Palestiniečiai siekia, kad Donaldas Trumpas nepripažintų Jeruzalės Izraelio sostine

Palestiniečių lyderiai sekmadienį siekė sutelkti diplomatinę paramą siekiant įtikinti Jungtinių Valstijų prezidentą Donaldą Trumpą nepripažinti Jeruzalės Izraelio sostine po to, kai imta kalbėti, kad jis gali tai padaryti.

D.Trumpas šįmet lankėsi Izraelyje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas šįmet lankėsi Izraelyje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas šįmet lankėsi Izraelyje.<br>AP nuotr.
D.Trumpas šįmet lankėsi Izraelyje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-12-03 16:52

Palestiniečių prezidentas Mahmoudas Abbasastelefonu pasikalbėjo su pasaulio lyderiais, kad „paaiškintų pavojų, kurį keltų bet koks sprendimas perkelti ambasadą į Jeruzalę ar pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine“, agentūrai AFP sakė M. Abbaso patarėjas diplomatijos klausimais Majdi al-Khalidi.

Jo teigimu, palestiniečių lyderis jau pasikalbėjo su arabų šalių vadovais, Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu ir Turkijos prezidentu Recepo Tayyipu Erdoganu.

Pastarasis M. Abbasui pareiškė, kad nepriklausomos Palestinos valstybės sostine privalo būti Rytų Jeruzalė, skelbia Anatolijos naujienų agentūra.

Skelbiama, kad M. Abbasas siekia, kad būtų sušauktas skubus Islamo bendradarbiavimo organizacijos ir Arabų lygos viršūnių susitikimas, kad būtų aptartas šis klausimas.

Anot M. al-Khalidi, Palestinos išsivadavimo organizacijos generalinis sekretorius Saebas Erekatas ir palestiniečių administracijos žvalgybos vadovas Majedas Farrajas kelia šį klausimą Vašingtone.

M. al-Khalidi teigimu, M. Abbasas perspėja, „dėl tokios sprendimo, kuris kels grėsmę politiniam procesui ir taikdariškoms pastangoms“.

Manoma, kad D. Trumpas pirmadienį paskelbs, kad Amerikos ambasada bus perkelta iš Tel Avivo į Jeruzalę. Toks sprendimas taps ilgametės politikos pokyčiu ir nesiderins su kitų pasaulio valstybių pozicija.

Nuo 1995 metų Jungtinėse Valstijose galioja įstatymas, kad Amerikos ambasada Izraelyje turi būti perkelta iš Tel Avivo į Jeruzalę, kaip to nori Izraelio vyriausybė. Tačiau kas pusmetį nuo šio įstatymo priėmimo JAV prezidentai pasirašo įsaką stabdyti perkėlimą, kuris supykdytų palestiniečius ir jų rėmėjus.

D. Trumpas tokį įsaką jau kartą pasirašė, tačiau pažadėjo tapti prezidentu, kuris pagaliau įgyvendins ambasados perkėlimą.

Pirmadienis yra kitas terminas pasirašyti minėtą įsaką ir, remiantis kai kuriais pranešimais Vašingtone, D. Trumpas planuoja ateinančią savaitę šiuo klausimu pasakyti kalbą prieš planuojama viceprezidento Mike‘o Pence‘o kelionę į Jeruzalę.

Baltieji rūmai kalbas apie tai, jog D. Trumpas gali nebepasirašyti įsako dėl ambasados, priešlaikinėmis, tačiau šaltiniai agentūrai AFP sakė, kad D. Trumpas ketina oficialiai paskelbti Jeruzalę Izraelio sostine.

Izraelis okupavo rytinę Jeruzalės dalį ir Vakarų Krantą 1967 metais po Šešių dienų karo. Vėliau Rytų Jeruzalę jis aneksavo, tačiau šio sprendimo tarptautinė bendruomenė niekada nepripažino.

Izraelis teigia, kad visa Jeruzalė yra nedaloma jo sostinė, tačiau palestiniečiai siekia, kad rytinė Jeruzalės dalis taptų jų būsimos valstybės sostine.

Iki šiol tradicinė JAV pozicija buvo ta, kad dėl Jeruzalės būsimo statuso turi susitarti abi pusės. Ekspertai perspėja, kad Jeruzalės pripažinimas Izraelio sostine ar ambasados perkėlimas į šį miestą gerokai pakenktų deryboms dėl dviejų valstybių sambūviu pagrįsto sprendimo pasiekimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.