Turkija perspėja JAV apie gresiančią „didžiulio masto katastrofą“

Turkijos vyriausybė pirmadienį įspėjo apie gresiančią „didžiulio masto katastrofą“, jeigu Jungtinės Valstijos pripažintų Jeruzalę Izraelio sostine.

 Jeruzalės statuso klausimas yra vienas opiausių ilgai besitęsiančiame Izraelio ir palestiniečių konflikte.<br> Scanpix nuotr.
 Jeruzalės statuso klausimas yra vienas opiausių ilgai besitęsiančiame Izraelio ir palestiniečių konflikte.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2017, 8:47 PM

„Jeigu bus pakeistas Jeruzalės (dabartinis) statusas ir žengtas kitas žingsnis... tai bus didelė katastrofa“, – sakė vicepremjeras Bekiras Bozdagas spaudos konferencijoje, kurią transliavo televizija.

„Tai visiškai sugriautų trapų derybų procesą regione ir sukeltų naujų konfliktų, naujų ginčų ir naujų neramumų“, – kalbėjo jis.

Jeruzalės statuso klausimas yra vienas opiausių ilgai besitęsiančiame Izraelio ir palestiniečių konflikte.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas šią savaitę turi nuspręsti, ar pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine.

Palestiniečių lyderiai deda karštligiškas lobistines pastangas, kad to nenutiktų, o ginkluotas islamistų judėjimas „Hamas“ pagrasino pradėti naują intifadą – palestiniečių sukilimą.

Arabų Lygos vadovas Ahmedas Abul Gheitas savo ruožtu įspėjo, kad toks žingsnis paskatintų fanatizmą bei smurtą ir galutinai paskandintų taikos viltis.

Didžioji dalis tarptautinės bendruomenės, įskaitant JAV ir Turkiją, oficialiai nepripažįsta Jeruzalės Izraelio sostine ir tvirtina, kad šis klausimas turi būti sprendžiamas derybose dėl galutinio Jeruzalės statuso.

B. Bozdagas, kuris taip pat yra vyriausybės atstovas spaudai, pirmadienį pabrėžė, kad JAV sprendimas oficialiai pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine nebūtų naudingas „nei Izraeliui... nei regionui“.

„Jis nebus niekam naudingas. Užuot atvėręs naujas duris, jis užtrauks regionui naują nelaimę“, – pažymėjo vicepremjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.