JAV prezidentas smarkiai sumažino dvi Jutos saugomas teritorijas

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį smarkiai sumažino dvi Jutos saugomas teritorijas ir atliko pirmąjį per daugiau nei 100 metų didelį tokio pobūdžio žingsnį.

 Anot D.Trumpo, toks sprendimas leis valstybei priklausančią žemę grąžinti bendruomenėms ir mažinti plačius Vašingtono užmojus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Anot D.Trumpo, toks sprendimas leis valstybei priklausančią žemę grąžinti bendruomenėms ir mažinti plačius Vašingtono užmojus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 5, 2017, 3:48 PM

Lankydamasis Solt Leik Sityje D.Trumpas paskelbė nurėšiantis 85 procentus milžiniško Lokio Ausų nacionalinio paminklo teritorijos ir apie 45 procentus Didžiųjų Laiptų-Eskalantės nacionalinio paminklo teritorijos.

Anot D.Trumpo, toks sprendimas leis valstybei priklausančią žemę grąžinti bendruomenėms ir mažinti plačius Vašingtono užmojus.

„Jutoje gyvenančios šeimos ir bendruomenės šią žemę pažįsta ir myli labiausiai, jūs geriausiai žinote kaip prižiūrėti savo žemę, – sakė prezidentas. – Jūsų laikui nepavaldus ryšys su žeme neturėtų keistis dėl už tūkstančių mylių esančių reguliuotojų užgaidų.“

Prezidento sprendimas gali atverti duris energetikos išteklių žvalgybai ir kitai komercinei veiklai.

D.Trumpo priešininkai sako, kad šiose vietovėse yra daugiau nei 100 tūkstančių archeologinių vertybių, tarp jų mažiausiai 5 tūkstančius metų senumo urvų piešinių ir 21 anksčiau nežinotos dinozaurų rūšies liekanų.

Šis D. Trumpo sprendimas verčia nerimauti, koks likimas gali ištikti kitas saugomas teritorijas, įkurtas pagal 1906 metų Senovės paveldo apsaugos įstatymą.

„Įstatymas numato, kad tik mažiausiai būtinai teritorijai būtų suteikta ypatinga nacionalinio paminklo apsauga, – sakė D. Trumpas. – Deja, ankstesnės administracijos nekreipė dėmesio į šį standartą ir pasinaudojo įstatymu, kad valstybė galėtų griežtai kontroliuoti šimtus milijonų hektarų žemės.“

„Suprantu koks tai plotas – aš vystau nekilnojamą turtą. Kai imama kalbėti apie milijonus hektarų aš sakau: „Gal galit pakartot? Tai labai daug“, – sakė prezidentas.

Aplinkosaugos lobistų grupė „Friends of the Earth“ D.Trumpą ir jo šalininkus apkaltino išteklių grobstymu.

„Donaldas Trumpas vadovauja didžiausiam per JAV istoriją saugomų teritorijų naikinimui. Šių paminklų darkymas yra dar viena D.Trumpo dovana jo kampaniją rėmusių korporacijų interesams. Jo veiksmai yra beprecedenčiai, ir viskas baigsis teismais“, – sakoma grupės paviešintame pranešime.

Dar 10 aplinkosaugos grupių, tarp jų „Sierra Club“ ir „The Wilderness Society“ pateikė teismui ieškinį prieš D.Trumpo administraciją.

Ieškinyje smerkiamas „neteisėtas paskelbimas“, „pažeidžiantis 111 metų aplinkosaugos istorijos“ ir gamtos „turtams daro tiesioginę ir ilgalaikę žalą“.

„Šiandien liūdna diena čiabuvių tautoms ir Amerikai“, – pranešime sakė Navahų tautos viceprezidentas Jonathanas Nezas.

Jis pridūrė, kad jo Amerikos čiabuvių gentis kartu su kitomis pateiks ieškinį prieš D.Trumpo administraciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.