiau Dauningo gatvė patvirtino, kad kvietimas vis dar galioja.

Nors yra ir manančių, kad JAV lyderio parama radikalams neturėtų nieko stebinti, į tai reagavo Jungtinės Karalystės Parlamento narės Jo Cox vyras. Politikės, kurią pernai sušukęs „Britanija – pirmiausia“ nužudė dešinysis radikalas, sutuoktinis pasmerkė D.Trumpo žodžius.

„Jūsų šalyje kasdien įvyksta po masines šaudynes, žmogžudysčių skaičius keliskart viršija britiškąjį, sveikatos apsaugos sistema yra gėda, negalite nieko patvirtinti Kongrese, nors jį kontroliuojate. Jumis dėtas kreipčiau dėmesį į tai“, – rašė Brendanas Coxas.

Kai D.Trumpas tapo JAV vadovu, viena pirmųjų užsienio viešnių Baltuosiuose rūmuose buvo Th.May, atstovaujanti artimiausiam Vašingtono užsienio partneriui.

Bet visiškai be reikalo sukeltas ginčas dėl premjerės kritikos gali ir aptemdyti šalių santykius.

„Mūsų ryšiai su Amerika ir jos žmonėmis ypač svarbūs mūsų šaliai, tad nemanau, kad juos gali sužlugdyti „Twitter“ žinutės“, – užtikrino Jungtinės Karalystės švietimo sekretorė Justine Greening. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.