ES ėmėsi beprecedenčio žingsnio prieš Lenkiją dėl teismų sistemos reformų

Europos Komisija trečiadienį pradėjo precedento neturintį drausminį procesą prieš Lenkiją dėl jos prieštaringai vertinamų teismų sistemos reformų, kurios, pasak Briuselio, kelia grėsmę įstatymo viršenybei.

 Europos Komisija inicijavo Bendrijos sutarties 7-ąjį straipsnį dėl Varšuvos veiksmų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Europos Komisija inicijavo Bendrijos sutarties 7-ąjį straipsnį dėl Varšuvos veiksmų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-12-20 15:55, atnaujinta 2017-12-20 16:29

„Su skaudančia širdimi mes nusprendėme inicijuoti 7 straipsnio 1-ąją dalį. Bet faktai nepalieka mums kitos išeities“, – sakė Europos Komisijos vicepirmininkas Fransas Timmermansas žurnalistams Briuselyje.

Anksčiau dar nė karto neinicijuotas ES sutarties 7-asis straipsnis numato vadinamąjį branduolinį variantą, kai gali būti įšaldytos valstybės narės balsavimo teisės. Tačiau tai gali būti padaryta tik po ilgos ir sudėtingos procedūros.

Pasak F.Timmermanso, per pastaruosius dvejus metus Lenkija priėmė 13 naujų įstatymų, kurie sudaro sąlygas vyriausybei „sistemingai politiškai kontroliuoti“ teisminių institucijų „sandarą, įgaliojimus, administravimą ir veiklą“.

Dešiniojo sparno partijos „Teisė ir teisingumas“ (TTP) vyriausybė teismų sistemos reformų ėmėsi vos atėjusi į valdžią 2015 metų pabaigoje. Ji tvirtina, kad šios reformos būtinos siekiant veiksmingiau kovoti su korupcija ir pertvarkyti teismų sistemą, tebetemdomą komunistinės praeities šešėlio.

Pasak F.Timmermanso, Varšuva ignoravo tris EK rekomendacijas, todėl Briuselio pareiga buvo imtis veiksmų, net jeigu kas nors juos laiko ataka prieš Lenkiją.

„Galų gale, tik įstatymas gali mus apginti nuo nuogos politinės galios, galų gale, būtent įstatymas laiko Europos Sąjungą kartu“, – pareiškė jis.

Anot naujienų agentūros PAP, Lenkijos teisingumo ministras Zbigniewas Ziobro trečiadienį sakė ramiai priėmęs šį sprendimą, ir teigė, kad Lenkija yra įstatymus gerbianti šalis.

Lenkija trečiadienį griežtai reagavo į Europos Sąjungos iniciatyvą pradėti precedento neturintį drausminį procesą prieš Lenkiją dėl joje vykdomų kontroversiškų teisinių reformų, kurios, anot Briuselio. kelia grėsmę įstatymo viršenybei.

„Lenkija smerkia Europos Komisijos pagal 7-ąjį straipsnį pradėtą procedūra, kuri iš esmės yra politinė, ne teisinė“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime, kuriame dar priduriama, kad tai kenkia „abipusiam pasitikėjimui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.