Izraelio premjeras dėkoja Lietuvai už istorinį kvietimą į ES

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu pirmadienį padėkojo Lietuvai už iniciatyvą pakviesti jį į susitikimą su Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrais.

 B.Netanyahu lankėsi Briuselyje.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 B.Netanyahu lankėsi Briuselyje.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 B.Netanyahu lankėsi Briuselyje.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 B.Netanyahu lankėsi Briuselyje.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 B.Netanyahu lankėsi Briuselyje.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 B.Netanyahu lankėsi Briuselyje.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 11, 2017, 5:17 PM, atnaujinta Dec 11, 2017, 5:20 PM

Izraelio vyriausybės vadovas į ES būstinę Briuselyje atvyko po daugiau kaip 20 metų pertraukos.

Diplomatų teigimu, iš pradžių Izraelio premjerą atvykti į neformalius pusryčius, rengiamus prieš oficialų susitikimą, pakvietė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Reaguodama į iniciatyvą, netrukus Izraelio premjerą oficialiai ES vardu pakvietė bendrijos užsienio politikos vadovė Federica Mogherini, pirmininkaujanti ES ministrų posėdžiams. Tačiau ji kartu panašų kvietimą išsiuntė ir palestiniečių prezidentui Mahmudui Abbasui.

„Dėkoju už šį kvietimą, jums Federica ir Lietuvos vyriausybei“, – pradėdamas spaudos konferenciją sakė B. Netanyahu.

L. Linkevičius sakė, kad susitikimas prie pusryčių stalo truko daugiau kaip dvi valandas – ilgiau nei planuota.

„Ši mūsų iniciatyva pasiteisino, ir, drąsiai galima sakyti, buvo naudinga. Jeigu tos iniciatyvos nebūtų, tai nebūtų įvykęs ir šis susitikimas“, – BNS telefonu iš Briuselio sakė L. Linkevičius.

Jis tikino, kad dėl iniciatyvos negirdėjo jokio nepasitenkinimo iš F. Mogherini.

Lietuva pastarąjį dešimtmetį tapo viena didžiausių Izraelio diplomatinių rėmėjų ES. Daugelis kitų Europos šalių Izraelio atžvilgiu nusistačiusios griežčiau dėl nausėdijų plėtros okupuotame Vakarų krante.

Jeruzalės fonas

L. Linkevičiaus teigimu, nors šalių pozicijos skiriasi, tiesioginis dialogas būtinas, jei ES nori aktyviau įsitraukti į Artimųjų Rytų  taikos procesą.

„Mūsų pozicijos daugeliu atvejų yra skirtingos – ir dėl nausėdijų statybos okupuotose teritorijose, ir dėl dviejų šalių (Izraelio ir Palestinos) sprendimo, dėl Irano vaidmens“, – sakė ministras.

Jis sakė iš Izraelio premjero išgirdęs poziciją, kad pagrindinė konflikto priežastis yra oponentų nenoras pripažinti valstybės teisės egzistuoti.

„Svarbiausias dalykas, ko Izraelis siekia, teisė egzistuoti Izraeliui kaip valstybei. Nuolatinis apšaudymas iš Gazos sektoriaus raketomis, savižudžių išpuoliai, teroro aktai rodo, kad nėra tokio susitaikymo, ir tai, Izraelio premjero nuomone, yra pagrindinė priežastis, kodėl nėra tokio susikalbėjimo“, – teigė L. Linkevičius.

Susitikimas surengtas netrukus po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė pripažįstantis Jeruzalę Izraelio sostine. Daugelis Europos politikų perspėjo, kad šis žingsnis gali apsunkinti taikos derybas.

Izraelis Jeruzalę vadina nedaloma šalies sostine. Palestiniečiai nori, kad rytinė miesto dalis taptų jų būsimos valstybės sostine.

L. Linkevičiaus teigimu, nei Lietuva, nei kitos Europos šalys neketina sekti JAV pavyzdžiu, ir toliau mano, kad Jeruzalė gali būti ir būsimos Palestinos sostinė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.